1515

Bättre fart på småhusmarknaden i nästan hela landet

Störst sug efter småhus finns i Kalmar och Södermanlands län. Där har försäljningen ökat mest under sommaren jämfört med 2018.

Desto mer svårflirtad är Gotlandsmarknaden med en liten nedgång.

Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Färska siffror från Lantmäteriet som TT tagit del av visar att 18.981 småhus, det vill säga såväl fritidshus som villor, såldes mellan juli–september. Det är en ökning med 13 procent jämfört med samma period 2018.

Införandet av det skärpta amorteringskravet förra året gör att jämförelsetalen nu har påverkats, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

”Vi kunde se att många gjorde klart sina affärer inför amorteringskravet i mars och i stället blev det en viss tveksamhet på marknaden. Nu är det mera tillbaka till en normal nivå.”

Ytterligare bevis för att marknaden har förändrats kunde ses i den senaste mäklarstatistiken som publicerades nyligen. Antalet sålda bostadsrätter och villor under de första nio månaderna nådde en ny rekordnivå på 125.000, 5.000 fler än samma period förra året.

På regional nivå kan nu Lantmäteriet se hur i stort sett hela landet ökar medan några län sticker ut. Kalmar med en 33-procentig ökning liksom Södermanland (31 procent) ökar mest. Gotland noterar i stället, som enda län, en svag nedgång på 1 procent.

”Köpare och säljare har lättare att hitta varandra när marknaden har normaliserat sig gällande prisnivå. Tidigare hade säljarna högre förväntningar och köparna kunde inte möta upp till det”, säger Henrik Roos.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?