Bekräftat: Mohammed al-Amoudi har släppts fri

Preem-miljardären Mohammed Al-Amoudi har släppts fri. Det bekräftar Preem för Di. 

"Det var ett välkommet besked", säger Preems presschef Niclas Brantingson. 

Mohammed Al-Amoudi i Stockholm 2016.
Mohammed Al-Amoudi i Stockholm 2016.Foto:Teodor Axlund

Preems ägare och grundare, den saudisk-etiopiske miljardären, Mohammed Al-Amoudi har varit frihetsberövad i över ett år. På söndagseftermiddagen kom medieuppgifter om att han släppts fri.

Etiopisk statstelevision angav Arega Yirdaw, vd för Mohammed Al-Amoudis konglomerat Midroc Technology Group, som sin källa och ytterligare två saudiska källor bekräftade frigivningen, skriver Thomson Reuters. 

Strax efter klockan 17 bekräftar även Preem för Di att uppgifterna stämmer. 

"Han har haft kontakt med sin familj och det skedde för ett par timmar sedan och då fick man bekräftat att han var släppt. Sen har vi inga uppgifter på vart han är på väg eller var han befinner sig just nu", säger Preems presschef Niclas Brantingson.

Ett längre uttalande väntas komma på måndagen.

"Vi är såklart glada. Det var ett välkommet besked. Nu får vi ser vad som händer och hur situationen är", säger Niclas Brantingson.

Även Roger Wikström, vd för Midroc Europe, ytterligare ett svenskt bolag som Mohammed Al-Amoudi äger, bekräftar frisläppandet, precis som Al-Amoudis internationella presskontakt Tim Pendry:

"Jag förväntar mig ett fullständigt uttalande inom de kommande 24-48 timmarna", säger han.

Mohammed Al-Amoudi var en av hundratals prinsar, ministrar och affärsmän som under uppmärksammade former greps av en så kallad antikorruptionsenhet ledd av den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman under hösten 2017. 

Mohammed Al-Amoudi är en av Sveriges största utländska investerare. Huvuddelen av tillgångarna finns i Sveriges största drivmedelstillverkare Preem liksom i konglomeratet Midroc och oljebolaget Svenska Petroleum Exploration.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?