1515

Belarus oppositionsledare: Redo att ta över

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja säger att hon står redo att leda landet och uppmanar till åtgärder för att bana väg för ett nytt, fritt val.

Foto:Sergei Grits

I sitt tal, över videolänk från Litauen, uppmanar hon också säkerhetsstyrkor och polis att vända president Aleksandr Lukasjenko ryggen och att deras tidigare beteende i så fall kommer att förlåtas.

I söndags samlades tiotusentals människor i huvudstaden Minsk i den största protesten hittills med krav på Lukasjenkos avgång – på dagen en vecka efter det av omvärlden utdömda valet i Belarus den 9 augusti.

Samtidigt skärps de internationella tongångarna kring utvecklingen. Lukasjenko hävdar att Nato samlar militära resurser längs Belarus västra gräns, med syfte på Polen där försvarsalliansen har stor militär närvaro. Nato nekar till anklagelserna men uppger att man noga följer situationen.

Det gör även Polen.

”Vi följer vad som händer i Belarus, precis som alla Nato-länder, och vi håller även koll på vad som händer vid våra gränser”, säger biträdande försvarsminister Wojciech Skurkiewicz i en radiointervju på måndagsmorgonen.

Lukasjenko höll i helgen nya telefonöverläggningar med sin motpart i Moskva, Vladimir Putin. Enligt en kommuniké från makthögkvarteret Kreml är Ryssland berett att stödja Belarus regim militärt om det blir nödvändigt, i enlighet med försvarspakten ODKB.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?