1515

Bensinledning på banan får oljan på fall

Energiledningen Colonial Pipeline är igång igen efter förra veckans cyberattack och fäller oljepriserna. Men för president Joe Biden är bensinkrisen fortfarande inte över.

Sent på onsdagen pumpades bensin genom ledningen Colonial Pipeline, som sträcker sig från Houston i Texas till norra New Jersey, igen efter förra veckans attack som slog ut en viktig pusselbit i USA:s infrastruktur för energi.

Under torsdagen meddelade bolaget att leveranserna återupptagits till de flesta av de marknader som berörs, sex dagar efter att systemet stängts ned som svar på en cyberattack med så kallade ransomware.

Beskedet slog direkt mot oljepriset som stigit tidigare i veckan. Den amerikanska WTI-oljan tog den tyngsta smällen och hade vid 16 svensk tid på torsdagen tappat över 2 procent till drygt 67,9 dollar per fat. Nordsjöoljan Brent handlades runt ungefär samma nivå efter ett tapp på 1,6 procent.

Men problemen på den amerikanska östkusten är långt ifrån över när utbudshålet nu ska täppas igen. Det genomsnittliga bensinpriset har fortsatt att stiga och ligger kvar över 3 dollar per gallon, motsvarande knappt 6,7 kronor per liter. Det pekas ut som en psykologiskt viktig gräns för amerikaner – en gräns som inte passerats sedan 2014.

På många håll är det dessutom fortfarande svårt att få tag i bensin över huvud taget. Under torsdagsförmiddagen lokal tid saknade över hälften av bensinstationer i delstaterna Virginia, South Carolina och North Carolina samt Washington DC bränsle enligt data från prisjämförelsesajten Gasbuddy.

Energiministern Jennifer Granholm uppger på torsdagen att läget bör normaliseras till slutet av helgen.

Bidenadministrationen har tillfälligt hävt flera regelverk för att underlätta bränsletransporterna längs USA:s östkust. Bland annat har ett bolag fått klartecken att använda ett fartyg under utländsk flagg för att transportera bensin mellan amerikanska hamnar. Enligt en lag från 1920 får endast fartyg som byggts i USA och drivs av amerikaner transportera gods mellan hamnar i landet.

”President Biden och Vita huset kommer att övervaka situationen noggrant under de närmaste dagarna och uppmanar amerikaner att bara köpa det de behöver och inte hamstra bränsle”, säger pressekreteraren Jen Psaki i ett uttalande på torsdagen.


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?