1515
Annons

Baylan vill se snabbt beslut om Bromma: ”Kan inte bara vänta”

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) anser att regeringens besked om Bromma flygplats framtid inte får dra ut på tiden.

”Man kan inte på grund av att det är en pandemi skjuta allt framför sig”, säger ministern.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Näringsminister Ibrahim Baylan (S).Foto:Jonas Ekströmer/TT

Den rådande pandemin innebär enligt kritiker till en förtida nedläggning av Bromma att frågan borde skjutas upp. Men näringsministern ser inget hinder för ett regeringsbeslut i närtid.

”Hade det varit en pandemi där vi vetat att bäst före-datumet är 31 december 2020, då hade jag sagt att vi kan vänta. Men eftersom vi i dag inte vet, så kan man inte bara stå still och vänta”, svarar Ibrahim Baylan på frågan om han utesluter ett beslut om Bromma när pandemin fortfarande härjar världen.

Under tisdagen besökte näringsministern riksdagens näringsutskott för att diskutera Bromma flygplats, och i förra veckan var Swedavias ledning hos trafikutskottet för att förklara läget.

Frågan om flygplatsens framtid har blivit het sedan Swedavia nyligen meddelat att det inte är affärsmässigt motiverat att driva Bromma vidare till 2038. 

För att i längden klara trafiken och kapaciteten i luften la Swedavia in brasklappen att Arlanda behöver en ytterligare start- och landningsbana på längre sikt. På kort sikt kan trafiken på Bromma sväljas av Arlanda.

Frågan om Bromma är en känd strid mellan regeringspartierna, där Miljöpartiet kräver en förtida stängning av Bromma samtidigt som Arlanda inte får ytterligare kapacitet. S i Stockholms vill stänga Bromma och bygga ut Arlanda.

Swedavia har sedan tidigare fått drygt 3,1 miljarder kronor av staten under coronakrisen. Skattebetalarna står alltså just nu för notan att upprätthålla flygplatser som inte går runt.

Swedavias rapport om Bromma kom efter att regeringen beställt en analys av det statliga flygplatsbolaget om förutsättningarna.

Ibrahim Baylan säger att underlaget Swedavia serverat är ”bra” och han ser alltså inga större hinder för att besluta om Bromma under covid-pandemin, tvärt om vill han komma till skott så snart som möjligt.

”Underlaget är så bra det kan vara under omständigheterna. Även om pandemin har haft en enorm påverkan på flygverksamhet, såg vi redan innan pandemin att de tidigare prognoserna om ständig ökning av flyg inte riktigt stämt. Tvärt om har vi sett en minskning redan innan pandemin. Nästan oavsett vilket beslut man fattar är det viktigt, trots de osäkra omständigheterna, att man ändå har torrt på fötterna”, säger näringsministern.

Kan man ha torrt på fötterna sett till den osäkerhet som finns nu i och med pandemin?
”Det är klart att när man tittar igenom det här måste man för eller senare lämna besked. Man kan inte på grund av att det är en pandemi skjuta allt framför sig, för det har också kostnader.”


Veteranen lämnar efter 30 år – och 6.200 procents avkastning

Efter nästan 30 år på posten slutar Ulf Hedlundh som vd på investmentbolaget Svolder, där han har utklassat Stockholmsbörsen. Men trots alla framgångar är börsveteranen orolig för fastighetssektorn – och kritisk mot delar av finansbranschen.

”Att vi har fått de här tvära kasten är något av ett underbetyg på investmentbanker och investerare”, säger han om aktiemarknadens baksmälla efter börsyran under pandemin.

Ulf Hedlundh slutar som vd på investmentbolaget Svolder efter nästan 30 år.
Ulf Hedlundh slutar som vd på investmentbolaget Svolder efter nästan 30 år.Foto:Joey Abrait
Ulf Hedlundh.
Ulf Hedlundh.Foto:Joey Abrait

90-talskrisen, it-bubblan, finanskrisen 2008 och de dramatiska kursrörelserna i samband med pandemin. Under sina snart 30 år på vd-posten har Ulf Hedlundh styrt investmentbolaget Svolder genom kriserna och uppgångarna som formade västvärlden.

”Det gäller att hålla en stabil kurs oavsett hur det blåser. Det tycker jag att vi har gjort.”

Våren 1993 insåg ett antal medarbetare på Alfred Berg Kapitalförvaltning att aktier i små och medelstora företag i Sverige och Finland hade stor potential. Kort därpå grundades investmentbolaget Svolder, som noterades på Stockholmsbörsen samma sommar. När Ulf Hedlundh nu aviserar sin avgång – som äger rum 2023 – är det troligt att många aktieägare är nöjda med hans insatser. Sedan starten har Svolders totalavkastning landat på hela 6.200 procent, vilket kan jämföras med 2.660 procent för totalavkastningsindexet SIXRX.

