Annons

Bedömare eniga: Googles kvantdator kan förändra hela världen

Forskare knutna till Google har presenterat den första riktigt avancerade kvantberäkningen. En bedrift som på sikt och enligt flera bedömare kan komma att förändra världen.

”Detta är helt klart en milstolpe”, säger professor Per Delsing.

Men på teknikföretaget IBM kan man hålla sig för skratt.

Foto:Ng Han Guan

Det var i tidskriften Nature som forskarna presenterade sitt genombrott. Genom att använda en så kallad kvantdator har de lyckats genomföra en beräkning som tog drygt tre minuter, eller 200 sekunder, att utföra. En uträkning som för en vanlig dator, även om det är världens snabbaste, skulle ta minst 10 000 år.

”Vi ser det som Google gjort som något väldigt viktigt. Som en milstolpe”, säger Per Delsing, professor i fysik vid Chalmers tekniska högskola och chef för kvantforskningen vid Wallenbergcenter i Göteborg.

En vanlig dator representerar information i form av strängar av de binära talen 1 och 0. I en kvantdator, däremot, utnyttjas i stället kvantbitar där varje kvantbit är en kvantpartikel med två möjliga kvanttillstånd, så att 1 och 0 kan representeras av dessa tillstånd.

Det finurliga är dock att varje kvantbit också kan befinna sig i en godtycklig (koherent) överlagring av dessa båda tillstånd och på så sätt bära mer information än enbart 1 och 0. Dessutom kan kvantbitarna vara hoptvinnade, vilket medger mycket speciella möjligheter för en kvantdator att utföra beräkningar, jämfört med en vanlig dator.

På så sätt kan man uppnå ”quantum supremacy” (kvantöverlägsenhet), det vill säga en dator som är vida överlägsen en vanlig dator, även om en kvantdator inte kan utföra andra beräkningar än en vanlig dator. Den kan bara göra dem på ett annat sätt, och då framför allt snabbare.

Men att räkna med hjälp av enstaka kvantpartiklar är svårt. Därför har forskarna använt sig av supraledande kretsar i stället.

”När kretsen är supraledande finns ingen resistens (motstånd) och då kan man bygga kretsen så att den beter sig kvantmekaniskt, det vill säga som atomer, där varje krets fungerar som en artificiell atom”, säger Per Delsing.

Varje krets blir på så sätt en kvantbit och det nu aktuella experimentet bestod av en dator med 53 kvantbitar.

”Vi håller på att utveckla en exakt likadan kvantdator som användes i experimentet. Vi har inte lika många kretsar ännu, men det här visar ju att vi är på rätt väg”, säger Per Delsing.

Forskarna vid Google lät kvantdatorn beräkna en algoritm som det, enligt företaget, skulle ta 10 000 år för världens snabbaste dator, IBM:s ”Summit”, att utföra. För den nya kvantdatorn tog det 200 sekunder.

”Algoritmen i sig gör ingen glad. Den hade bara utvecklats för att visa att det fungerar. Däremot kan man tänka sig områden där en kvantdator kan få stor nytta, exempelvis för att lösa optimeringsproblem”, säger Per Delsing.

För tänk dig, säger han, att du har 100 flygplan, 100 destinationer och 100 flygplansbesättningar. Hur ska du kombinera dessa för att det ska bli så kostnadseffektivt som möjligt?

”Antalet möjliga kombinationer blir tio upphöjt till 315. Det vill säga en etta med 315 nollor efter sig. Att låta en vanlig dator räkna på det skulle ta längre än universums ålder, men med en kvantdator skulle det gå betydligt snabbare”, säger Per Delsing.

Teknikföretaget IBM är dock inte så glada åt den negativa uppmärksamheten och säger i ett uttalande att den föreslagna algoritmen bara skulle ta 2,5 dagar för ”Summit” att beräkna, inte 10 000 år.

Oavsett, säger Per Delsing, förtar det inte Google-forskarnas bedrift.

”200 sekunder är ändå bra mycket snabbare än 2,5 dagar. Jag har läst artikeln och jag tycker att forskningen verkar vara väldigt gedigen”, säger han.

Men till skillnad från vanliga datorer är kvantdatorer extremt känsliga, varför det lär dröja länge innan de blir var mans egendom.

”Det tog ett bra tag innan transistorn kom att utnyttjas av datorer. Det tar ofta lång tid sånt här, inte sällan decennier”, säger Per Delsing.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?