1515

Båtmässan satsar på wakeboard och segling – inomhus

Under lördagen startar båtmässan Allt för sjön för 83:e året i rad.

Den nischade mässan hoppas nu kunna bredda sin målgrupp genom att erbjuda vattensporter i Sveriges största inomhusbassäng.

Över 350 båtar ställs ut i år under Skandinaviens största båtmässa Allt för sjön. Tidigare har den främsta målgruppen varit män i åldern 45–50, men nu vill arrangörerna Stockholmsmässan locka en yngre målgrupp.

Därför har mässan i år fått tillskottet Water Park. Det är en miljoninvestering som har resulterat i en 40 meter lång, 15 meter bred och 90 centimeter djup inomhusbassäng.

”Vi vill komma åt de grupper vi inte når genom vanlig marknadsföring. Det är surfare och de som ägnar sig åt träning på SUP-bräda bland annat", säger Stockholmsmässans projektchef Hanse Thorslund. 

Han berättar att Allt för sjön är den största mässan som arrangeras av Stockholmsmässan. I år väntas besöksantalet öka med 7.000 besökare till 90.000.

Den nya vattenparken är en positiv nyhet även för de utställare som säljer tillbehör för vattensporter. Båtmässan har tidigare inte varit en stark marknad för dem då den varit centrerad till båttillbehör. För de detaljutställare som säljer båttillbehör är dock Allt för sjön en så viktig handelsplats att många säljer av mer än halva sin årsförbrukning under mässans tio dagar.

I bassängen finns det möjlighet att prova på wakeboard, jollesegling, modellsegling och olika sporter som utövas med en SUP-bräda (en slags surfbräda som man paddlar sig fram på), till exempel yoga och paddling.

Enligt Hanse Thorslund är wakeboard den mest populära vattensporten. För att åka wakeboard på öppet vatten räcker det med en mindre styrpulpetbåt med en kapacitet om 30 hästar. Genomsnittspriset för en ny sådan båt är ungefär 150.000–200.000 kronor medan en begagnad i snitt kostar 80.000–100.000 kronor. 

Hur har ni gjort för att garantera besökarnas säkerhet när de provar vattensporterna?

”Alla måste bära flytväst och hjälm. Vi har också investerat i kompetenta instruktörer och studerat liknande bassänger i andra länder och tagit lärdom därifrån”, säger Hanse Thorslund. 

Båtmässans besökare spenderar i regel mellan 500–10.000 kronor på plats och genererar en omsättning för mässan på cirka 40–50 miljoner kronor. Utöver chansen att prova vattensport anordnas det i Water park även uppvisningar av wakeboardåkarna Sandro Furtado Brlenic och Eira Jansson samt tävlingar.


Innehåll från SAVRAnnons

Flytta dina fonder på tre minuter – och optimera din vinst

Många fondsparare vet inte att de kan flytta sina fonder för att få bättre sparvillkor. Detta gör att svenskar varje år betalar miljarder i onödiga avgifter – pengar som kunde gått till spararna istället.

Fonder är en av våra mest populära sparformer och 76% av vuxna svenskar har ett fondsparande – antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock vet många inte att man kan flytta sina fonder mellan olika banker och spartjänster, för att på så sätt förbättra villkoren för sitt sparande. Resultatet av detta är att en stor del av befolkningen har kvar sitt sparande på banker och nätbanker med dåliga villkor, och därmed betalar onödigt mycket i fondavgifter.

Fondavgiften varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad fonden är. Kort sagt: ju mer aktiv förvaltare, desto högre avgift. I snitt kostar en svensk fond 1,38% per år. Det kan låta lite, men samtidigt ha oväntat stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande.

Ett provisionsfritt sparande

Fondutmanaren Savr erbjuder samma fonder och säkerhet som banker och nätbanker, men med rabatt på fondavgifterna. Detta kan de göra tack vare att de, till skillnad från bankerna, inte tar någon provision för att förmedla fonder till spararna. De ger istället tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Genom att återinvestera provisionen kan Savrs genomsnittskund spara 145 226 kr extra på 30 år* – pengar som annars gått till banken.

Flytta dina fonder – på tre minuter

För att öppna upp ett provisionsfritt sparande för fler, har Savr utvecklat och lanserat en automatisk flyttjänst som gör att den som har ett befintligt fondsparande snabbt och enkelt kan begära en flytt till deras plattform – utan att först behöva sälja av sitt innehav.

Detta betyder att spararna får ta del av sina fonders utveckling under den pågående flytten, men också att de slipper den skatteeffekt som annars uppstår när man sätter in och tar ut pengar på ett ISK-konto.

Att begära en fondflytt till plattformen görs på savr.com, och tar ungefär tre minuter. Hur lång tid det tar för flytten att färdigställas beror på spararens befintliga bank, men vanligtvis tre till sex veckor.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till Savr.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?