1515
Annons

Batljan tar rygg på Northvolt i glödheta Norrland

Norrland är på väg att segla upp som hetaste fastighetsmarknaden i Sverige. Senaste året ökade transaktionsvolymen nära 60 procent, mest i landet. En som ser stor potential i regionen är Ilija Batljan som med sitt SBB redan gått in stort i Boden och Skellefteå.

”Vi ser stor utvecklingspotential både i Skellefteå och Boden”, säger Ilija Batljan.
”Vi ser stor utvecklingspotential både i Skellefteå och Boden”, säger Ilija Batljan.Foto:Jack Mikrut

Närmare 1.100 miljarder kronor ska investeras i Norrland under kommande decennier varav 700 miljarder bara i Norrbotten. Den stekheta näringslivsutvecklingen i norra Sverige sätter också sina spår i fastighetsmarknaden. Under 2020 var det Norrland som uppvisade den kraftigaste tillväxten i transaktionsvolym, en ökning med hela 59 procent jämfört med året innan, enligt analysföretaget Datscha. Detta under ett år när den totala transaktionsvolymen av fastighetsaffärer i hela riket stannade på 2 procent. 

”Att Norrland kan bli en fortsatt het fastighetsmarknad finns det många indikationer på”, menar Kristina Andersson, analyschef på Datscha.

”Bara Northvolts etablering i Skellefteå innebär upp till cirka 10.000 nya jobb fram till år 2030 och detta leder till ett stort behov av nya lägenheter och kommunens beräkningar är behovet cirka 5.000 bostäder fram till 2025.”

De två största norrländska fastighetsaffärerna det senaste året är bägge signerade Ilija Batljan och hans SBB SBB B -2,28% Dagens utveckling . Dels SBB:s uppköp av Hemfosa, vars fastighetsportfölj värderades till strax över 28 miljarder kronor varav en del beläget i Norrland. Dels SBB:s köp av hyres- och samhällsfastigheter, 766 vanliga lägenheter plus 123 lägenheter i vård-, omsorgs- och gruppboenden för 1,3 miljarder kronor från Skellefteås allmännyttiga fastighetsbolag Skebo.

”Det här är förmodligen en av de största fastighetsaffärer som gjorts i Norrland”, proklamerade kommunalrådet Lorents Burman när den sistnämnda affären annonserades i november i fjol.

Den förvärvsflitige fastighetsmiljardären Ilija Batljan tycks ha fått smak för Norrland.

”Vi ser stor utvecklingspotential både i Skellefteå och Boden”, förklarar han.

”Vi har tidigt visat intresse för norra Sverige och stödjer samhällsutvecklingen genom att bidra med investeringar i regionen som nu står inför stor inflyttning. De 10.000-tals jobb som växer fram i Skellefteå, Boden och i Malmfälten kommer att åtföljas av det dubbla i kringjobb”, menar Ilija Batljan.

Han ser inget motsatsförhållande eller några större skillnader mellan norra och södra Sverige ur ett fastighetsperspektiv, 

”Bostäder behövs i stora delar av landet samtidigt som det behöver byggas nya skolor, förskolor, äldreboende och annan social infrastruktur i en snabbare takt än vad kommunernas investeringsbudgetar klarar av.”

I dag är det i synnerhet i västerbottniska Skellefteå som det är som allra hetast på fastighetsmarknaden i norr.

Åsa Andersson, vd för Skellefteås bostadsbolag Skebo.
Åsa Andersson, vd för Skellefteås bostadsbolag Skebo.

”Det är svårt att få tag på en bostad i Skellefteå i dag. I vårt äldre bestånd har vi kötider på 10-12 år. I nyproduktioner är det dock enklare”, säger Åsa Andersson, vd för kommunens bostadsbolag Skebo.

”Vi har en utmaning i år och nästa år. Det kommer att vara en ganska ansträngd period. För flerfamiljshus har vi ju byggtider på två år. Men under 2023 kommer både vi och andra ut med en hel del nyproducerat.”

Det är inte minst batteritillverkaren Northvolt som etablerat sig i staden som har det bekymmersamt.

”Vår rekrytering har tagit rejäl fart nu, och vi anställer upp mot tio personer i veckan till Skellefteå. Vi har en växande organisation för att få allt runtomkring på plats, där bra bostäder är det kanske mest centrala. Vi vill ju inte bara att våra anställda ska pendla eller endast vara i Skellefteå på några års besök, utan bygga sitt liv där”, säger Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt.

Under innevarande år planeras 350 nya bostäder komma till i Skellefteå samtidigt som efterfrågan väntas vara omkring 600.

”Kommunen undersöker möjligheterna för olika former av tillfälliga bostäder och investerar också marknaden med fritidshus. Många hushåll har ju flera fastigheter som de kanske kan tänka sig att hyra ut”, förklarar Åsa Andersson på Skebo.

Hos Northvolt är man tacksamma för att fler av de stora byggaktörerna börjar få upp ögonen för Skellefteå och Västerbotten. 

”Det gör att det finns en stor del bostadsprojekt som ska stå färdiga under 2023 till 2025, som kommer ge riktigt bra lägenheter för många som är del av Skellefteås expansion. Men marknaden är nog långt ifrån mättad. Vi välkomnar gärna fler aktörer, jag tror det är svårt att nå överproduktion i det här läget”, menar Anders Thor.

Den västerbottniska ruschen är nu också på god väg att fortplanta sig till grannlänet Norrbotten där bland annat det helt nya stålföretaget H2 Green Steel ska etableras i Boden.

