Efter de senaste dagarnas blixtattacker tog talibanerna på söndagen makten över Afghanistans huvudstad Kabul, och president Ashraf Ghani har flytt landet. Diplomater från många länder – inklusive Sverige – har evakuerats.
Men för alla länder är talibanernas maktövertagande inte oönskade nyheter.
Joseph Cheng Yu-shek, expert på kinesisk politik och tidigare professor i statsvetenskap vid City University i Hong Kong, säger att USA:s beslut att avsluta sina militära insatser i Afghanistan har skapat ett vakuum – som nu kan fyllas av Kina.
”Kina har haft kontakt med afghanska talibaner under några år via olika kanaler, inklusive Pakistans militär och underrättelsetjänst. Kina vill förhindra att talibanerna ger stöd åt den muslimska minoritetsgruppen uigurerna i provinsen Xinjiang, samt skydda Kinas investeringar i Afghanistan. Ett erkännande av en talibanregering skulle tillfredsställa det”, säger han till Di.
”De afghanska talibanerna skulle i detta läge välkomna ett erkännande av en stormakt, och kinesisk handel och investeringar skulle välkomnas.”
Både Kina och Ryssland säger att de för tillfället inte kommer att evakuera sina ambassader i Kabul. Kinas ambassad uppgav på söndagen att de har kontakt med ledarna för talibanerna och på måndagen uppgav Hua Chunying, talesperson för utrikesdepartementet i Peking, att Kina är redo att fördjupa den ”vänliga och samarbetsinriktade” relationen med Afghanistan.
”Talibanerna har upprepade gånger uttryckt förhoppningar om att utveckla goda relationer med Kina och de ser fram emot Kinas deltagande i återuppbyggandet och utvecklingen av Afghanistan”, sa hon vid en pressträff, enligt TT.
Kinesiska statskontrollerade medier har under flera veckor varit tydliga med Pekings försiktigt positiva inställning till talibanerna. Förra månaden publicerades en serie fotografier efter ett möte mellan Kinas utrikesminister Wang Yi och en av talibanernas ledare Mullah Abdul Ghani Barada i staden Tianjin – Wang Yi i kostym och slips och Abdul Ghani Barada i traditionell tunika och svart turban.
På måndagen publicerade kinesiska Global Times en artikel med rubriken: ”Kina har bistått i rekonstruktionen av Afghanistan efter kriget”, som tonade ner talibanernas våldsrykte.
”Många internationella bedömare uttryckte oro för att den talibanska militärens agerande skulle leda till en massiv humanitär kris, men faktum är att talibanernas prestation hittills inte varit så dålig”, säger Zhu Yongbiao, chef för ett center för studier om Afghanistan vid Lanzhou University.
Derek Grossman, analytiker på amerikanska tankesmedjan Rand Corporation, skrev förra månaden att Kina vill utnyttja USA:s tillbakadragande ur Afghanistan för utbyggnad av en strategisk ekonomisk och säkerhetspolitisk korridor genom regionen, som del i Pekings gigantiska infrastrukturprojekt Nya Sidenvägen.
”Peking har redan starka bilaterala och multilaterala relationer i regionen, men förbättrade partnerskap med Afghanistan skulle leda till ännu större inflytande”, skriver han.
På söndagen stod det klart att Kabul hade fallit, såsom även provinshuvudstäder och huvudorter gjort i en rasande fart under senaste dagarna och veckorna. Talibanerna säger att de vill ha en övergång till en ”öppen, inkluderande islamistregering”, något som väcker oro för demokratiska processer och kvinnors rättigheter, enligt bedömare.
FN:s säkerhetsråd ska mötas för ett extrainkallat sammanträde i högkvarteret i New York på måndagen. Säkerhetsrådet klassade talibanerna som en terrorrörelse efter det att talibanerna tagit makten i Afghanistan på 1990-talet.
Joe Bidens administration uppgav förra månaden att USA uppnått sina mål i Afghanistan: dödandet av Usama bin Ladin, att bryta ned terrornätverket al-Qaida och förhindra fler attacker i USA. Slutdatum för tillbakadragandet blir den 31 augusti.
”USA kan alltid ingripa militärt, men de har sällan varit framgångsrika i att etablera demokrati eller effektiva styren i länder som Afghanistan, Irak eller Syrien. Därför slutar deras militära ingripanden med misslyckande. USA har ännu inte lärt sig sina läxor”, säger Joseph Cheng Yu-shek.
Statskontrollerade kinesiska medier refererade också till analytiker och individer på sociala medier som kritiserar hur USA övergett Afghanistan.
”Det 20 år långa kriget slutar som ett skämt. Amerikanska soldater dog för ingenting, talibanerna är tillbaka, och det enda som förändrats är att amerikanska skattebetalare har slösat sina pengar på att göra magnater inom militärindustri ännu rikare”, skriver en nätanvändare på Twitter-liknande plattformen Weibo.
Ryssland uppges inte ha någon brådska att erkänna talibanstyret. landets Afghanistanambassadör uppger att den frågan avgörs av hur det nya styret agerar, skriver TT.