1515
Annons

Bedömare: Kina väntas snabbt erkänna en talibanregering i Afghanistan

HONGKONG. Kina väntas vara snabbt med att erkänna en ny regering i Afghanistan ledd av talibanerna, enligt källor Di varit i kontakt med. Det skulle stärka Kinas ekonomiska och säkerhetspolitiska ställning i regionen. För USA vore det ytterligare ett bakslag.

Kinas utrikesminister Wang Yi och en av talibanernas ledare Mullah Abdul Ghani Barada.
Kinas utrikesminister Wang Yi och en av talibanernas ledare Mullah Abdul Ghani Barada.Foto:Li Ran

Efter de senaste dagarnas blixtattacker tog talibanerna på söndagen makten över Afghanistans huvudstad Kabul, och president Ashraf Ghani har flytt landet. Diplomater från många länder – inklusive Sverige – har evakuerats.

Men för alla länder är talibanernas maktövertagande inte oönskade nyheter. 

Joseph Cheng Yu-shek, expert på kinesisk politik och tidigare professor i statsvetenskap vid City University i Hong Kong, säger att USA:s beslut att avsluta sina militära insatser i Afghanistan har skapat ett vakuum – som nu kan fyllas av Kina. 

”Kina har haft kontakt med afghanska talibaner under några år via olika kanaler, inklusive Pakistans militär och underrättelsetjänst. Kina vill förhindra att talibanerna ger stöd åt den muslimska minoritetsgruppen uigurerna i provinsen Xinjiang, samt skydda Kinas investeringar i Afghanistan. Ett erkännande av en talibanregering skulle tillfredsställa det”, säger han till Di. 

”De afghanska talibanerna skulle i detta läge välkomna ett erkännande av en stormakt, och kinesisk handel och investeringar skulle välkomnas.” 

Både Kina och Ryssland säger att de för tillfället inte kommer att evakuera sina ambassader i Kabul. Kinas ambassad uppgav på söndagen att de har kontakt med ledarna för talibanerna och på måndagen uppgav Hua Chunying, talesperson för utrikesdepartementet i Peking, att Kina är redo att fördjupa den ”vänliga och samarbetsinriktade” relationen med Afghanistan.

”Talibanerna har upprepade gånger uttryckt förhoppningar om att utveckla goda relationer med Kina och de ser fram emot Kinas deltagande i återuppbyggandet och utvecklingen av Afghanistan”, sa hon vid en pressträff, enligt TT.

Kinesiska statskontrollerade medier har under flera veckor varit tydliga med Pekings försiktigt positiva inställning till talibanerna. Förra månaden publicerades en serie fotografier efter ett möte mellan Kinas utrikesminister Wang Yi och en av talibanernas ledare Mullah Abdul Ghani Barada i staden Tianjin – Wang Yi i kostym och slips och Abdul Ghani Barada i traditionell tunika och svart turban. 

På måndagen publicerade kinesiska Global Times en artikel med rubriken: ”Kina har bistått i rekonstruktionen av Afghanistan efter kriget”, som tonade ner talibanernas våldsrykte. 

”Många internationella bedömare uttryckte oro för att den talibanska militärens agerande skulle leda till en massiv humanitär kris, men faktum är att talibanernas prestation hittills inte varit så dålig”, säger Zhu Yongbiao, chef för ett center för studier om Afghanistan vid Lanzhou University.

Derek Grossman, analytiker på amerikanska tankesmedjan Rand Corporation, skrev förra månaden att Kina vill utnyttja USA:s tillbakadragande ur Afghanistan för utbyggnad av en strategisk ekonomisk och säkerhetspolitisk korridor genom regionen, som del i Pekings gigantiska infrastrukturprojekt Nya Sidenvägen. 

”Peking har redan starka bilaterala och multilaterala relationer i regionen, men förbättrade partnerskap med Afghanistan skulle leda till ännu större inflytande”, skriver han. 

På söndagen stod det klart att Kabul hade fallit, såsom även provinshuvudstäder och huvudorter gjort i en rasande fart under senaste dagarna och veckorna. Talibanerna säger att de vill ha en övergång till en ”öppen, inkluderande islamistregering”, något som väcker oro för demokratiska processer och kvinnors rättigheter, enligt bedömare. 

FN:s säkerhetsråd ska mötas för ett extrainkallat sammanträde i högkvarteret i New York på måndagen. Säkerhetsrådet klassade talibanerna som en terrorrörelse efter det att talibanerna tagit makten i Afghanistan på 1990-talet. 

Joe Bidens administration uppgav förra månaden att USA uppnått sina mål i Afghanistan: dödandet av Usama bin Ladin, att bryta ned terrornätverket al-Qaida och förhindra fler attacker i USA. Slutdatum för tillbakadragandet blir den 31 augusti. 

”USA kan alltid ingripa militärt, men de har sällan varit framgångsrika i att etablera demokrati eller effektiva styren i länder som Afghanistan, Irak eller Syrien. Därför slutar deras militära ingripanden med misslyckande. USA har ännu inte lärt sig sina läxor”, säger Joseph Cheng Yu-shek. 

Statskontrollerade kinesiska medier refererade också till analytiker och individer på sociala medier som kritiserar hur USA övergett Afghanistan. 

”Det 20 år långa kriget slutar som ett skämt. Amerikanska soldater dog för ingenting, talibanerna är tillbaka, och det enda som förändrats är att amerikanska skattebetalare har slösat sina pengar på att göra magnater inom militärindustri ännu rikare”, skriver en nätanvändare på Twitter-liknande plattformen Weibo.

Ryssland uppges inte ha någon brådska att erkänna talibanstyret. landets Afghanistanambassadör uppger att den frågan avgörs av hur det nya styret agerar, skriver TT.

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Talibanerna förbjuder kvinnor att resa

Talibanerna har beordrat flygbolag i Afghanistan att avvisa kvinnor om de inte eskorteras av en manlig släkting.

Foto:Rahmat Gul

Kvinnor har sedan tidigare förbjudits från att resa längre sträckor på vägarna utan manligt sällskap. Och enligt anställda på flygbolag infördes i torsdags ett nytt förbud som även hindrar kvinnor från att flyga själva.

”Inga kvinnor får flyga inrikes eller internationellt utan en manlig släkting”, står det i en skriftlig order skickad till flygbolag som AFP tagit del av.

Sedlighetsdepartementet hävdar att ingen sådan order har utfärdats, men flera kvinnor uppges redan ha hindrats från att gå på flyg och resebyråer bekräftar att de inte längre säljer biljetter till kvinnor som reser själva.

Talibanerna, som tog makten i Afghanistan i augusti förra året, har hävdat att de inte längre förtrycker kvinnor så som de gjorde förra gången de styrde landet, mellan 1996 och 2001. Men flera beslut tyder på motsatsen.

I förra veckan skulle flickor tillåtas återvända till skolbänken för första gången på månader. Men det visade sig bara gälla yngre barn. Flickor i motsvarande sjätte klass och uppåt skickades på order av talibanstyret hem igen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera