Annons

Bernankes känga mot Trump

Att den tillträdande presidenten Donald Trump kallar Kina för valutamanipulatör är inte förenligt med verkligheten.

Bild:AP

Det sade den förre Fed-chefen Ben Bernanke via videolänk till en konferens i Singapore, enligt CNBC.

Ben Bernanke varnade också för farorna med ett handelskrig.

"En av sakerna kandidaten sade att han skulle göra var att stämpla Kina som valutamanipulatör, vilket innebär att Kina håller sin valuta låg för att få fördelar i exporten", sade han.

"Kina jobbar just nu för att hindra renminbin (yuanen) från att falla, så det är lite inkonsekvent", sade han.

Ben Bernanke sade att han väntar sig "lite friktion" mellan Kina och USA om handel, men att han tvivlade på att det skulle leda till några större förändringar i global handel.

"Vårt handelssystem är väldigt viktigt för vår ekonomi", sade han och pekade bland annat på effekterna av hur jordbävningen i Japan 2011 påverkade produktionen i USA när amerikanska företag inte fick tillgång till varor.

"Det är farligt att försöka lägga sig i handeln för mycket och jag här hoppfull att det blir en väldigt försiktig process", sade Ben Bernanke.

Han noterade också att Donald Trump har valt både folk som vill dra ner på handel och globalisering och folk med mer moderat syn till sin administration.

"Jag tror vi kommer se många interna meningsskiljaktigheter där olika åsikter kämpar inom administrationen och presidenten kommunicerar vad han tror för stunden", sade han och påpekade att det innebär stor osäkerhet.

Ben Bernanke sade också att marknaden kanske förväntar sig lite för mycket finanspolitiska utgifter och noterade att många republikaner i kongressen är oroade över underskott.

Han sade också att ökningen i amerikanska statsobligationsräntor var överdriven eftersom nivån på finanspolitiska stimulanser var osäker.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?