Annons

Batljan och Wallenberg årets favoriter – men spararna har dumpat raket

SBB och Investor dominerar när nätbankerna Avanza och Nordnet sammanställer årets mest köpta aktier. Samtidigt har spararna dumpat folkaktier och tidigare favoriter under det turbulenta börsåret.

”En del har säkert gett upp på grund av nedgången i år”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson om en småspararfavorit som har storsålts under året.

SBB, med vd Ilija Batljan (på bild), placerar sig i toppskiktet när Avanza och Nordnet sammanställer årets mest köpta aktier.
SBB, med vd Ilija Batljan (på bild), placerar sig i toppskiktet när Avanza och Nordnet sammanställer årets mest köpta aktier.Foto:Jesper Frisk, Jon Olav Nesvold, Jesper Frisk

2022 kommer att gå till historien som ett av de mest turbulenta börsåren på mycket länge. Intresset för aktier har ökat lavinartat de senaste åren och efter många goda år på marknaden har många sparare nu behövt hantera kraftigt sjunkande kurser.

Hos nätbankerna Avanza AZA +1,85% Dagens utveckling och Nordnet SAVE +0,46% Dagens utveckling har kunderna ändå hållit modet uppe, enligt nätbankernas sparekonomer.

”Många har fortsatt att månadsspara i aktier. Däremot kan man se att beloppen man köper för har varit lite mindre och att aktiviteten har varit lägre än föregående år”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.Foto:Martina Huber

När årets aktiehandel summeras på de båda nätbankerna går det konstatera att familjen Wallenbergs maktbolag Investor INVE B -0,43% Dagens utveckling och Ilija Batljans fastighetsbolag SBB SBB B -3,07% Dagens utveckling intar de två första platserna på listan över årets mest köpa aktier.

Jacob Wallenberg, styrelseordförande för Investor, och Ilija Batljan, vd för SBB.
Jacob Wallenberg, styrelseordförande för Investor, och Ilija Batljan, vd för SBB.Foto:Amanda Lindgren & Jack Mikrut

 

SBB har varit mycket omskrivet under året, inte minst efter blankarattacken från Viceroy i somras. Dessutom har högre räntor bidragit till att aktien backat med 70 procent sedan årsskiftet.

”Det är tydligt att förtroendet för Ilija Batljan är skyhögt, och det bara stärks när han är ute och försvarar bolaget från blankarfirmor”, säger Frida Bratt.

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, noterar att SBB är en av de aktierna i den pressade fastighetssektorn som har gått allra svagast i år. Samtidigt är den den som har stigit mest från årets bottennivåer.

”Många har köpt aktien när man ser en förväntansbild i marknaden om att vi är nära de högst räntenivåerna, och att man hoppas att obligationsmarknaden ska lugna sig lite grand”, säger han.

Foto:Pressbild

Investor är den populäraste aktien på hela Stockholmsbörsen med över 528.000 ägare, enligt ägardatatjänsten Holdings. Noterbart är att Investors B-aktie är bland de mest köpta under 2022 medan den mindre handlade A-aktien återfinns på listan över de mest sålda hos Avanza.

”Stundtals under året har B-aktien handlats lägre än A-aktien, och det är många som flyttar mellan aktieslagen beroende på vilken som handlas högst”, säger Nicklas Andersson.

På övriga köplistan finns flera utdelningsaktier, till exempel Volvo, Swedbank SWED A -0,67% Dagens utveckling och Tele2 TEL2 B -2,02% Dagens utveckling .

”Det är en indikation på att man kanske inte tror på någon enorm börsrusning nästa år. Utdelningsbolag har varit en bra strategi till och från, men under den största börsoptimismen var det inte hett alls”, säger Frida Bratt.

Årets mest sålda aktie hos Nordnet är bostadsannonstjänsten Hemnet HEM +3,34% Dagens utveckling . Trots en skakig bostadsmarknad i år har aktien gått i linje med börsen i övrigt, det vill säga ned omkring 19 procent.

”Det är möjligt att spararna ser bakom nästa hörn, att man ställer sig frågan vad som händer när antalet transaktioner trots allt blir färre och nyproduktionen minskar. En kortsiktigt trögare bostadsmarknad behöver inte vara negativt för Hemnet, det kan vara så att efterfrågan på deras tjänster ökar när det inte är lika enkelt att sälja objekt”, säger Frida Bratt. 

Den mest sålda aktien bland Avanzas kunder är läkemedelsjätten Astra Zeneca AZN +2,84% Dagens utveckling , som har gått starkt i år och handlas nära rekordnivåer vilket kan tyda på att spararna tagit hem vinsten. Även en annan folkaktie – Telia – finns på säljlistan.

Noterbart är också att kasinobolaget Evolution EVO +2,92% Dagens utveckling , som spararna har kastat sig över i kursrusningen tidigare år, är årets näst mest sålda aktie. Hos Avanza har antalet ägare minskat med 12 procent från toppnoteringen trots att aktien har backat mindre än börsen i år.

”Kanske har aktien nu konsoliderats och spararna känner att det inte händer något. Det är en aktie som har favoriserats och har handlats upp länge, så en del har säkert gett upp på grund av nedgången i år”, säger Nicklas Andersson.

Hos både Avanza och Nordnet har det trots börsturbulensen synts nettoinflöden under stora delar av året. Ett trendskifte märktes dock i höstas när spararna började plocka ut pengar i en högre utsträckning. Bankernas sparekonomer är i alla fall eniga om att 2023 inte behöver bli ett lika svagt börsår som 2022.

”Alla är väl medvetna om att det hänger på inflationen och vad Federal Reserve gör. Jag tror att vi kan få en lite skakig inledning av 2023 när lågkonjunkturen på riktigt syns i bolagens vinster, men det är trots allt så att vi går mot en mjukare penningpolitik nästa år. Det kan man ha med sig som privatsparare”, säger Frida Bratt.

Nicklas Andersson säger att det finns mycket som talar för att nästa år kan bli bättre, men att man ska ha med sig att börsen redan har studsat upp mycket från höstens allra lägsta nivåer.

”Det är ganska många negativa faktorer där ute men de är kända. Ser vi att inflationen kryper tillbaka och att centralbankerna kan lätta foten från bromsen – då kanske vi kan får en bättre period. Realekonomiskt kan det bli ett tufft år, men på börsen kan det bli året då det ljusnar.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera