Annons

Bättre än väntat för BP

Oljebolaget BP redovisar ett justerat resultat efter skatt på 933 miljoner dollar för det tredje kvartalet 2016. Väntat var underliggande nettoresultat på 719 miljoner dollar, enligt Bloomberg News prognossammanställning.

Resultatet innebar dock nästan en halvering, minus 49 procent, jämfört med fjolåret i kölvattnet av sjunkande oljepriser och lägre lönsamhet i raffineringsverksamheten. BP har i och med tisdagens kvartalsrapport noterat sjunkande vinster på årsbasis under nio kvartal i rad.

Produktionen var 2,11 miljoner fat per dag under det tredje kvartalet, en nedgång med 5,9 procent jämfört med det tredje kvartalet 2015. För det fjärde kvartalet spås en något högre rapporterad produktion än under det gångna kvartalet, huvudsakligen på grund av säsongsmässiga underhållseffekter.

BP:s investeringar, capex, uppgick till 3,7 miljarder dollar under det tredje kvartalet (4,3), och bolaget spår investeringar på 16 miljarder dollar i år samt 15-17 miljarder 2017. I föregående rapport, BP:s halvårsrapport, meddelades inga sådana prognoser.

Oljebolaget meddelar vidare en kvartalsutdelning om 10 cent per aktie, vilket var i linje med förväntningarna på marknaden.

BP fyller på styrelsen med ytterligare en skandinav vid sidan av ordförande Carl-Henric Svanberg.

Det är den danska näringslivsprofilen Nils Smedegaard Andersen som nu kliver in i styrelserummet. Han tillsätts omedelbart.

Nils Smedegaard Andersen har varit chef på AP Møller Mærsk tills i år och har tidigare varit bland annat vd för Carlsberg.

"Jag är jätteglad att välkomna Nils Anderson till BP:s styrelse. Nils tar ombord erfarenheter från energi-, shipping- och konsumentmarknaden. Hans djupa kunskaper och insikter från en lång karriär kommer att addera perspektiv till styrelsens arbete", säger Carl-Henric Svanberg i en kommentar.  Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?