”Vi tror att börsen över tid är bättre än obligationer och ränteplaceringar, att småbolag är bättre än börsen och att vi är bättre än småbolag. Vi har lyckats bra under längre tidsperioder, särskilt under de senaste 6-7 åren när vi har gått in lite tyngre i vissa bolag och varit med i en del lyckosamma börsintroduktioner. Vi tycker att vi har hittat en bra grupp företag som både tjänar och delar ut pengar.”

Att företag ska redovisa svarta siffror och inte bara storslagna drömmar om framtida vinster är viktigt för Hedlundh. Sommaren 2021 gick han ut i Di och varnade för en överhettad aktiemarknad där omogna företag med obeprövade affärsmetoder noterades – och det visade sig att börsveteranen skulle få rätt. Flera företag som noterades under börsyran efter pandemin kraschlandade när marknaden nyktrade till, varav Desenio med sitt 98-procentiga ras sedan noteringen på First North våren 2021 är ett talande exempel.

”Det är inte kul att få rätt i sådana här fall. Det var uppenbart att olika investmentbanker drev på den dåvarande trenden – vissa mer än andra. Det var ett sätt att tjäna väldigt mycket pengar. Att vi har fått de här tvära kasten är något av ett underbetyg på investmentbanker och investerare.”

Ett annat förhoppningsbolag som har rasat i värdering under det senaste året är det onoterade teknikbolaget Klarna, som gjorde ett minusresultat om 7,1 miljarder kronor under 2021. Enligt källor till Wall Street Journal har bolagets värdering fallit med 36 miljarder dollar – motsvarande cirka 378 miljarder kronor – på bara ett år.

”Man har sett ett mönster i de tidigare värderingarna av Klarna och andra liknande bolag. Investerarna fokuserade på omsättningstillväxt och struntade fullständigt i hur resultat- och balansräkningarna såg ut. Man jagades av investerare och blev glada när tidningarna skrev om nya miljardvärderingar. Det mönstret är helt utbytt nu, vilket gör det svårt för sådana bolag att hantera en situation där man helt plötsligt måste trycka på bromsen, friställa medarbetare och hitta helt nya sätt att jobba på.”

När Ulf Hedlundh blickar framåt oroas han av utvecklingen i fastighetssektorn, men är tydlig med att omständigheterna skiljer sig från de som präglade ekonomin under 90-talskrisen – som han anser är den värsta han genomlevt.

”Fastighetsbolagen är mycket mer kassaflödesstyrda i dag, vilket gör att de bör klara sig bättre. Jag tror dock att värderingarna är baserade på lite för låga avkastningskrav, så i det perspektivet kan det bli aktuellt med nedvärderingar. Därmed är det inte sagt att det blir samma problematik ur ett bankperspektiv eller ett kassaflödesperspektiv för bolagen, men det kommer att se lite tristare ut i resultaträkningarna under en period framöver.”

Ulf Hedlundh berättar att Svolder bara har ett fastighetsbolag kvar i portföljen.

”Vi gick egentligen ut ur sektorn lite för tidigt – men vi såg den här oron framför oss.”

När det kommer till industrisektorn ser börsveteranen på framtiden med desto större tillförsikt. Svolder har flertalet industribolag i portföljen, och Ulf Hedlundh tror att utvecklingen på området kommer att vara gynnsam då värderingarna i dagsläget inte är särskilt ansträngda.

”Vissa bolag har förvisso haft problem på komponentsidan, men det börjar lätta. Den nedgången har slagit ganska brett och har nog inneburit att börsen som helhet inte är så högt värderad.”

Samtidigt pekar Ulf Hedlundh ut vissa orosmoln som tynger industrin – exempelvis spår han en tuff lönerörelse 2023 till följd av inflationen. På det stora hela fortsätter han dock att tro på bolag med etablerade affärsmodeller som tjänar pengar och har sunda finanser.

”Där ska man spendera sina pengar om man vill placera på aktiemarknaden.”

Ulf Hedlundh fortsätter att leda Svolder till dess att en ny vd har rekryterats, och kommer då att vara tillgänglig under en övergångsfas. Därefter väntar nästa kapitel i livet, som ska fyllas med mindre uppdrag och mer tid med familjen.

”Jag vill vandra i fjällen med min hustru. Det finns mycket att göra som vi inte har hunnit med under de här åren.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?