1515
Annons

Berlusconi vill införa platt skatt

En platt skatt för alla och 2 miljoner nya jobb är två av de främsta vallöftena från Silvio Berlusconi och hans Forza Italia inför parlamentsvalet den 4 mars.
Det visar ett utkast till valmanifest som Bloomberg News tagit del av.

"Introduktionen av en platt skatt innebär att familjerna får tillbaka sin köpkraft, och därigenom ökar konsumtionen och ger företagen likviditet att öka investeringarna", står det.

Enligt utkastet väntas en BNP-tillväxt på 3 procent i slutet av en femårsperiod till 2023, och löften om ökad sysselsättning. Detta ska uppnås bland annat genom en expansiv policy.

Även om Forza Italia inte nämner någon specifik nivå på den platta skatten, så har Silvio Berlusconi tidigare nämnt 23 procent eller till och med under det. Enligt utkastet skulle skatten även gälla företag.

Enligt utkastet är det möjligt att få ned den offentliga skulden till under 100 procent av BNP, från dagens cirka 130 procent.

Utkastet nämner inte EU:s regler i stabilitetspakten som begränsar möjligheten till underskott, utan förutspår positiva resultat som skulle ge Italien en "styrkeposition i europeiska förhandlingar för nödvändiga förändringar av den europeiska ekonomiska policyn", står det.

Silvio Berlusconi är själv förbjuden att ställa upp i valet men leder åter sitt parti Forza Italia. Enligt de senaste opinionsmätningarna ligger stödet för center-höger-blocket, inklusive Forza Italia och Lega Nord, runt 36 procent. För center-vänster-blocket, inklusive demokratiska partiet PD, ligger stödet runt 27 procent och för Femstjärnerörelsen runt 28 procent.

Strategens köptips: Hårdblankade aktien kan bli en flerstegsraket

En av börsens mest blankade aktier, men med höga ambitioner, rejäl direktavkastning och en ljus framtid. Ungefär så beskriver Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand sitt köptips – en aktie som han tror kommer att lyfta 40 procent i ett första skede, men som på längre sikt kan nå betydligt högre nivåer. 

”Det här kan bli en flerstegsraket, om man blickar framåt några år”, säger han.

Robert Oldstrand.
Robert Oldstrand.Foto:Jenny Hallengren/John Raoux

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera