Annons

Baylan vill stoppa elbolagens prishöjningar: "Mycket tuffare tag"

Nätavgifterna upprör många och redan i sommar vill energiminister Ibrahim Baylan (S) göra det svårare att höja priserna.

”Regelverket ska bli mycket stramare”, säger han på Business Arena Luleå.

Nätavgifterna har höjts gång på gång de senaste åren och utgör i dag en växande andel av elbolagens vinster. En del bolag har höjt avgifterna med 10 procent årligen.

Ibrahim Baylan tycker att eljättarna utnyttjar monopolet på elnätet.

”Den här balansen som krävs mellan kunder och de som levererar, den balansen har inte funnits. Har man ett monopol krävs ett visst ansvarstagande”, säger han.

Ibrahim Baylan, som på tisdagen var en av talarna på konferensen Business Arena i Luleå, köper inte elbolagens argument om att avgifterna är nödvändiga för att göra investeringar i elnätet.

”De regler som vi har haft och de domslut som har kommit handlar väldigt lite om investeringar utan bara om avgiftsökningar som blivit till svarta siffror i bokföringen hos elnätsbolagen”, säger han.

En proposition med skärpningar av ellagen ligger nu på riksdagens bord. Om den går igenom vill Ibrahim Baylan i sommar gå vidare med en förordning som begränsar möjligheterna att höja avgifterna.

”Det blir mycket tuffare tag. Det kommer att vara väldigt strikt, vilket inte är fallet i dag”, säger Ibrahim Baylan.

En annan energifråga som Ibrahim Baylan tog upp under besöket i Norrbotten rör elnätets kapacitet. Utbudet av el från vatten- och vindkraft gör att många internationella företag söker sig till Sverige och i synnerhet till de norra delarna.

Batteritillverkaren Northvolt ska, om planerna gå i lås, bygga sin fabrik Skellefteå just på grund av tillgången av grön energi. On nyligen aviserade Facebook byggandet av en ny anläggning i Luleå. 

Även existerande verksamheter som testbranschen i Arjeplog och Arvidsjaur behöver mer kraft för att hantera fler elfordon.

Men det tar lång tid att dra nya elledningar. I dag tar det i snitt mellan åtta och tio år innan en ny kraftledning blir godkänd.

”Nu när vi får förfrågningar från serverhallar, batterifabriker och tillverkningsindustri är systemet är för stelbent”, säger Ibrahim Baylan.

Han när en förhoppning om att efter valet diskutera frågan med de partier som står bakom energiöverenskommelsen. Enligt Ibrahim Baylan finns det goda erfarenheter från översynen av vattenkraften, där det under arbetets gång gick att hitta förenklingar.

”Jag vet inte exakt vad som krävs här, men jag vill gärna göra det och jag vill gärna göra det tillsammans med de andra partierna. Det vore synd och skam när vi har överskott av ren energi om vi inte kan göra något med den”, säger Ibrahim Baylan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

”Det är dags för bindande bud vid bostadsköp”

Bostadsaffärerna skulle kunna bli tryggare för både säljare och köpare ifall budgivningen blev bindande i Sverige. Det menar i alla fall Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån. 

Fastighetsbyrån erbjuder tryggare budgivning med BankId 

Du har precis lagt det vinnande budet på drömbostaden. Du och din partner har skålat i champagne och ska nu åka till mäklaren för att skriva på kontraktet. Då brummar det i fickan. ”Tyvärr har säljaren bestämt sig för att gå vidare med en annan köpare.” 

Va? Men det var ju klart?!

Många känner tyvärr igen sig i den här situationen. Andra har upplevt upptrissade budgivningar med anonyma köpare som sedan plötsligt försvinner när priset är tillräckligt högt.

Bidrar till osäkerhet

Johan Engström menar att dessa situationer bidrar till att skapa såväl stor osäkerhet för köpare och säljare, som bristande tillit för mäklaryrket. Inte sällan förekommer rykten och spekulationer om lockpriser och riggade budgivningar. 

– Mäklaren är enligt lag skyldig att presentera varje inkommet bud till säljaren, även om det är anonymt och kommer i sista sekund. Men det föder en hel del onödig stress och osäkerhet för alla inblandade. 

Han poängterar ironin i att vi i Sverige har invaggats i tron att muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga – men när det gäller livets största affär är detta som bortblåst. Han menar dock att det kan finnas en potentiell lösning i sikte. 

– I våra grannländer Norge och Danmark använder man sig av bindande bud, och det tror jag vi skulle ha glädje av här i Sverige också. Då blir varje bud mer seriöst och genomtänkt, vilket skulle ge en lugnare budgivning och en ökad trygghet genom hela processen. 

”Marknaden är redo”

I Norge fungerar bindande bud ungefär som ett offertförfarande, att budet måste inkomma inom en viss tidsfrist. Om säljaren accepterar inom den tidsramen är affären i hamn. I Danmark är alla bud hemliga och öppnas vid samma tidpunkt. Gemensamt för de två länderna är att det bud man lägger är juridiskt bindande. Men i Sverige är som bekant ingenting klart förrän kontraktet är påskrivet. 

– Jag tror att det finns stort intresse för bindande bud i Sverige, säger Johan Engström. På Fastighetsbyrån har vi sedan ett par år tillbaka erbjudit möjligheten att lägga bud digitalt med hjälp av Bank-ID, men vi kan fortfarande inte neka anonyma budgivare. 

En snabb titt på inkomna anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) bekräftar att det ofta handlar om upplevda oegentligheter med budgivning och lockpriser. Skulden hamnar inte sällan på mäklaren, som i regel alltså bara gör sitt jobb.

– Man kan tro att vi får högre priser genom att spela på osäkerhet. Men jag tror vi kan få bättre harmoni på marknaden om alla vet precis vad som gäller. Bindande bud skulle ge både säljare, budgivare och mäklare en större trygghet och jag tycker att politikerna så fort som möjligt ska utreda hur det skulle kunna utformas på ett sätt som gynnar alla, avslutar Johan Engström. 

Frågor och svar om budgivningar

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?