1515
Annons

Batteri av restriktioner införs vid jul

Under julen sjösätts tuffare restriktioner med krav på glesare butiker, endast sittande besökare på restauranger och hemarbete för alla som har möjlighet.
”Det blir lite tuffare ett tag nu”, säger statsminister Magdalena Andersson (S). 

Foto:Anders Wiklund/TT

På tisdagen gav regeringen besked om ytterligare restriktioner och åtgärder som inte minst påverkar jul- och nyårshelgerna vid en pressträff. 

”Nu ökar smittspridningen snabbt”, säger statsminister Magdalena Andersson som menar att läget är bekymrade och pekar på att sjukvården är hårt belastad. 

”Jag förstår att många är trötta på det här”, säger Magdalena Andersson. 

Omikron sprids snabbare än väntat och en omfattande användning av vaccinationsbevis kommer att kräva att tredje dosen är mer spridd och att man vet mer om virusmutationen, enligt Magdalena Andersson. 

”Det blir lite tuffare ett tag nu. Även vi som har vaccinerat oss behöver tänka efter om vi är tillräckligt försiktiga”, säger hon. 

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell pekar på en prognos som visar en fortsatt ökad smittspridning med en topp i mitten av januari. 

”Sammantaget är situationen illavarslande”, säger hon.  

Från den 23 december gäller, enligt Magdalena Andersson att alla som har möjlighet ska arbeta hemifrån. Rekommendationen gäller till den sista januari, men den kan komma att förlängas. 

”När många packar ihop inför julledigheten, förbered er då på att arbeta hemma under en period”, säger Magdalena Andersson. 

Dessutom gäller sittande servering på krogar och restauranger och minst en meters avstånd mellan sällskapen. 

”Det blir tyvärr inte något nattfestande på nyårsnatten eller på hemvändarfester”, säger Magdalena Andersson. 

Vid föreställningar med mer än 500 deltagare kommer det att krävas vaccinationsbevis och om deltagarantalet ligger mellan 20 och 500 så införs krav på sittande publik. 

Dessutom återinförs en begränsningsregel som berör handeln, men också kulturaktiveter och mässor. Kravet går ut på att det ska finnas ett utrymme på minst tio kvadratmeter per person, enligt besked från socialminister Lena Hallengren. 

Från julafton gäller vidare ett tak på 50 deltagare vid privata sammankomster och platsbokning på vissa buss- och tågresor.

Mikael Damberg, finansminister, påminner om tidigare stödbesked i form av bland annat slopat karensavdrag, återinfört omställnings- och omsättningsstöd och möjlighet till skatteanstånd. 

På tisdagen gav han besked att omställnings- och omsättningsstöden också gäller under januari. Dessutom får kultur- och idrottssektorerna ett riktat stöd på totalt 200 Mkr.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?