Annons

Baylan vill stoppa elbolagens prishöjningar: "Mycket tuffare tag"

Nätavgifterna upprör många och redan i sommar vill energiminister Ibrahim Baylan (S) göra det svårare att höja priserna.

”Regelverket ska bli mycket stramare”, säger han på Business Arena Luleå.

Nätavgifterna har höjts gång på gång de senaste åren och utgör i dag en växande andel av elbolagens vinster. En del bolag har höjt avgifterna med 10 procent årligen.

Ibrahim Baylan tycker att eljättarna utnyttjar monopolet på elnätet.

”Den här balansen som krävs mellan kunder och de som levererar, den balansen har inte funnits. Har man ett monopol krävs ett visst ansvarstagande”, säger han.

Ibrahim Baylan, som på tisdagen var en av talarna på konferensen Business Arena i Luleå, köper inte elbolagens argument om att avgifterna är nödvändiga för att göra investeringar i elnätet.

”De regler som vi har haft och de domslut som har kommit handlar väldigt lite om investeringar utan bara om avgiftsökningar som blivit till svarta siffror i bokföringen hos elnätsbolagen”, säger han.

En proposition med skärpningar av ellagen ligger nu på riksdagens bord. Om den går igenom vill Ibrahim Baylan i sommar gå vidare med en förordning som begränsar möjligheterna att höja avgifterna.

”Det blir mycket tuffare tag. Det kommer att vara väldigt strikt, vilket inte är fallet i dag”, säger Ibrahim Baylan.

En annan energifråga som Ibrahim Baylan tog upp under besöket i Norrbotten rör elnätets kapacitet. Utbudet av el från vatten- och vindkraft gör att många internationella företag söker sig till Sverige och i synnerhet till de norra delarna.

Batteritillverkaren Northvolt ska, om planerna gå i lås, bygga sin fabrik Skellefteå just på grund av tillgången av grön energi. On nyligen aviserade Facebook byggandet av en ny anläggning i Luleå. 

Även existerande verksamheter som testbranschen i Arjeplog och Arvidsjaur behöver mer kraft för att hantera fler elfordon.

Men det tar lång tid att dra nya elledningar. I dag tar det i snitt mellan åtta och tio år innan en ny kraftledning blir godkänd.

”Nu när vi får förfrågningar från serverhallar, batterifabriker och tillverkningsindustri är systemet är för stelbent”, säger Ibrahim Baylan.

Han när en förhoppning om att efter valet diskutera frågan med de partier som står bakom energiöverenskommelsen. Enligt Ibrahim Baylan finns det goda erfarenheter från översynen av vattenkraften, där det under arbetets gång gick att hitta förenklingar.

”Jag vet inte exakt vad som krävs här, men jag vill gärna göra det och jag vill gärna göra det tillsammans med de andra partierna. Det vore synd och skam när vi har överskott av ren energi om vi inte kan göra något med den”, säger Ibrahim Baylan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?