ANNONS:
Till Di.se
Här kan du läsa allt om Di Gasell 2017

Bergsguide var drömmen – nu tar han Ur & Penn mot toppen

  • Linköping Gasells första talare Abed Al Saffar, vd för Ur & Penn. Foto: Joey Abrait

LINKÖPING. När Gaselltåget rullade vidare till Linköping fanns rekordmånga deltagare i publikhavet – och ett par inspirationskällor på scenen.

Som Abed Al Saffar, Ur & Penns 30-årige vd, som med nya tankesätt ska vässa butikskedjans lönsamhet.

Efter festligheter i Falun och Umeå var det i går dags för tillväxtmästarna i Östergötland, Södermanland och Gotland att hyllas. Och årets tredje Gasellgala blev en välfylld historia.

Det var trångt bland stolsraderna – 300 personer totalt – när ett hopkok av framgångsrika inspiratörer och driftiga entreprenörer tog plats tillsammans.

Abed Al Saffar, intervjuobjektet som inte gick utan hoppade upp på scenen, tillhör den senare kategorin – även om han delvis blev övertalad att ta över Ur & Penn 2014.

”Att axla det ansvaret var inget jag kände var mitt kall där och då. Men om man har försökt diskutera med min pappa så förstår man att det inte är lönt. Samtidigt blev det ju jättebra i slutänden.”

Tre år senare har nämligen Abed Al Saffar förädlat den framgångssaga som Erling Persson initierade redan 1943 och som Ayad Al Saffar sedan drev vidare.

”När jag klev in som vd var vi ett fantastiskt och välorganiserat bolag – men en grej skavde lite. Vi överträffade oss hela tiden med volymökningar. Att vi tjänade lite mindre per såld vara kändes oroväckande. Det blev grunden till en omställning med en ny organisation, nya arbetssätt och nya modeller”, berättade Abed Al Saffar.

Att han skulle landa i klock- och modeaccessoarsbranschen var inte självklart när han var klar med lumpen och studier i Uppsala.

”Då drömde jag om att bli bergsguide, akutsjuksyrra eller jobba med ekonomi och näringsliv. Men jag känner faktiskt att jag får utlopp för alla grejer.”

Även i visionen som bergsguide?

”Ja, vi är ju på en resa, på en expedition på vägen mot toppen”, sa Abed Al Saffar.

Intervjuad blev även Maria Mattsson Mähl, vd för utbildnings- och matchningsföretaget Alpha CE som arbetar med att hjälpa människor att hitta sin plats på arbetsmarknaden.

”Vi förmedlar uppemot 50 jobb i veckan, men skulle kunna hjälpa dubbelt så många om vi bara fick chansen. Det som är glädjande är att det finns många företag som vill ta ett samhällsansvar, och det är de företagen vi försöker hitta.”

2012 omsatte Alpha CE 13 miljoner kronor, att jämföra med nu när företagets prognos är att stänga räkenskapsåret på 300 Mkr.

”Våra ekonomiska kurvor ser ut som en dröm, men det döljer sig fruktansvärt mycket jobb bakom siffrorna. Jag har räknat ut att vi har varit utdömda 24 gånger. Det är inte så enkelt att bygga bolag, det är bara slit hela tiden. Men jag tycker om kaos, när det händer saker och att bidra till att bringa ordning och reda i världen”, sa Maria Mattsson Mähl.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies