1515

Belarus drar in ackreditering för journalister

Flera journalister som arbetar i Belarus för utländska medier blir av med sin ackreditering, rapporterar den oberoende belarusiska nyhetssajten tut.by. Utan ackreditering kan de inte arbeta lagligt i landet.

Vitrysslands president Aleksander Lukasjenko.
Vitrysslands president Aleksander Lukasjenko.Foto:Sergei Grits

Det handlar om journalister som varit verksamma för bland annat brittiska BBC, tyska ARD och nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

Tatiana Melnitjuk som rapporterat på uppdrag för BBC säger till tut.by att hon blivit uppringd av utrikesdepartementet och fått besked att hennes ackreditering dragits in.

”När jag frågade vad jag gjort för fel svarade de bara att de fått instruktion att förmedla informationen.”

Fyra ryska journalister som arbetat för tyska ARD och nyhetsbyrån AP har utvisats från Belarus efter att ha suttit frihetsberövade i Minsk misstänkta för att aktivt ha deltagit i en massaktion. De fråntogs sin ackreditering med hänvisning till landets säkerhet och beläggs med fem års inreseförbud.

Den svenske DN-fotografen Paul Hansen har också utvisats från Belarus och fått inreseförbud på fem år. Han greps tillsammans med ett 50-tal journalister i Minsk den 27 augusti.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?