Bastuveteranen: ”Örsnibbarna ska krulla sig”

Tidigare företagsledaren Björn Sprängare är säker på sin sak: Bastun ska inte vara för het, utan det är vattnet på stenarna som ska göra jobbet. 

”Ångstöten ska vara så att örsnibbarna krullar sig”, säger han.

Företagsledaren Björn Sprängare är en flitig bastubadare.
Företagsledaren Björn Sprängare är en flitig bastubadare.Foto:Martin Nordström

Björn Sprängare har en lång karriär i näringslivet bakom sig, på meritlistan står bland annat ordförande i LKAB, vd-jobb på Modo och Trygg-Hansa och ståthållare.

I och utanför jobbet har han varit en flitig bastubadare. När Di når honom på gården i Västernorrland håller han just på och eldar på sina finska bastuugn. 

”Det är så nära man kan komma en rökbastu”, säger han.

Men att vara nära räcker inte, på gården bygger han just nu en riktig rökbastu utifrån en förlaga som står i finska Lappland.

”Jag har drömt om att bygga en sådan i 30 år och nu gör jag det. Det är den femte bastun jag bygger”, säger Björn Sprängare.

I en rökbastu värms en stenhög upp av röken som går upp under taket och ut genom ett hål i väggen. Rökbastun eldas i flera timmar, hela rummet blir då varmt och stenhögen het, därefter vädras röken ut.

”Då får man en mycket angenäm och lagom temperatur. Jag tycker man ska het ånga, men inte över 100 grader i rummet”, säger Björn Sprängare som föredrar 65-70 grader i sina bastur.

Han har nämligen flera stycken, precis som Svenska Bastuakademiens ordförande Sven-Erik Bucht. Den förre landsbygdsministern har fyra bastur hemma på gården.

Björn Sprängare är tillsammans med bland andra artisten Arja Saijonmaa och prästen Lennart Koskinen hedersmedlem i Bastuakademien.  

Har du använt bastun i jobbet?

”Man gör inte affärer i bastun, badandet är ett sätt skapa en förtroendefull atmosfär och det är avstressande att basta. Det går ju inte att läsa ett avtal, utan man sitter och pratar och lär känna varandra”, säger Björn Sprängare och fortsätter:

”Det är inte i själva bastun man gör affärer, det är efteråt när man svalkar sig med en dusch och en pilsner som det händer.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?