1515

Baylan vill stoppa elbolagens prishöjningar: "Mycket tuffare tag"

Nätavgifterna upprör många och redan i sommar vill energiminister Ibrahim Baylan (S) göra det svårare att höja priserna.

”Regelverket ska bli mycket stramare”, säger han på Business Arena Luleå.

Nätavgifterna har höjts gång på gång de senaste åren och utgör i dag en växande andel av elbolagens vinster. En del bolag har höjt avgifterna med 10 procent årligen.

Ibrahim Baylan tycker att eljättarna utnyttjar monopolet på elnätet.

”Den här balansen som krävs mellan kunder och de som levererar, den balansen har inte funnits. Har man ett monopol krävs ett visst ansvarstagande”, säger han.

Ibrahim Baylan, som på tisdagen var en av talarna på konferensen Business Arena i Luleå, köper inte elbolagens argument om att avgifterna är nödvändiga för att göra investeringar i elnätet.

”De regler som vi har haft och de domslut som har kommit handlar väldigt lite om investeringar utan bara om avgiftsökningar som blivit till svarta siffror i bokföringen hos elnätsbolagen”, säger han.

En proposition med skärpningar av ellagen ligger nu på riksdagens bord. Om den går igenom vill Ibrahim Baylan i sommar gå vidare med en förordning som begränsar möjligheterna att höja avgifterna.

”Det blir mycket tuffare tag. Det kommer att vara väldigt strikt, vilket inte är fallet i dag”, säger Ibrahim Baylan.

En annan energifråga som Ibrahim Baylan tog upp under besöket i Norrbotten rör elnätets kapacitet. Utbudet av el från vatten- och vindkraft gör att många internationella företag söker sig till Sverige och i synnerhet till de norra delarna.

Batteritillverkaren Northvolt ska, om planerna gå i lås, bygga sin fabrik Skellefteå just på grund av tillgången av grön energi. On nyligen aviserade Facebook byggandet av en ny anläggning i Luleå. 

Även existerande verksamheter som testbranschen i Arjeplog och Arvidsjaur behöver mer kraft för att hantera fler elfordon.

Men det tar lång tid att dra nya elledningar. I dag tar det i snitt mellan åtta och tio år innan en ny kraftledning blir godkänd.

”Nu när vi får förfrågningar från serverhallar, batterifabriker och tillverkningsindustri är systemet är för stelbent”, säger Ibrahim Baylan.

Han när en förhoppning om att efter valet diskutera frågan med de partier som står bakom energiöverenskommelsen. Enligt Ibrahim Baylan finns det goda erfarenheter från översynen av vattenkraften, där det under arbetets gång gick att hitta förenklingar.

”Jag vet inte exakt vad som krävs här, men jag vill gärna göra det och jag vill gärna göra det tillsammans med de andra partierna. Det vore synd och skam när vi har överskott av ren energi om vi inte kan göra något med den”, säger Ibrahim Baylan.


Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Så hjälper Stena Recycling industrin med cirkulära affärslösningar

Förra året utökade Sveriges ledande industriella återvinningsbolag, Stena Recycling, sin verksamhet med den internationella konsultverksamheten Stena Circular Consulting. Med 80 års praktiskt erfarenhet inom återvinning tar Stena Recycling nu nästa steg som den ledande aktören inom cirkulära lösningar.

Vid det här laget har vi lärt oss att vi måste accelerera omställningen till mer hållbara affärslösningar. Smältande isar, höjda havsnivåer och extremväder är bara några av konsekvenserna om vi inte får ner utsläppen. Trots denna kunskap visar data att det går för långsamt. Mats Linder är ny i rollen som Head of Circular Consulting på Stena Recycling Sverige och har lång erfarenhet av att jobba med cirkulär ekonomi. Han menar att vi som land, samhälle och industri har stora möjligheter att samarbeta för att ställa om mot cirkulär ekonomi och trappa upp kampen mot de stigande temperaturerna. 

– Rapporter visar att vi håller på att missa Parisavtalet. För att vända utvecklingen räcker det inte att bara effektivisera den befintliga verksamheten – vi måste utmana vårt nuvarande sätt att tillverka, sälja och använda produkter. Att möta behoven av att anpassa produkter och processer, men också användningen av dessa kommer vara värdeskapande för ett företag som vill framtidssäkra sin verksamhet, säger Mats Linder.

– Satsningen Stena Circular Consulting ligger helt rätt i tiden. Med Mats och hela det team vi rekryterat har vi rätt kompetens på plats, och vi väljer att satsa för att vara med och leda utvecklingen. Det kommer inte räcka enbart med teori och kunskap, vi måste ta det ett steg längre och skapa konkreta resultat. Som norra Europas ledande återvinningsbolag sitter vi på en position med både teori och praktik under samma tak. Den positionen gör oss unik och ger oss möjlighet att skapa cirkulära lösningar tillsammans med våra kunder, säger Mattias Nilsson, Sales & Marketing Director på Stena Recycling Sverige.

Bred produktportfölj och praktisk kunskap

 Med Stena Circular Consulting som partner får man hjälp att planera och driva sitt företags utveckling mot en cirkulär ekonomi. De olika tjänsterna Stena Circular Consulting erbjuder omfattar bland annat områden som strategiutveckling med fokus på att skapa nya samarbeten i värdekedjan, process- och produktdesign, optimering av återvinning - inklusive avfallsminimering och återanvändning, samt utveckling av cirkulära affärsmodeller. 

–  Den 80 år långa erfarenheten som återvinnare har resulterat i en omfattande kunskap om återvinning av alla olika materialslag. Framförallt har vi omfattande erfarenhet av produktion och infrastruktur kring återvinning, samt hur olika materials egenskaper och sammanfogningstekniker påverkar möjligheten till återvinning. I Halmstad på Stena Nordic Recycling Centre finns både processerna och möjligheten att testa på plats. När vi tar med oss kunder dit och kombinerar teori och praktik brukar resultaten bli mycket talande, säger Mattias Nilsson.

– Vi har en mycket bred produktportfölj och kan hjälpa till på många olika sätt. Till exempel kan vi genomlysa en specifik produkt för att se hur man kan designa för att hålla längre, eventuellt återanvändas och slutligen maximera återvinningen. Vi kan titta på affärsmodeller och analysera på vilket sätt en produkt kan säljas som tjänst – allt för att öka värdeskapandet, säger Mats Linder. 

Värdeskapande verksamhet

 Genom att satsa på en cirkulär ekonomi blir ditt företag mer lönsamt, konkurrenskraftigt och attraktivt för befintliga och potentiella intressenter. Stena Recyclings målsättning framgent är att fortsätta hjälpa företag i deras utveckling mot cirkularitet och bredda Circular Consulting ytterligare, både i Sverige och utomlands.

– När vi som företag om fem år tittar tillbaka vill vi kunna se att vi verkligen har varit en positiv kraft för att driva förändringen mot en mer cirkulär ekonomi, avslutar Mats Linder

Upptäck mer av Stena Circular Consulting

Om Stena Recycling

Stena Recycling är Sveriges ledande återvinningsbolag och en helhetspartner för att utveckla hållbara lösningar inom alla typer av verksamheter. Med 1 600 engagerade medarbetare och 90 anläggningar över hela landet skapar vi långsiktiga lösningar varje dag för såväl kunder som för samhället i stort. Stena Recycling finns förutom i Sverige även i Norge, Danmark, Finland, Polen, Tyskland och Italien.

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?