1515
Annons

Bekräftat: Mohammed al-Amoudi har släppts fri

Preem-miljardären Mohammed Al-Amoudi har släppts fri. Det bekräftar Preem för Di. 

"Det var ett välkommet besked", säger Preems presschef Niclas Brantingson. 

Mohammed Al-Amoudi i Stockholm 2016.
Mohammed Al-Amoudi i Stockholm 2016.Foto:Teodor Axlund

Preems ägare och grundare, den saudisk-etiopiske miljardären, Mohammed Al-Amoudi har varit frihetsberövad i över ett år. På söndagseftermiddagen kom medieuppgifter om att han släppts fri.

Etiopisk statstelevision angav Arega Yirdaw, vd för Mohammed Al-Amoudis konglomerat Midroc Technology Group, som sin källa och ytterligare två saudiska källor bekräftade frigivningen, skriver Thomson Reuters. 

Strax efter klockan 17 bekräftar även Preem för Di att uppgifterna stämmer. 

"Han har haft kontakt med sin familj och det skedde för ett par timmar sedan och då fick man bekräftat att han var släppt. Sen har vi inga uppgifter på vart han är på väg eller var han befinner sig just nu", säger Preems presschef Niclas Brantingson.

Ett längre uttalande väntas komma på måndagen.

"Vi är såklart glada. Det var ett välkommet besked. Nu får vi ser vad som händer och hur situationen är", säger Niclas Brantingson.

Även Roger Wikström, vd för Midroc Europe, ytterligare ett svenskt bolag som Mohammed Al-Amoudi äger, bekräftar frisläppandet, precis som Al-Amoudis internationella presskontakt Tim Pendry:

"Jag förväntar mig ett fullständigt uttalande inom de kommande 24-48 timmarna", säger han.

Mohammed Al-Amoudi var en av hundratals prinsar, ministrar och affärsmän som under uppmärksammade former greps av en så kallad antikorruptionsenhet ledd av den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman under hösten 2017. 

Mohammed Al-Amoudi är en av Sveriges största utländska investerare. Huvuddelen av tillgångarna finns i Sveriges största drivmedelstillverkare Preem liksom i konglomeratet Midroc och oljebolaget Svenska Petroleum Exploration.

 


Innehåll från INTlL GroupAnnons

Det är bråda dagar för det innovativa riskanalysbolaget INTIL

De jobbar nu intensivt med att hjälpa sina kunder med Due diligence kring integritetsrisker vid förvärv. Samtidigt är de i slutfasen att utveckla en unik mjukvara som håller ihop proaktiv bevakning av cyber-, bedrägeri- och ryktesrisker. Värdet är att tidigt identifiera och hantera risker som påverkar varumärket negativt eller medför direkta förluster. 

Mina Nadjafi och Johan Wiktorin startade INTlL Group för två år sedan då de arbetade på en internationell konsultbyrå med bland annat cybersäkerhet. Med sina erfarenheter från försvaret såg duon informationsriskerna öka och att det fanns utrymme för innovativa arbetssätt. Ambitionen var att kunna hjälpa kunden med relevanta och smarta lösningar genom en kombination av automatiserade och manuella metoder. 

Johan och Mina är skolade i analys och informationsinsamling från öppna källor och de kallar sig för käll- och metodnördar. Men för att kunna leverera INTIL intelligence with integrity måste nyfikenhet inför den unika kundens behov och förutsättningar finnas. Helt enkelt en känsla av ”intill”. 

INTIL säger även att de är anti-information-overload. Arbetsmetoden är komplex och bygger på inhämtning från tusentals datapunkter och källor, men informationen ska presenteras på ett enkelt sätt. Att kunden ska kunna använda den nya kunskapen i tid är målet. Det är extra värdefullt vid krishantering, när läget är pressat.

– Det känns verkligen bra, när kunden använder den nya kunskapen för att vända situationen, säger Johan.

Flera av deras kunder finns på förvärvsmarknaden. För en köpare är det inte alltid enkelt i affären att identifiera ryktesrisker som påverkar varumärke negativt, till cyberrisker som kan generera rena värdeförluster och stölder av IP. 

Det var deras kunder som vägledde dem till idén om att utveckla egen risktech för bevakning. Det är både svårt och kostsamt att själv hålla koll på viktiga signaler och att inte drunkna i allt brus. 

– Det var när en långvarig kund sa - Ni är affärskritiska för oss! - som vi visste att vi var något på spåret, berättar Mina. 

INTIL har därför under 2021 utvecklat en helautomatiserad plattform för att kunderna ska få en bättre bild i nära realtid hur de olika riskerna påverkar bolaget. Nu arbetar hela teamet intensivt för att lansera den första versionen.

Mina och Johan är övertygade om att deras tjänst också kommer kunna innebära minskade försäkringspremier med proaktiv riskhantering.

Fakta: 

INTIL erbjuder svenska bolag smarta och enkla lösningar för trygga affärsbeslut och skyddade värden. Bolaget grundades 2019 och har sitt kontor i Stockholm. INTIL har räckvidd över hela världen med sina databaser och samarbetspartners.

www.intilgroup.com 

Besök oss på Linkedin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med INTlL Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?