1515
Annons

Batra redo för tuffare tag mot Löfven

Moderaterna presenterar ett nytt integrationspaket och är nu redo att lägga skarpa lagförslag i riksdagen. Samtidigt skärper Anna Kinberg Batra tonläget mot regeringen.

Bild:TT

Moderaterna presenterade på onsdagen en rad nya förslag som ska minska trycket på kommunerna att ta emot nyanlända.

Partiet vill bland annat ge kommunerna möjlighet att använda Migrationsverkets boenden och anser även att nyanlända ska kunna bo kvar längre på asylboenden.

Dessutom anser partiet att kommunerna ska ha möjlighet att ta över ansvaret för integrationen från Arbetsförmedlingen.

”Det finns kommuner som själva säger att de skulle göra det snabbare, därför att de berörda människorna bor där och man kan sin lokala arbetsmarknad”, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Moderaterna är även redo att gå fram med skarpa lagförslag i riksdagen, i syfte att lätta på byggreglerna och snabba på bostadsbyggandet.

Det handlar både om reglerna för detaljplaner och nya bullerkrav. Förslagen utreddes under den tidigare alliansregeringen och när det gäller bullerkraven finns även ett tillkännagivande i riksdagen.

”Om regeringen framhärdar med att inte följa riksdagbeslut, då måste man ju också vara beredd att öka trycket. Och här handlar det om lagstiftning som måste fram”, säger Anna Kinberg Batra.

Hotet att gå fram med skarpa lagförslag kan ses som en signal från M-ledningen att man vill driva en tuffare och mer offensiv oppositionspolitik.

Som Di rapporterat tidigare har regeringen Löfven åkt på rekordmånga bakslag i riksdagen sedan valet 2014 och Anna Kinberg Batra anser nu att det är dags för regeringen att leverera.

”Jag tycker att det är för många tillkännagivanden som inte leder till konkreta resultat”, säger hon.

Det är ingen slump att Moderaterna siktar in sig på just byggreglerna, eftersom det handlar om redan färdigutredda förslag. Men enligt Anna Kinberg Batra kan det bli aktuellt med fler initiativ även på andra områden framöver.

”Ja, om regeringen låter det gå år efter år efter att ha fått riksdagsmajoriteter emot sig utan att lösa viktiga samhällsproblem, då kommer mitt tålamod definitivt att minska”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?