Baylan vill se snabbt beslut om Bromma: ”Kan inte bara vänta”

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) anser att regeringens besked om Bromma flygplats framtid inte får dra ut på tiden.

”Man kan inte på grund av att det är en pandemi skjuta allt framför sig”, säger ministern.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Näringsminister Ibrahim Baylan (S).Foto:Jonas Ekströmer/TT

Den rådande pandemin innebär enligt kritiker till en förtida nedläggning av Bromma att frågan borde skjutas upp. Men näringsministern ser inget hinder för ett regeringsbeslut i närtid.

”Hade det varit en pandemi där vi vetat att bäst före-datumet är 31 december 2020, då hade jag sagt att vi kan vänta. Men eftersom vi i dag inte vet, så kan man inte bara stå still och vänta”, svarar Ibrahim Baylan på frågan om han utesluter ett beslut om Bromma när pandemin fortfarande härjar världen.

Under tisdagen besökte näringsministern riksdagens näringsutskott för att diskutera Bromma flygplats, och i förra veckan var Swedavias ledning hos trafikutskottet för att förklara läget.

Frågan om flygplatsens framtid har blivit het sedan Swedavia nyligen meddelat att det inte är affärsmässigt motiverat att driva Bromma vidare till 2038. 

För att i längden klara trafiken och kapaciteten i luften la Swedavia in brasklappen att Arlanda behöver en ytterligare start- och landningsbana på längre sikt. På kort sikt kan trafiken på Bromma sväljas av Arlanda.

Frågan om Bromma är en känd strid mellan regeringspartierna, där Miljöpartiet kräver en förtida stängning av Bromma samtidigt som Arlanda inte får ytterligare kapacitet. S i Stockholms vill stänga Bromma och bygga ut Arlanda.

Swedavia har sedan tidigare fått drygt 3,1 miljarder kronor av staten under coronakrisen. Skattebetalarna står alltså just nu för notan att upprätthålla flygplatser som inte går runt.

Swedavias rapport om Bromma kom efter att regeringen beställt en analys av det statliga flygplatsbolaget om förutsättningarna.

Ibrahim Baylan säger att underlaget Swedavia serverat är ”bra” och han ser alltså inga större hinder för att besluta om Bromma under covid-pandemin, tvärt om vill han komma till skott så snart som möjligt.

”Underlaget är så bra det kan vara under omständigheterna. Även om pandemin har haft en enorm påverkan på flygverksamhet, såg vi redan innan pandemin att de tidigare prognoserna om ständig ökning av flyg inte riktigt stämt. Tvärt om har vi sett en minskning redan innan pandemin. Nästan oavsett vilket beslut man fattar är det viktigt, trots de osäkra omständigheterna, att man ändå har torrt på fötterna”, säger näringsministern.

Kan man ha torrt på fötterna sett till den osäkerhet som finns nu i och med pandemin?
”Det är klart att när man tittar igenom det här måste man för eller senare lämna besked. Man kan inte på grund av att det är en pandemi skjuta allt framför sig, för det har också kostnader.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?