ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Beowulf får nobben om gruvbrytning i Kallak igen

Beowulf mining bör inte beviljas bearbetningskoncession för gruvbrytning i Kallak.

Det anser länsstyrelsen i sitt yttrande till regeringen som offentliggjordes på torsdagen och myndigheten står därmed fast vid ställningstagandet som gjordes 2014.

Länsstyrelsens sammantagna bedömning är att övervägande skäl talar för att bearbetningskoncession inte bör beviljas. I sitt yttrande trycker länsstyrelsen bland annat på att rennäringen påtagligt skulle försvåras av en gruvetablering.

"För Jokkmokks kommun innebär en gruvetablering positiva samhällseffekter under driftsperioden. Men en gruvetablering som har en kort livslängd och som innebär betydande statliga investeringskostnader för nödvändig infrastruktur är inte samhällsekonomiskt försvarbar ur ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv. Med tanke på att det samtidigt handlar om en verksamhet som kan medföra oåterkalleliga ingrepp i naturen och bestående påverkan på markanvändningen, så bör en bearbetningskoncession inte beviljas", säger länsråd Johan Antti enligt pressmeddelande från länsstyrelsen.

"Beowulf utvärderar yttrandet i detalj och kommer uppdatera marknaden när det är lämpligt", skriver Beowulf i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies