ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Nynas

Nynas kris fortsätter – ingen ny ägare på plats

  • Foto: Nynas,

Svenska oljebolaget Nynas har ännu inte löst ägarbilden och ansöker om förlängd rekonstruktion. Samtidigt duckar bolaget Dagens industris frågor i samband med tidningens granskning av bolaget.

Dagens industri kunde redan under onsdagen, med hjälp av initierade källor, avslöja att Nynas kommer att begära förlängning av bolagets pågående rekonstruktion.

Nu har Nynas, enligt domstolshandlingar som Dagens industri tagit del av, skickat in sin begäran.

Bolaget begär ytterligare tre månader på sig att försöka lösa den kris bolaget är inne i och har alltså än så länge inte lyckats lösa ägarfrågan, som gäckar bolagets framtid.

I sin skrivelse till domstolen skriver Nynas att bolaget är ett steg närmare att slippa de oljesanktioner som drabbar bolaget i och med den statliga venezuelanska ägaren PDVSA. 

Bolaget skriver bland annat att amerikanska myndigheter ”denna vecka glädjande meddelat att de reviderade förslag som aktieägarna enats om är tillfredsställande”. 

De amerikanska myndigheterna ska vidare vara beredda att lyfta sanktionerna om förslaget på ny ägarstruktur genomförs. Den uppgiften har Dagens industri dock inte fått bekräftad.

Enligt domstolshandlingarna går Nynas fortfarande med kraftiga förluster. Under årets första två månader omsatte bolaget nästan 1,5 miljarder med en förlust på 517 miljoner kronor.

”Det negativa resultatet för Nynas, nu större än normalt, har dock till stora delar varit hänförligt till icke-rörelserelaterade kostnader som en följd av sanktioner och rekonstruktionen för finansiella kostnader, oljeprisförluster och valutaförluster”, står det att läsa i handlingarna.

Nynas söker en bryggfinansiering för att kunna vända skutan. Enligt tidigare beräkningar behövde bolaget 1,5 miljarder kronor, men bolaget har nu kommit fram till att det snarare rör sig om 1 miljard. 

Men pengarna behövs snabbt. Enligt bolaget krävs hälften av summan redan innan slutet av mars. Den andra hälften krävs senast i slutet av april.

Dagens industri har under en längre tid granskat Nynas affärer och den pågående rekonstruktionen. Vid flera tillfällen har den här tidningen sökt företrädare för bolaget, men har nekats intervjuer.

Nynas hade utlovat Dagens industri en intervju med bolagets vd Bo Askvik på torsdagen, men tio minuter innan intervjun skulle ske meddelade kommunikationsdirektör Hans Östlin att bolaget hoppar av.

”Vi avböjer intervjun i dag mot bakgrund av att du redan fått med det mest väsentliga av det vi hade att säga i den nyhet som nu uppdateras på Di. Du har säkert fler frågor till oss men vi är i nuläget endast intresserade att prata om det som framgår av den ansökan om förlängning som vi lämnat in till tingsrätten i dag och som du tagit del av”, skriver kommunikationsdirektören i ett mejl till Dagens industri.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer