1515
Annons

Bättre än väntat för Ericsson

Ericssons rapport för det andra kvartalet är starkare än vad analytikerkåren förväntat sig.

Telekomkoncernens just nu mest synade tal, den justerade bruttomarginalen, landar på 36,7 procent.

Ericssons vd Börje Ekholm och ordförande Ronnie Leten.
Ericssons vd Börje Ekholm och ordförande Ronnie Leten.Foto:Oskar Omne

Medvinden för Ericsson ERIC B -0,65% Dagens utveckling s vd Börje Ekholm fortsätter.

Förra kvartalet närmast chockade Ericsson analytikerkollektivet genom en överraskande stark justerad bruttomarginal.

Marknaden hade enligt SME Direkts analytikersammanställning väntat sig 32,1 procent i snitt, i stället blev det 35,9 procent.

För det andra kvartalet hade förväntningarna skruvats ned något, till 34,8 procent.

Ericsson levererar nu 36,7 procent.

Dessutom är omsättningen bättre än väntat.

Visserligen faller försäljningen fortfarande, beroende på en svag marknad. 

”Marknaden för utrustning för radioaccessnät uppskattas minska med minus 2 procent för helåret 2018”, skriver vd Börje Ekholm i rapporten.

Det är i enlighet med den prognos som kommunicerats tidigare.

Bland annat förväntas marknaden i Kina minska, samtidigt som det enligt Ericsson ”finns positivt momentum i Nordamerika”.

Omsättningen andra kvartalet 2017 var 50,3 miljarder kronor, nu redovisar Ericsson 49,8 miljarder. Det ska dock ses i ljuset av förväntningarna på 47,9.

"Vi ser starkare momentum för 5G under kvartalet, och det är tydligt att vår 5G-klara portfölj är attraktiv och konkurrenskraftig på marknaden", skriver Börje Ekholm.

Ericsson är nu också färdigt med det jättelika sparpaket på 10 miljarder kronor som drogs i gång för exakt ett år sedan.

”Vi minskade den totala arbetsstyrkan med över 2 000 under kvartalet och med 20 500 totalt som en del av programmet. Detta är svåra men nödvändiga åtgärder för att säkerställa konkurrenskraften”, skriver Börje Ekholm.

Även om kvartalet mätt med nettoresultat var negativt, minus 1,8 miljarder, kan rörelseresultatet på 200 Mkr – mot förväntade minus 500 Mkr – med lite välvilja tolkas som att Ericsson faktiskt går med vinst igen.

På förra rapporten steg Ericsson 17,5 procent, sedan dess har aktien ökat med ytterligare 3,5 procent.


Miljardregn över Gardell efter Ericssons vändning

För Cevians grundare Christer Gardell är Ericssons rapportrusning ljuv musik. Sedan aktivistfonden seglade upp som telekombolagets största ägare har värdet på Cevians Ericsson-aktier ökat med miljardbelopp – men finansmannen är inte nöjd.

"Mycket återstår att göra", skriver han i ett sms till Di.

Christer Gardell.
Christer Gardell.Foto:Jack Mikrut

Det var strax före årsskiftet som Cevian drog i gång en ordentlig köpräd i Ericsson. Runt två månader senare blev resultatet tydligt när fonden redovisade sitt ägande till den amerikanska myndigheten SEC.  

Christer Gardells aktivistfond hade då lyckats lägga beslag på tillräckligt många aktier för att kontrollera 9 procent av kapitalet i Ericsson och drygt 5 procent av rösterna.

Allt sedan dess har Cevian, med sina knappt 303 miljoner B-aktier och 340.000 A-aktier, varit bolagets största ägare sett till kapital.  

Christer Gardell har inte suttit tyst i sin roll som storägare, utan har vid flera tillfällen utryckts sitt missnöje med förändringstakten i bolaget. 

"Vi tycker att det går för långsamt", sa han till nyhetsbyrån Direkt i samband med årsstämman i mars. 

Men på onsdagen, då Ericsson för andra kvartalet i rad släppte en rapport som överraskade marknaden positivt, är tongångarna från finansmannen något mildare.

"Bolaget är en bit på vägen, men mycket återstår att göra", skriver Christer Gardell i ett sms till Di.

Ericssons rapport slog förväntningarna på flera punkter. Såväl omsättningen, som rörelseresultatet och den justerade bruttomarginalen kom in högre än vad analytikerkåren hade räknat med.

Christer Gardell lyfter särskilt fram två av bolagets affärsområden.

"Vi välkomnar den positiva utvecklingen inom Networks och Managed Services, med god bruttomarginalutveckling och tilltagande momentum i radiomarknaden inför 5G. Däremot är det fortfarande långt kvar till den potential som finns inom Ericsson", skriver han.

Både Networks och Managed Services visade positiva rörelseresultat under det andra kvartalet. För Digital Services och Other blev det däremot återigen röda siffror. 

"Förlustkällorna inom Digital Services och Other måste stängas snarast", skriver Christer Gardell. 

Den starka rapporten togs emot väl av marknaden. En timme efter börsöppningen handlades B- respektive och A-aktien för 73,5 och 73,3 kronor, vilket motsvarar uppgångar på 8,73 procent och 7,95 procent.

När Cevian offentliggjorde sitt ägande i Ericsson till SEC, den 26 februari, stängde Ericssons B- och A-aktie på 56,7 respektive 55,8 kronor.

Det innebär att värdet på Cevians innehav i Ericsson stigit med drygt 5 miljarder kronor sedan flaggningen.

Utifrån onsdagförmiddagens aktiekurs är aktivistfondens post i telekombolaget värd runt 22,2 miljarder kronor totalt. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?