Annons

Belarus drar in ackreditering för journalister

Flera journalister som arbetar i Belarus för utländska medier blir av med sin ackreditering, rapporterar den oberoende belarusiska nyhetssajten tut.by. Utan ackreditering kan de inte arbeta lagligt i landet.

Vitrysslands president Aleksander Lukasjenko.
Vitrysslands president Aleksander Lukasjenko.Foto:Sergei Grits

Det handlar om journalister som varit verksamma för bland annat brittiska BBC, tyska ARD och nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

Tatiana Melnitjuk som rapporterat på uppdrag för BBC säger till tut.by att hon blivit uppringd av utrikesdepartementet och fått besked att hennes ackreditering dragits in.

”När jag frågade vad jag gjort för fel svarade de bara att de fått instruktion att förmedla informationen.”

Fyra ryska journalister som arbetat för tyska ARD och nyhetsbyrån AP har utvisats från Belarus efter att ha suttit frihetsberövade i Minsk misstänkta för att aktivt ha deltagit i en massaktion. De fråntogs sin ackreditering med hänvisning till landets säkerhet och beläggs med fem års inreseförbud.

Den svenske DN-fotografen Paul Hansen har också utvisats från Belarus och fått inreseförbud på fem år. Han greps tillsammans med ett 50-tal journalister i Minsk den 27 augusti.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?