1515

Båtstölderna redan i gång

Snart dags att sjösätta båten. Om den finns kvar.
För samtidigt som många båtägare vädrar vårluft gör även tjuvarna det.

"Vi har sett en stor stöldökning i år", säger Pia Lindström, vd på Stöldskyddsföreningen.

Bild:TT

När båtsäsongen närmar sig brukar även antalet båtrelaterade stölder gå upp. I år verkar dessutom stöldvågen bli ovanligt intensiv. Redan i januari i år anmäldes ett ovanligt stort antal stölder.

"Det har varit en jättestor ökning hittills i år, konstaterar vi med viss frustration. För det finns inget som indikerar att det skulle minska", säger Pia Lindström, som är vd på Stöldskyddsföreningen.

Det är inte ovanligt att hela båten blir stulen. Men i stor utsträckning handlar det om motorstölder, eller att tjuvarna plockar med sig båtens gps och annan elektronik. Kort sagt utrustning som är lätt att frakta ut ur landet och som även är lätt att sälja vidare.

Men det finns flera relativt enkla saker du som båtägare kan göra för att göra det svårare för tjuvarna, tipsar Stöldskyddsföreningen. Det handlar bland annat om att ha godkända lås och att stöldskyddsmärka motorn.

"Men en av de viktigaste sakerna är att man har en båtsamverkan även under säsongen, att till exempel motorerna förvaras under uppsikt på något sätt", säger Pia Lindström.

"Har man både ett bra mekaniskt skydd och bra båtsamverkan så har man gjort väldigt mycket."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?