Annons

Bedragare bryter kryptovaluta med din dator – håvar in miljoner

Kryptokapning där någon använder din dator för att skapa bitcoin eller andra kryptopengar blir allt vanligare. Oftast vet inte ens den drabbade om att det sker.

Bild:Øijord, Thomas Winje, ijord, Thomas Winje

Sjukvårdsmyndigheten i Lahtis i södra Finland drabbades nyligen av ett virus som ledde om serverkapaciteten till att bryta kryptovalutor. Den skadliga koden upptäcktes eftersom den tog så mycket kraft att systemet inte fungerade. Det vanliga är dock att bedragare använder datorns kapacitet utan att ägaren ens vet om det.

"De som kanske är dåliga på detta drar på full kraft och trycker ut så mycket de kan från systemet men de som är mer erfarna kanske bara tar 70-80 procent av kapaciteten och undviker då att bli upptäckta", säger bitcoinentreprenören Ludvig Öberg.

Det är energin och serverkapaciteten som bedragarna vill åt. För många företag är det en affärsidé att köpa upp stora serverhallar för att bryta kryptovalutor, men hackare har nu kommit på hur de kan bryta kryptopengar utan att själva stå för kostnaden.

Vid en sökning i december upptäckte företaget Adguard över 33.000 sajter där koder för kryptokapning fanns inbäddade, och uppskattade att bedragare kunde tjäna upp till 26 miljoner kronor i månaden. Hackare har lyckats bryta kryptovalutan moreno på enheter med små processorer som mobiltelefoner, skriver företaget på sin sajt.

Ett exempel är företaget Coinhive som erbjuder ett javascript för att bryta just moreno. Företaget skriver att scriptet kan användas som ett alternativ till reklamintäkter, men det är ofta så att besökare till en webbsida där scriptet finns inte vet om att deras dator då hjälper någon annan att tjäna pengar.

På sin blogg listar it-säkerhetsexperten Jonas Lejon flera svenska webbplatser som länkar till scriptet, bland annat 1177.se, konsumentverket.se och vasamuseet.se.

Det vanliga är att hemsidor bäddar in tredjepartskod för att få vissa funktioner, till exempel koder som hjälper till att samla besöksstatistik eller inbäddade annonser. Men den färdiga koden kan då också innehålla skadlig kod.

"Det är bara för webbadministratören att klippa och klistra och så tänker man kanske inte på att säkerheten på hemsidan hänger på den här koden", säger Jonas Lejon.

Om man upptäcker att processorn på datorn jobbar ovanligt hårt fast man bara har några webbsidor uppe kan det handla om kryptokapning. Oftast räcker det med att bara stänga ner hemsidan där koden finns, men inte alltid.

"De här problemen kommer inte alltid ensamma och där den skadliga koden finns kan den ju också användas för att till exempel infektera din dator med virus", säger Jonas Lejon.

Men tekniken kan inte bara användas för att lura till sig valutor. En sajt i Tyskland erbjuder till exempel sina besökare tillgång till material som annars ligger bakom en betalvägg i utbyte mot att besökaren frivilligt delar med sig av sin dators beräkningskraft.

"Att använda en andel av användarens beräkningskraft medan den är inne på hemsidan kan vara ett sätt att ta betalt för innehållet", säger Ludvig Öberg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

”Det är dags för bindande bud vid bostadsköp”

Bostadsaffärerna skulle kunna bli tryggare för både säljare och köpare ifall budgivningen blev bindande i Sverige. Det menar i alla fall Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån. 

Fastighetsbyrån erbjuder tryggare budgivning med BankId 

Du har precis lagt det vinnande budet på drömbostaden. Du och din partner har skålat i champagne och ska nu åka till mäklaren för att skriva på kontraktet. Då brummar det i fickan. ”Tyvärr har säljaren bestämt sig för att gå vidare med en annan köpare.” 

Va? Men det var ju klart?!

Många känner tyvärr igen sig i den här situationen. Andra har upplevt upptrissade budgivningar med anonyma köpare som sedan plötsligt försvinner när priset är tillräckligt högt.

Bidrar till osäkerhet

Johan Engström menar att dessa situationer bidrar till att skapa såväl stor osäkerhet för köpare och säljare, som bristande tillit för mäklaryrket. Inte sällan förekommer rykten och spekulationer om lockpriser och riggade budgivningar. 

– Mäklaren är enligt lag skyldig att presentera varje inkommet bud till säljaren, även om det är anonymt och kommer i sista sekund. Men det föder en hel del onödig stress och osäkerhet för alla inblandade. 

Han poängterar ironin i att vi i Sverige har invaggats i tron att muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga – men när det gäller livets största affär är detta som bortblåst. Han menar dock att det kan finnas en potentiell lösning i sikte. 

– I våra grannländer Norge och Danmark använder man sig av bindande bud, och det tror jag vi skulle ha glädje av här i Sverige också. Då blir varje bud mer seriöst och genomtänkt, vilket skulle ge en lugnare budgivning och en ökad trygghet genom hela processen. 

”Marknaden är redo”

I Norge fungerar bindande bud ungefär som ett offertförfarande, att budet måste inkomma inom en viss tidsfrist. Om säljaren accepterar inom den tidsramen är affären i hamn. I Danmark är alla bud hemliga och öppnas vid samma tidpunkt. Gemensamt för de två länderna är att det bud man lägger är juridiskt bindande. Men i Sverige är som bekant ingenting klart förrän kontraktet är påskrivet. 

– Jag tror att det finns stort intresse för bindande bud i Sverige, säger Johan Engström. På Fastighetsbyrån har vi sedan ett par år tillbaka erbjudit möjligheten att lägga bud digitalt med hjälp av Bank-ID, men vi kan fortfarande inte neka anonyma budgivare. 

En snabb titt på inkomna anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) bekräftar att det ofta handlar om upplevda oegentligheter med budgivning och lockpriser. Skulden hamnar inte sällan på mäklaren, som i regel alltså bara gör sitt jobb.

– Man kan tro att vi får högre priser genom att spela på osäkerhet. Men jag tror vi kan få bättre harmoni på marknaden om alla vet precis vad som gäller. Bindande bud skulle ge både säljare, budgivare och mäklare en större trygghet och jag tycker att politikerna så fort som möjligt ska utreda hur det skulle kunna utformas på ett sätt som gynnar alla, avslutar Johan Engström. 

Frågor och svar om budgivningar

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?