1515

Batteribolag laddar för tillväxt

I en tid när vindarna blåser mot förnybar energi, uppstår nya frågor. Hur ska den gröna elen kunna lagras och vara flexibelt tillgänglig utan att bli för dyr?
Den svenska uppstickaren Ferroamp Elektronik kan ha ett av svaren – lagring i nya starkare batterier.

SPÄNNER BÅGEN. Björn Jernström, grundare av Ferroamp Elektronik, beskriver marknaden för batterier som omogen. ”Det är en utmaning att hitta bra battericeller med lång hållbarhet”, säger han.
SPÄNNER BÅGEN. Björn Jernström, grundare av Ferroamp Elektronik, beskriver marknaden för batterier som omogen. ”Det är en utmaning att hitta bra battericeller med lång hållbarhet”, säger han.Bild:Evelina Carborn

Energimyndigheten har siktet inställt på att ha ett nationellt förnybart elsystem på plats 2040. Det skulle kräva en utbyggnad av den förnybara elproduktionen på 100 terawattimmar i årlig energivolym men också nya lösningar för el-lagring.

”I dag kan Sveriges vattenkraft balansera vind- och solkraftens icke planerbara energiproduktion. Men i en framtid med mer förnybar el kommer vi att behöva ha kompletterande lösningar som till exempel batterier”, säger Lars Andersson, chef på Energimyndighetens enhet för förnybar energi.

Vattenkraften i kombination med importerad bränslebaserad kraft, från både förnybara och icke förnybara källor, gör den svenska elen flexibel och billig. I Sverige har därför batterimarknaden varit relativt blygsam, medan genomslaget har varit betydligt större i flera andra europeiska länder.
Men när det gäller själva tillverkningen har däremot flera svenska företag hoppat på batteritåget. Ett av dessa är Ferroamp Elektronik som tillverkar olika produkter, däribland batterier, som ska optimera kundens elanvändning i ett förnybart elsystem.

”Hos oss kan kunden plocka ihop komponenter efter eget behov, det blir ungefär som ett legobygge med olika klossar”, säger Björn Jernström som grundade Ferroamp Elektronik 2010 och forsätter:
”Utvecklingen går mot att det blir allt dyrare att transportera el och billigare att utvinna den. Det gör batteriet mer attraktivt, eftersom det är ett sätt att minska eller helt reducera transporteringen. Vi ser också en stark trend mot elbilar, vars laddningstid kan kortas ned med hjälp av effektstarka batterier”.

Ferroamp Elektroniks batterier har en hög spänning på 600 volt i kombination med ett styrningssystem som är speciellt utvecklat för att få ned effekttopparna för billigare elnätsavgifter. Men för att göra de relativt sätt dyra batterierna gynnsamma krävs det att användaren utnyttjar flera av batteriets nyttor.

”För att det ska vara fördelaktigt rent ekonomiskt kan kunden till exempel både lagra solenergi, minska toppeffekter och utnyttja batteriet som avbrottsfri elkraft. Men det här är fortfarande en omogen marknad som behöver utvecklas. Det är exempelvis en utmaning att hitta bra battericeller med lång hållbarhet”, säger Björn Jernström.

Men när kommer Ferroamp Elektronik att leverera svarta siffror på sista raden?
”Vi är ett utvecklingsföretag som hade kunnat leverera svarta siffror redan i dag, men nu kommer det dröja några år till eftersom vi satsar på att växa och utvecklas”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?