Linda Nilsson, vd för Norrbottens Handelskammare.
Linda Nilsson, vd för Norrbottens Handelskammare.

”Vi är nu uppe i 700 miljarder som ska investeras i Norrbotten fram till 2040”, förklarar Linda Nilsson, vd för Norrbottens Handelskammare.

”Vi sitter ju på Europas skattkista med skogsråvaran, grön energi och framför allt våra mineraler och sällsynta jordartsmetaller.”

Detta kommer också kräva stora investeringar i fastighetssektorn när inte bara industrin väljer att etablera sig utan även tjänsteföretag med behov av kontor och lokaler.

Även i Norrbotten är det i dag brist på både bostäder och kommersiella lokaler och industrifastigheter.

”Under många år har det inte byggts så mycket bostäder eller kommersiella fastigheter i Norrbotten, inte ens i Luleå som ändå är residensstad och motorn i länet”, säger Linda Nilsson.

”Utmaningen har varit att kommunerna i länet, totalt 14 stycken, inte har haft uppdaterade och aktuella översiktsplaner. Var kan vi etablera oss, i vilken kommun finns möjligheten? Det har inte företagen kunnat få svar på snabbt utan processerna blir onödigt långa.”

Men det börjar förändras nu, med stora områden som styckats av för industrietableringar som H2 Green Steels i Boden och nya industriområden som Hertsöfältet i Luleå och Haraholmen i Piteå.

”En sak som är viktig för fastighetsbeståndet i Norrbotten är att det har kommit in nya aktörer som bygger nytt och investerar i fastigheter i länet. Det är mycket värdefullt för utvecklingen framåt”, säger Linda Nilsson. 

Elpriset slår rekord igen – trots ”inlåst” kraft i norr

Efter några dagars nedgång inleddes veckan med det högsta elspotpriset för en augustimånad hittills i södra Sverige. Prisutvecklingen väntas bli fortsatt svängig samtidigt som flerfaldigade elterminspriser innebär risk för en rekorddyr vinter för många svenska elanvändare.

Foto:Tommy Andersson; TT

”Det är den högsta dygnsnoteringen i en augustimånad hittills. Tidigare rekordet är från ifjol”, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elbolaget Bixia till Di. 

Efter några dagar med ovanligt låga elpriser i hela landet, inleddes veckan med ett nytt elprisrally. Elspotpriserna på elbörsen Nord Pool, som styr elpriserna för kunder med rörligt elavtal, är under tisdagsdygnet som dyrast med i genomsnitt 3,12 kronor per kilowattimme i SE4, det vill säga prisområdet som omfattar sydligaste Sverige. Det uppges alltså vara ett nytt prisrekekord för augusti, som är en sommarmånad med låg elförbrukning. Och tisdagens elspotpris var en ökning med över 800 procent från i söndags då elen endast kostade 33,3 öre/kWh. Observera att elbörspriserna är exklusive de skatter och elnätsavgifter som elkunderna också måste betala. 

Även i flera andra av de fyra svenska prisområdena var elspotpriserna riktigt höga under både måndagen och tisdagen. I SE3, med bland annat Stockholm och Göteborg, är elspotpriset drygt 2,60 kronor/kWh under tisdagsdygnet. 

Därmed fortsätter dramatiken på elmarknaden. Som Di rapporterat var juli den dyraste julimånaden någonsin i södra Sverige. I förra veckan föll elspotpriserna plötsligt brant efter bland annat kraftigt ökad vindkraftsproduktion. Den nya elpristoppen sammanfaller med en kraftig nedgång för vindkraften.

 ”Veckan har inletts i det närmaste vindstilla. I Europa råder ett starkt högtryck som inom kort når även oss. Mer vind förväntas onsdag – torsdag vilket ger lägre priser än måndag – tisdag”, säger Johan Sigvardsson. 

Elpriserna för onsdagsdygnet backar i samtliga elprisområden. Men nivån är fortsatt rejält hög i främst södra halvan av landet. Och åter är elen som dyrast i SE4, med bland annat Skåne, där snittpriset landade på 2,68 kronor/kWh.

Elpriserna har under en längre tid oftast varit betydligt lägre i norra halvan av Sverige än i söder. Det beror enligt experter på de stora överskotten av billig vatten- och vindkraft i kombination med begränsningar i överföringskapaciteten i det statliga stamnätet. Och temporärt har statliga Svenska kraftnät begränsat elöverföringen ytterligare och ännu längre norrut. 

”Det är underhåll på ledningar mellan SE1 och SE2 vilket gör att överföringskapaciteten fram till 21 augusti är drygt 30 procent. Det skapar än mer inlåst kraft längst i norr och med starka vattenflöden där producenterna tvingas köra för fullt och till och med släppa vatten blir priserna låga i SE1”, säger Johan Sigvardsson.

Som Di rapporterat varnar flera experter för nya elprisrekord i höst och vinter, och att villaägare i södra Sverige riskerar att behöva betala uppemot 50.000 kronor eller mer för elen bara det kommande vinterhalvåret. 

Vad är din bedömning – vad tror du om elpriserna i höst och vinter?
”Det är ett högt scenario men inte alls omöjligt. För perioden oktober-mars är terminspriset just nu tre gånger så högt som utfallet i fjol i elområde 4 och nästan samma förhållande i elområde 3”, säger Johan Sigvardsson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera