Hoppa till innehållet

Annons

Bekräftat: Sverige skickar vapen till Ukraina

Sverige ger direkt stöd till Ukrainas väpnade styrkor och skickar pansarskott, hjälmar, kroppsskydd, mat men också finansiellt stöd till de väpnade styrkorna och till humanitära ändamål. 

”Det gagnar Sverige säkerhet”, säger Magdalena Andersson (S), statsminister. 

Sverige skickar 5.000 pansarvärnsvapen av modell Pansarskott 86 till Ukraina. Vapnet är svensktillverkat men tillverkas även i USA under namnet AT-4
Sverige skickar 5.000 pansarvärnsvapen av modell Pansarskott 86 till Ukraina. Vapnet är svensktillverkat men tillverkas även i USA under namnet AT-4Foto: Christoffer Lomfors/ Saab

Rysslands besked under söndagen att man höjer sin beredskap, har av experter har tolkats som att man hotar med kärnvapen. 

”Bedömningen är inte att Sverige befinner sig under hot om väpnat angrepp, men det är ett allvarligt besked”, säger Magdalena Andersson. 

Senast Sverige hjälpte ett annat land med krigsmateriel var vid det sovjetiska angreppet 1939 mot Finland, enligt statsminister Magdalena Andersson. 

Sveriges stöd handlar om 135.000 fältransoner mat, 5.000 hjälmar, 5.000 kroppsskydd och 5.000 pansarskott till ett värde av 400 Mkr.
”Sverige kommer att gå fram med ett omfattande stöd till Ukrainas väpnade styrkor”, säger Magdalena Andersson och påpekar att det sker i nära samarbete med andra EU-länder. 

Dessutom skickar Sverige 500 Mkr till de väpnade styrkorna och man utökar det humanitära stödet till 500 Mkr. Totalt uppgår Sveriges stöd till Ukraina därmed till 1,4 miljarder kronor, enligt beskedet. 

Sverige skickar 5.000 pansarvärnsvapen av modell Pansarskott 86 till Ukraina. Vapnet är svensktillverkat men tillverkas även i USA under namnet AT-4
Sverige skickar 5.000 pansarvärnsvapen av modell Pansarskott 86 till Ukraina. Vapnet är svensktillverkat men tillverkas även i USA under namnet AT-4Foto: Christoffer Lomfors/ Saab

Ökar hotbilden mot Sverige?
”Vi har noga övervägt det här beslutet. Det är inte ett enkelt beslut att fatta. Bedömningen är att det gagnar Sveriges säkerhet och vi har gjort det med andra europeiska länder”, säger Magdalena Andersson. 

”Folkrätten ger Ukraina laglig rätt att försvara sig mot angrepp”, säger hon vidare. 

Ukraina har lämnat in en lista med önskemål till Sverige. Överst på listan står 2.000 pansarvärnsvapen av typen Robot 57, rapporterade Aftonbladet i fredags. Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk ska också ha nämnt det vapnet vid sitt möte med riksdagens försvarsutskott i torsdags, enligt vad TT rapporterat tidigare under dagen.

Svaret på varför inte Robot 57 skickas, trots Ukrainas uttryckliga önskemål, är att det handlar om en avvägning, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) som pekar på att de pansarskott som skickas är enklare att hantera. 

Regeringen har av oppositionen kritiserats för att vara senfärdig med beskedet om militärt stöd. 

”Vapenexportlagstiftningen ser olika ut och vi har också olika historia”, säger Magdalena Andersson. 

Beskeden om långtgående sanktioner mot ryska banker och sanktioner riktade mot Rysslands centralbank kan följas av fler sanktioner, enligt Magdalena Andersson.

”Man sitter just nu och diskuterar fortsatta sanktionspaket. Det handlar helt om hur den här situationen utvecklar sig. Här finns en väldig vilja att svara Ryssland med mycket omfattande och hårda sanktioner”, säger hon. 

Hur många flyktingar du anser att Sverige ska vara berett att ta emot?
”Hur flyktingsituationen från Ukraina kommer att utveckla sig handlar helt om hur Ryssland kommer att agera i det här läget”, säger Magdalena Andersson och pekar på att de flesta söker tillfällig fristad. 

Migrationsverket arbetar just nu med att se över vilka lediga platser man har i mottagningscenter, enligt Andersson. 

”Vi kan inte ha den situationen att Sverige är det land som gång på gång på gång tar absolut enskilt störst ansvar per capita”, säger hon.  

 

Innehåll från XledgerAnnons

Experten: Så samlar du all data – och ökar lönsamheten

Allt på samma ställe, högre effektivitet – och ökad lönsamhet.

Här är expertens bästa råd för att lyfta företaget.

– Med rätt underlag kan du snabbare ta beslut och framför allt ta rätt beslut, säger Thomas Falk, vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Få kontroll och översikt över din verksamhet med ett affärssystem i molnet

Hur många system har ni på företaget? Ett för HR, ett annat för ekonomi, ett tredje för tidsrapportering och ett fjärde för CRM?

– En del vill inte lägga alla ägg i samma korg, men har du inte behov av superspecialiserade system för just din industrivertikal, går det absolut att samla all nödvändig och relevant data i samma affärssystem, säger Thomas Falk och fortsätter:

– I de fall man ändå behöver olika affärskritiska plattformar tror jag på en modell där dessa kan prata med varandra. Då får man leva med att vissa delar kanske inte kan skräddarsys exakt, men allt är ändå molnbaserat.

Enligt honom har just molnbaserade affärssystem stora fördelar mot andra varianter:

– Jag talar i egen sak, men du kan alltid lita på datan. Du har alltid rätt data och du kommer snabbt åt den. Vi gillar ordet realtid och det är precis vad du får. Vi har kunder vars bokslutsprocesser gått från sju-åtta dagar till en-två. Du kan agera på ett helt annat sätt.

Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Den digitala hotbilden mot företag och organisationer är ett annat argument för molnbaserade system, anser Falk:

– Det pratas mycket om säkerhet idag, med rätta. En äkta molnlösning har stora fördelar gällande säkerheten. Det är kraftfulla hårdvarusystem som i princip aldrig går ner och vi har flera höga säkerhetscertifieringar.

Dessutom tillkommer kostnader för säkerhet och IT om du själv ska ansvara för. Det är en kännbar post i utgifterna som man slipper, säger han.

En annan fördel är att manuellt redovisningsarbete kan automatiseras, påpekar Thomas:

– Många manuella processer, som fakturering, är bortbyggda. Det kan AI ta hand om. Istället kan medarbetarna titta på trendanalyser, förstå verksamheten bättre och i slutändan få ett effektivare företag, säger han och lägger till:

– Det är svårt att sätta exakta siffror, men vi har kunder som kunnat sänka sina kostnader med 20-30 procent inom de här områdena tack vare automatiseringen.

I slutändan kokas valet av affärssystem ner i kronor och ören – där har Xledger ytterligare fördelar mot andra, menar Falk:

– Det är fördelarna med skalbaret som avgör. Du får allt i samma databas, en hög grad av automatisering och AI, det är lätt att skapa insikter och rapporter. Det är ett modernt och högeffektivt system med en ärlig affärsmodell, du betalar bara för det du använder. Och behöver du skala upp eller ner så går det enkelt att lösa.

Varför väljer företag Xledgers system, tror du?

– När vi frågar nya kunder om anledningarna till att byta system återkommer nästan alltid tre huvudargument: Effektivisering, digitalisering, modernisering. Därefter listar många kostnad och säkerhet. Personligen tycker jag alla punkterna väl sammanfattar det Xledger vill stå för.

Allt i ett system – läs mer om Xledger här

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera