Annons

Beige Book: Måttlig tillväxt att vänta

De flesta av Fed-distrikten rapporterade måttlig ("modest, moderate") tillväxt i maj, men vissa nya tecken syntes på att optimismen har avtagit i vissa distrikt.

Janet Yellen, chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve.
Janet Yellen, chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve.Bild:Charles Dharapak/TT

Det framgår av den amerikanska centralbanken Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, som publicerades på onsdagskvällen och sträcker sig till 22 maj.

Prispressen rapporteras inte ha förändrats särskilt mycket, men blygsamma ökningar rapporterades.

"En räntehöjning väntas i juni, men rapporten understryker den växande spänningen i USA:s ekonomi, och bland Fedledamöterna, kring vad som tycks vara motsägelsefulla signaler från inflationen och arbetsmarknaden", skrev Bloomberg News och pekade på den lägsta arbetslösheten på ett decennium i april, 4,4 procent, samtidigt som inflationen var låga - och minskande - 1,5 procent under 12-månadersperioden till och med april.

Den övergripande bilden, med låg inflation trots låg arbetslöshet, tycks inte ha förändrats i maj:

"Arbetsmarknaden fortsatte att stramas åt, med allt bredare arbetskraftbrist i de flesta distrikt och yrkesgrupper, samtidigt som de flesta bolag tvärs över distrikten noterade ringa förändring i den senaste tidens trend med blygsam lönetillväxt", heter det i Beige Book.

Konsumtionen sades vidare ha mattats av något, och personbilsförsäljningen ha sjunkit från toppnoteringarna förra året.

Sett till enskilda distrikt rådde långsammare tillväxt i Boston och Chicago, medan utvecklingen i New York gick sidledes.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera