1515
Annons

Båstad lovar revansch för tennistävling i sommar

Det blir herr- och damturneringar i tennis samt en padeltävling i Båstad i sommar.
”Vi har fattat beslut om att genomföra evenemangen oavsett om det går att ha publik eller inte”, säger turneringschefen Christer Hult, som samtidigt välkomnar Magnus Norman som ny sportchef.

Foto:Johan Lilja, Johan Lilja, Johan Lilja

Pandemin satte effektivt stopp för fjolårets Nordea NDA SE +1,92% Dagens utveckling Open, men i år hoppas man få revansch. 

”Vi är inte naiva på något sätt. Vi har ritat upp en rad olika scenarier och hur smittskyddssäkringen ska fungera. Vi har täta kontakter med ATP och för dialog med polisen och berörda myndigheter”, säger Christer Hult.

Alldeles oavsett om det kommer gå att ha full beläggning på läktarna eller om bara 25 procent av arenan får användas ska det bli tävlingar.

”Det finns en osäkerhet i hela samhället och vi är i mars månad nu. Mycket som kan förändras fram till juli. Vi förbereder oss helt enkelt för det värsta scenariot och även med förhoppningen att restriktionerna kommer att släppas upp”, säger han.

En plan är att spelarna hålls isolerade i kongressdelen av arenan eftersom det utöver hotellrum även finns matsal och kök där.

Herrtävlingen omfattar 70–80 spelare med entourage. Varje spelare får i dagsläget ta med sig max två personer. I damtävlingen är det något färre spelare.

För publikens del arbetar arrangörerna nu med planer för fler entréer och hur olika sektioner ska stängas av eller begränsas.

”Det är väldigt omfattande covid-dokumentation och protokoll som ATP har och som gäller för alla tävlingar i världen nu. Jag tror inte att det blir aktuellt med daglig testning, men i varje fall varannan dag. Men hur det ser ut i sommar vet vi inte”, säger Christer Hult.

Han är väldigt nöjd med att, vid sidan om Nordea, lyckats få in tre nya huvudsponsorer till tävlingen, Porsche, maskin- och anläggningskoncernen Eleda och kasinobolaget Betway.

”Jag är extremt glad att vi i dessa tider, när det är jobbigt för många, kunnat skriva avtal med dem. I praktiken innebär det att evenemanget står oerhört ekonomiskt starkt framöver, med reservation för om det blir begränsningar av publiken. Det känns som att väldigt många företag har ett uppdämt behov att träffa kunder och vara med på sådana här evenemang.”

Christer Hult, Sofia Arvidsson och Magnus Norman.
Christer Hult, Sofia Arvidsson och Magnus Norman.Foto:Johan Lilja

Tidigare tennisproffset Magnus Norman axlar rollen som sportchef med uppdraget att locka spelare till Swedish Open. Sofia Arvidsson, ex-proffs även hon och för närvarande även Sverigeetta i padel, håller i damtävlingen.

”Jag fick frågan för ett par veckor sedan och det känns som ett jobb som passar mig eftersom jag har daglig kontakt med agenter och spelare. Det kommer inte att påverka mitt arbete på akademin Good to Great”, säger Magnus Norman.

”Jag vill få till ett startfält som passar Båstad och den svenska tennispubliken. Gärna några yngre spelare som är 'up and coming'. För min egen del vore det så klart en dröm att få dit Stan Wawrinka som jag har coachat. Han har en av världens snyggaste enhandsbackhand.” 

En spelare som redan har skrivit på för spel i Båstad de närmaste tre åren är 19-årige italienaren Lorenzo Musetti. Han tog sig nyligen in som yngste spelare på topp-100-listan i världen i och med semifinal i Acapulco där han slogs ut av Stefano Tsitsipas.

Magnus Norman har själv vunnit tävlingen två gånger senast år 2000.

”Första gången som jag vann 1997 är överlägset bästa minnet eftersom det var min första ATP-seger och på hemmaplan inför släkt och vänner – unik känsla.” 

Sofia Arvidsson som håller i damtävlingen har ett svårt jobb eftersom den spelas samtidigt som Wimbledon fortfarande pågår.

”Vi har två wildcard att dela ut till två topp 50-spelare. Fokus ligger annars mycket på svenska spelare där vi har fyra wildcard. Jag hoppas förstås på Rebecca Peterson, Mirjam Björklund samt Caijsa Hennemann och kanske även danska Klara Tauson, som vann sin första WTA-titel nyligen. Det vore kul om hon kunde komma.”

Hotel Skansen, som ingår i Gram Group, byggde redan förra året ett nytt spa på taket och fortsätter att investera. Nu renoveras 54 hotellrum och restaurangdelen utökas med en bakficka, en ny bistro.

”Det känns jättekul att det finns en väldigt stor vilja att investera och förbereda sig för ett normalläge så småningom”, säger Christer Hult.

”70 procent av vår omsättning kommer från partnerskap och sponsorer. Blir det publikbegränsningar får vi fortfarande in medieintäkterna som står för 10 procent. Men om vi bara kan ha 20 procents beläggning på läktarna kommer vi inte att kunna visa något plusresultat även om prispengarna reduceras något”, säger han.

Efter Nordea Open tar den nya folksporten padel över i Båstad under den sista veckan i juli. Det blir världspremiär för en ny tävlingsform som hämtats från golfens Ryder Cup, America vs Europe, med världseliten från bland annat Argentina och Spanien. 

Arena Båstad bygger padelbanor på centercourten, bana 1 och även en på de nedre tennisbanorna nära hamnen.

”Vi tror att det kommer bli stort tryck på biljetter eftersom padel är en så populär sport nu. Den veckan blir det även en kändistävling i padel”, säger Christer Hult.


Innehåll från Quant Service SwedenAnnons

Minskad totalkostnad och ökad livslängd med rätt underhållsstrategi i Greenfieldprojekt

Över hälften av den totala kostnaden för en anläggnings hela livstid fastställs redan innan den tagits i bruk. Därför bör varje aspekt vara noggrant genomtänkt redan i ett tidigt skede. Då säkerställer man att allt kan genomföras så smidigt som möjligt när det är dags att starta produktionen och minskar risken för oväntade situationer och oförutsedda kostnader.

En kritisk framgångsfaktor vid nyetablering av en anläggning är involvering av underhållsresurser i ett tidigt skede. När en ny anläggning och dess utrustning designas och köps baserat på RAMS-aspekter, det vill säga driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet, säkerställer du en hållbar och långsiktig produktion, vilket har en avgörande inverkan på investeringsavkastningen (ROI) och anläggningens prestanda.

En ny anläggning måste drivas ansvarsfullt och underhållas på rätt sätt för att den ska fungera som planerat. Vanligtvis överstiger kostnaderna för drift, underhåll och avveckling investeringskostnaderna med råge – det är inte ovanligt att dessa är två till tjugo gånger högre än de initiala anskaffningskostnaderna. 

Uppstartsfasen är vanligtvis komplex och det finns en stark press att hålla tidsplanen för att så snart som möjligt börja få avkastning på investeringen. Därför behöver varje företag vars ambition är en hållbar produktion en tydlig underhållsstrategi samt rätt metoder, kunskap och digitala verktyg integrerade i sina processer.

Mikko Haanpää, Business Development Manager för Quant Finland, har varit involverad i att utveckla underhållsverksamheten och -strategin på en av våra kunders nya anläggningar i Harjavalta, Finland.

– Genom att involvera underhållsexpertis redan i ett tidigt skede av ett nyetableringsprojekt säkerställer du en smidig upptrappning av produktionen och når hållbara produktionsnivåer snabbare. Dessutom kommer det att märkbart minska totalkostnaden under anläggningens hela livslängd, säger han.

Några av fördelarna genom Quants Greenfield Maintenance Concept:

• Tar hänsyn till hållbarhet redan från start med fokus på anläggningens hela livslängd, med hjälp av digitala analyser och simuleringar för att kunna ge underlag och alternativ för kostnadsoptimering.

• Fokuserar på RAMS-aspekter (driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet) samt livscykelkostnad redan i designfasen och dessa faktorer fortsätter att vara viktiga drivkrafter genom hela projektet. 

• Quant är en oberoende partner som stöttar kunder i kontakten med OEM och Systemleverantörer för att säkerställa att de långsiktiga målen för anläggningen uppnås.

• En väl utarbetad underhållsstrategi i kombination med implementeringen av underhållsprocesser förlänger inte bara utrustningens utan hela anläggningens livslängd.

Läs mer om Quant här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quant Service Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?