1515
Annons

Baylans positiva signal till Lernia: ”Skapar stabilitet”

Regeringen har inte satt ned foten hur den ser på frågan om krisdrabbade Lernia ska får 450 Mkr i aktieägartillskott i kölvattnet av Arbetsförmedlingens krympande volymer. ”Ett sätt att skapa stabilitet i systemet snarare än att det skulle snedvrida konkurrensen”, säger näringsminister Ibrahim Baylan i ett skriftligt uttalande. 

Näringsminister Ibrahim Baylan.
Näringsminister Ibrahim Baylan.Foto:Jesper Frisk

Näringsministern vill inte låta sig intervjuas om Lernias begäran om ett aktieägartillskott på 450 Mkr, som just nu utreds på departementet. 

”Näringsdepartementet har tagit emot begäran och vi analyserar nu denna. Inga beslut eller ställningstaganden har fattats. Om staten investerar pengar i Lernia så finns det tydliga krav på att detta ska ske på marknadsmässiga villkor”, säger Ibrahim Baylan i en skriftlig kommentar. 

Men, näringsministern ser att ett tillskott skulle ha positiva sidor, vilket framgår av nästa del av uttalandet, med anledning av frågan om det finns en risk att konkurrensen påverkas. 

”Att en trygg och professionell aktör som Lernia finns kvar som ett alternativ ser jag som ett sätt att skapa stabilitet i systemet snarare än att det skulle snedvrida konkurrensen”, säger han vidare. 

Inom Svenskt Näringsliv är frågan känslig. 

”Det är mellan företaget och dess ägare. Det är ett medlemsföretag som alla andra”, säger Fredric Skälstad som är branschchef på Almega utbildningsföretagen. 

Bolaget är även med i Kompetensföretagen. 

”Vi lägger oss aldrig i våra medlemsföretags ägarförhållanden”, säger ordförande Eva Domanders. 

Inte heller konkurrenten Manpower vill uttala sig. 

”Vi recenserar inte hur andra bolag sköts och finansieras”, säger kommunikationschef Hélène Belin. 

Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered menar att regeringen måste redovisa sin analys av bolagets begäran om det finns behov av tillskott. 

”Om ett sådant behov finns, så är det upp till regeringen att föra dialog med riksdagen och söka stöd för ett förslag om hur det kan ske på marknadsmässiga grunder”; skriver han i ett sms. 

Tobias Andersson, som är tillträdande näringspolitisk talesperson i Sverigedemokraterna, är skeptisk. 

”Vi är inte beredda att rakt av ge bolaget en halv miljard utan att ha utvärderat andra möjligheter. Lernia bedriver sin verksamhet på en konkurrensutsatt marknad, där ett sådant tillskott riskerar att snedvrida konkurrensen”, skriver han i ett sms. 

Liberalerna vill inte uttala sig i ärendet. Di har även sökt Centerpartiet för ett besked hur de ställer sig till Lernias begäran. 

Konkurrensverket kan inte uttala sig i frågan om tillskottet skulle snedvrida konkurrensen då det ligger utanför myndighetens uppdrag, enligt gruppchef Martin Bäckström. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?