1515
Annons

Bedömare: Viktig stad i Donbass kan ha fallit

Ryssland säger sig ha tagit kontroll över den viktiga staden Lysytjansk i Luhanskregionen. Ukraina förnekar att staden ska ha fallit. Striden om Donbass är inte över, säger Jurij Sak, talesperson vid försvarsdepartementet till BBC.

Bild tagen av räddningspersonal i Lysytjansk i Luhanskregionen som ska visa läget på platsen den 3 juni.
Bild tagen av räddningspersonal i Lysytjansk i Luhanskregionen som ska visa läget på platsen den 3 juni.

Den sista stora staden Lysytjansk i Luhanskregionen som hållits av Ukraina är nu under full rysk kontroll, hävdar Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu på söndagen.

Sjojgu har meddelat president Vladimir Putin att Rysslands styrkor tillsammans med styrkorna från det av Ryssland tillsatta ockupationsstyret ”har tagit full kontroll över staden Lysytjansk”, skriver ryska nyhetsbyråer.

Jurij Sak, talesperson vid Ukrainas försvarsdepartementet tillbakavisar uppgifterna men säger till BBC att situationen i staden länge varit svår och att ryska markstyrkor ”attackerar staden utan uppehåll”.

”För ukrainare är värdet av mänskligt liv högsta prioritet, så ibland kanske vi retirerar från vissa områden så att vi kan återta dem i framtiden”, säger Sak till BBC.

Lysytjansks tvillingstad Sievjerodonetsk på andra sidan floden Donets intogs nyligen. Sedan dess har det mer eller mindre varit en tidsfråga innan även Lysytjansk skulle falla. Oupphörliga artilleri- och flygangrepp rapporteras ha skakat staden och situationen beskrivs som mycket svår.

”Ryska styrkor kommer sannolikt att ta kontroll över de kvarvarande områdena i Luhanskregionen de kommande dagarna”, skriver USA-baserade Institute for the Study of War (ISW) i en färsk lägesrapport.

Ukrainas militär har sannolikt retirerat från staden, skriver ISW och hänvisar till bilder som enligt tankesmedjan har bekräftats vara tagna där och visar hur ryska styrkor lugnt går runt både i de norra och sydöstra delarna av Lysytjansk.

”Det tyder på att det finns få eller inga kvarvarande ukrainska styrkor i staden den 2 juli. Företrädare för ukrainska militären har inte offentligt tillkännagivit en reträtt, men de har heller inte rapporterat att det förekommer försvarsstrider runt Lysytjansk,” skriver ISW.

Tillsammans med Donetsk utgör Luhansk det större Donbassområdet, där Ryssland intensifierat sin offensiv sedan landets styrkor i våras drog sig tillbaka från norra Ukraina och Kievregionen.

I den ryska staden Belgorod har flera explosioner inträffat under natten, säger områdets guvernör Vyatjeslav Gladkov, som uppger att tre personer har dött och fyra skadats i explosionerna som skadade elva bostadskomplex och 39 hus.

Ryska försvarsdepartementet anklagar Ukraina för att ha attackerat staden och säger att tre ukrainska robotar sköts ner under natten varav resterna av en av dem träffade ett hus. Uppgifterna har inte bekräftats.

Belgorod ligger nära den ukrainska gränsen och explosioner har inträffat där tidigare under kriget.

Gullberg & Jansson levererar ”bästa försäljningsresultatet någonsin”

Miljöteknikbolaget Gullberg & Jansson redovisar en omsättning på 149 miljoner kronor för det andra kvartalet 2022 (124).

Omsättningstillväxten i förhållande till samma kvartal föregående år var 20 procent varav 7 procent var organisk.

”Vår tillväxtstrategi löper på som planerat och vi levererar vårt bästa försäljningsresultat någonsin trots en mycket tuff omvärld. Våra olika vinstmarginaler har sjunkit något men ligger över våra finansiella mål. En del av orsakerna kring lägre vinstmarginaler är genomförda planerade investeringar i nya produkter och nytt upplägg kring installation och service”, skriver vd Peter Bäck i rapporten.

Rörelseresultatet, mätt som ebitda, uppgick till 31,4 miljoner kronor (33,1). 

Nettoresultatet sjönk till 18,9 miljoner kronor (24,0). I rapporten skriver bolaget att avskrivningar av goodwill påverkat resultatet efter skatt med totalt -4,7 miljoner kronor andra kvartalet (-1,9).

”Slutligen, vi har ingen handel med Ryssland och Ukraina, men den pågående konflikten påverkar delvis vår verksamhet. Vi ser ökade priser på råmaterial och drivmedel. Och detta tillsammans med ett osäkert konjunkturläge med hög inflation, valuta och ränteförändringar kan komma att påverka vår verksamhet på både kort och lång sikt. Detta gör det än mer viktigt att vi fortsätter vårt arbete med god kostnadskontroll, utveckling av vår affär och hela tiden arbeta med att hela tiden långsiktigt ha lönsamhet i fokus”, skriver Peter Bäck.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera