1515

Bedömare: ”Ytterligare sänkningar att vänta”

NEW YORK. Federal Reserve sänkte räntan med 0,5 procentenheter på tisdagsförmiddagen som ett svar på coronautbrottet. Men åtgärden tycktes inte övertyga varken president Trump eller USA-börserna, som sjönk. Bedömare väntar sig fler sänkningar under våren.

Bedömare räknar med att det kan komma mer från Fed framöver.
Bedömare räknar med att det kan komma mer från Fed framöver.Foto:Richard Drew

Federal Reserve sänkte på tisdagsförmiddagen lokal tid överraskande räntan med 0,5 procentenheter till intervallet 1–1,25 procent, som ett svar på coronautbrottet och den ekonomiska inbromsning viruset väntas leda till. Beslutet fattades två veckor innan centralbankens ordinarie möte, i en typ av akut åtgärd som inte skett sedan finanskrisen 2008.

USA-börserna reagerade med viss tveksamhet på beskedet, och växlade mellan plus och minus under förmiddagens handel. Runt klockan 11:15 var det breda aktieindexet S&P 500 ned 0,5 procent.

Investerare hade prisat in en sänkning från Fed som ett svar på coronaviruset, men de flesta hade räknat med att beslutet skulle fattas först i samband med det ordinarie mötet i mitten av månaden.

I ett uttalande i samband med räntesänkningen öppnade Fed även upp för ytterligare åtgärder.

”Kommittén följer noga utvecklingen och dess konsekvenser för ekonomin, och kommer att använda sina redskap och agera utefter vad som är lämpligt för att stödja ekonomin.

Bedömare räknar med att det kan komma mer från Fed framöver.

”Vår bedömning är att om informationen om viruset och dess påverkan på den amerikanska och globala ekonomin fortsätter att vara negativ så kommer Fed att leverera ytterligare några sänkningar under våren för att i juni utvärdera om situationen stabiliserats”, skriver Krishna Guha, vice ordförande på finansbolaget Evercore ISI, i en kundkommentar.

Beslutet från Federal Reserve kom bara timmar efter att Jerome Powell och finansminister Steven Mnuchin lett en telefonkonferens med sina motsvarigheter inom G7-länderna om möjliga gemensamma åtgärder som ett svar på coronautbrottet. Mötet resulterade dock inte i några konkreta åtgärder, utan enbart ett löfte om att länderna ”står redo” att agera.

”Mot bakgrund av de potentiella effekterna av Covid-19 på global tillväxt, bekräftar vi vår avsikt att använda alla tillgängliga redskap för att skapa stark och hållbar tillväxt och att försäkra oss mot nedsidesrisker”, skrev länderna i ett gemensamt pressmeddelande.

Men Fed var alltså snabb att agera.

Steven Mnuchin tycktes nöjd över centralbankens beslut. 

”Jag applåderar Fed:s beslut”, sa finansministern på tisdagen.

Hans chef var dock inte lika nöjd. Efter att tidigare ha kritiserat Fed för att vara för långsam att agera skrev president Trump på tisdagen att hans skulle vilja se ”mer lättnader och sänkningar.”

Vissa bedömare har dock varit skeptiska till huruvida en räntesänkning kommer ha någon effekt på den reala ekonomin.

”Om folk känner att de inte törs gå ut och handla av rädsla för att smittas så förstår jag inte hur det ska hjälpa om Fed sänker räntan”, sa Tim Anderson på mäklarbolaget TJM Investments till CNBC.

Paul Donovan, chefsekonom på schweiziska UBS fondbolag, håller med om att räntesänkningar varken kan bota viruset eller få människor att shoppa.

”Men centralbanker kan hjälpa bolag med kapitalproblem, eller med höga räntebetalningar på sina lån, om efterfrågan skulle försvagas. Centralbanker existerar för att lösa likviditets- och kreditproblem, om sådana skulle uppstå”, säger han till Financial Times.

 


Innehåll från SAVRAnnons

Flytta dina fonder på tre minuter – och optimera din vinst

Många fondsparare vet inte att de kan flytta sina fonder för att få bättre sparvillkor. Detta gör att svenskar varje år betalar miljarder i onödiga avgifter – pengar som kunde gått till spararna istället.

Fonder är en av våra mest populära sparformer och 76% av vuxna svenskar har ett fondsparande – antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock vet många inte att man kan flytta sina fonder mellan olika banker och spartjänster, för att på så sätt förbättra villkoren för sitt sparande. Resultatet av detta är att en stor del av befolkningen har kvar sitt sparande på banker och nätbanker med dåliga villkor, och därmed betalar onödigt mycket i fondavgifter.

Fondavgiften varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad fonden är. Kort sagt: ju mer aktiv förvaltare, desto högre avgift. I snitt kostar en svensk fond 1,38% per år. Det kan låta lite, men samtidigt ha oväntat stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande.

Ett provisionsfritt sparande

Fondutmanaren Savr erbjuder samma fonder och säkerhet som banker och nätbanker, men med rabatt på fondavgifterna. Detta kan de göra tack vare att de, till skillnad från bankerna, inte tar någon provision för att förmedla fonder till spararna. De ger istället tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Genom att återinvestera provisionen kan Savrs genomsnittskund spara 145 226 kr extra på 30 år* – pengar som annars gått till banken.

Flytta dina fonder – på tre minuter

För att öppna upp ett provisionsfritt sparande för fler, har Savr utvecklat och lanserat en automatisk flyttjänst som gör att den som har ett befintligt fondsparande snabbt och enkelt kan begära en flytt till deras plattform – utan att först behöva sälja av sitt innehav.

Detta betyder att spararna får ta del av sina fonders utveckling under den pågående flytten, men också att de slipper den skatteeffekt som annars uppstår när man sätter in och tar ut pengar på ett ISK-konto.

Att begära en fondflytt till plattformen görs på savr.com, och tar ungefär tre minuter. Hur lång tid det tar för flytten att färdigställas beror på spararens befintliga bank, men vanligtvis tre till sex veckor.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till Savr.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?