Annons

Bekräftat: Investor köper Piab

Patricia Industries, en del av Wallenbergssfärens Investor, köper automationsföretaget Piab för 6,95 miljarder kronor. Säljare är EQT, även det ett av Wallenbergs maktbolag.   

Investors vd Johan Forssell.
Investors vd Johan Forssell.Foto:Jack Mikrut

Di har tidigare rapporterat om att Patricia Industries enligt källor haft en tätposition i budstriden om Piab, som tillverkar vakuumpumpar och ejektorer, sugkoppar och vakuumtransportörer. 

På måndagen kom nyheten att Patricia Industries ingått avtal om att förvärva Piab. Transaktionsvärdet landade på 6,95 miljarder kronor på skuldfri basis. Patricia Industries kommer enligt ett pressmeddelande att investera ungefär 5,5 miljarder kronor i eget kapital. Resten finansieras med lån och genom investeringar av nyckelpersoner på Piab. 

”Piab har en stark ledningsgrupp och företagskultur. Företaget erbjuder premiumprodukter som är kritiska i kundernas processer, och verkar i en attraktiv marknadsnisch. Vi ser betydande tillväxtmöjligheter, drivet av trenden mot ökad automation", kommenterar Investor INVE B -0,37% Dagens utveckling s vd Johan Forssell i ett pressmeddelande.

"Piab har ledande marknadspositioner, en betydande eftermarknad, hög lönsamhet och starkt kassaflöde. Genom att använda vårt breda nätverk av erfarna industrialister och vår kunskap inom verkstadssektorn ser vi fram emot att bidra till att ta Piab till nästa nivå”, fortsätter han. 

Piabs produkter används ofta inom automation och är då ofta placerade längst ut på robotarmar eller maskiner. Kunderna finns inom många branscher som till exempel fordonsindustrin, e-handelslogistik, livsmedelsindustrin med flera. 

Christian Cederholm på Patricia Industries säger enligt pressmeddelandet att bolaget framåt ska ha fortsatt fokus på tillväxt, "inklusive ökad penetration av befintliga marknader och breddning av produktportföljen, både organiskt och via förvärv".

Eftersom Investor är delägare i EQT EQT -1,39% Dagens utveckling AB och även är investerare i fonden som säljer Piab, är affären bra för bolaget på fler sätt än ett. 

"Vi ser det här som en affär i sig och tycker att det är ett fantastiskt bra förvärv vi gör. Sedan är vi delägare i fonden som säljer. Vi har 5 procent av kapitaltagandet i den fonden, men vi ser det som en jättebra investering som vi gör helt på egna meriter", säger Magnus Dalhammar som är IR-ansvarig på Investor. 

Säljaren EQT köpte bolaget av Altor för drygt två år sedan för cirka 3 miljarder kronor, också på skuldfri basis. 

"Vår innehavstid är kortare än normalt men bolaget har utvecklats mycket snabbt och vi har nått de avkastningsmål vi satte upp när vi köpte bolaget, och då ligger det i vår affärsmodell att sälja", skriver Harry Klagsbrun, partner på EQT, till Di. 

"Vi har gjort många långsiktiga investeringar i bolaget som lagt grunden för en fortsatt mycket positiv utveckling. Vi är glada att bolaget får sin nya hemvist hos Investor som med sin industriella kompetens kommer kunna starkt bidra till bolagets fortsatta framgång", fortsätter han. 

Nu måste konkurrensmyndigheter godkänna förvärvet, som förväntas kunna avslutas under andra kvartalet i år. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera