Annons

Bedömare varnar: Börsfrossan fortsätter efter signaler om andra våg i USA

Oron för en andra coronavåg i USA förstärktes under torsdagen, vilket orsakade det största börsraset på tre månader.

Bedömare verkar inte förvånade, och varnar för att det kan komma mer. 

Statistiken över antalet smittade i covid-19 fortsatte att uppvisa olycksbådande tendenser i delar av USA under torsdagen, vilket fått experter att varna för en ”andra våg” – investerares mardrömsscenario. 

I Florida registrerades den hittills högsta dygnssiffran över antalet smittade, medan Texas tvingades ta in allt fler smittade på sjukhusen. Även i Arizona och Kalifornien fortsatte läget att försämras.

Generellt handlar det om delstater i södra och västra USA som nu drabbas – delstater som tillhörde dem som släppte på sina coronarestriktioner tidigt. 

Rapporterna visade sig vara en öm punkt för investerare. S&P 500 föll nästan 6 procent på torsdagen – det största fallet på tre månader. Bland de största förlorarna fanns flygbolag och andra typer av reseförknippade företag som haft en kraftig rekyl på börsen den senaste månaden. United Airlines föll 16,1 procent, Norwegian Cruise Lines 16,4 procent. Fallet spred sig även till Asienbörserna på fredagen.

Bedömare verkar dock inte förvånade över raset. 

”Vi har stigit 30 procent utan ett riktigt ras, så det var läge för ett nu, och jag tycker inte att det var det värsta som kunde hända”, säger JJ Kinahan, chefsstrateg på TD Ameritrade, till CNBC. 

”I takt med att fler delstater släpper på restriktionerna blir frågan om de kommer att få i gång verksamheten tillräckligt snabbt för att Wall Street ska bli nöjt. Det vi ser nu är ett tecken på att det kommer bli svårt.”

Samtliga delstater har påbörjat sina respektive normaliseringsprocesser, vilket varit en viktig förklaring till den senaste tidens glada börshumör. Innan torsdagens nedgång hade S&P 500 stigit ungefär 45 procent från vårens lägsta nivåer.

Solita Marcelli, vice investeringschef på UBS Global Wealth Management, tror dock inte att torsdagens fall var en engångshändelse.

”Det beror främst på oron för en andra våg, men även Federal Reserves prognos över ekonomin som var svagare än vad marknaderna hade väntat sig”, säger hon till Bloomberg. 

Under centralbankens möte på onsdagen gav Fed-chefen Jerome Powell en dyster bild av den amerikanska ekonomin och potentialen för återhämtning. Budskapet gick stick i stäv med många investerares förhoppning om en så kallad V-formad återhämtning. 

Trump-administrationen fortsätter dock att hävda att det inte kommer att bli någon ny nedstängning av USA:s ekonomi, trots signalerna om en andra våg. 

”Jag tror att vi har lärt oss att om vi stänger ned ekonomin så gör det bara mer skada”, sa finansminister Steve Mnuchin till CNBC på torsdagen. 

Det liknar det presidenten sa för några veckor sedan.

På torsdagen kom också beskedet att Republikanernas konvent i augusti delvis kommer att flyttas till Jacksonville, Florida. Konventet skulle ursprungligen hållas i Charlotte, North Carolina. Men på grund av att delstatens guvernör, som är demokrat, inte gått med på Donald Trumps krav om att helt släppa på de sociala distans-kraven, har presidenten hotat att flytta det gigantiska evenemanget. Både Florida och Jacksonville har republikanska ledare.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?