ANNONS:
Till Di.se

Bästa tipsen inför deklarationen: Chatta med Di:s expert

Vilka avdrag vill du inte missa? Nu är det bara några dagar till deklarationen ska vara inne. 
På fredagsförmiddagen chattade Di:s expert Hans Bolander med läsarna.
Här ser du svaren på frågorna som kom in.

Varför är det så krångligt att deklarera aktievinster? Den där förbaskade K4-blanketten är ju ett gissel?
I fonder sköter fondbolaget allt trassel, men i egna aktieaffärer får vi själva hålla koll på ex teckningsrätter, snittkurser, anskaffningsvärden och om vi ska använda schablonmetod eller vanlig reavinstskatt. Men nu är det ändå mycket lättare tack vare nättjänster, som för in värden på rätt ställen i blanketter.
för framtida aktieaffärer rekommenderar jag ISK eller kapitalförsäkring, så slipper man deklarera vinst och förluster.

Hej Hans! Vilken är den vanligaste deklarationsmissen som vi svenskar gör, enligt din erfarenhet?
En miss är att inte kolla alla kontrolluppgifter, åtminstone om de verkar rimliga. Jag känner till personer som i efterhand upptäckt att de missat ränteavdrag och förlustavdrag.
Tyvärr är det också många som missat att avsluta sitt avdragsgilla pensionssparande. Där bör alla kolla så att man inte fortsätter pensionsspara i den gamla modellen.

Vad händer om jag inte deklarerar i tid?
Har du otur kan du åka på en förseningsavgift, som nu är 1250 kronor. Har du giltiga skäl som sjukdom eller annat, bör du skicka in intyg som styrker det.
Drygt 70 000 personer åkte på den avgiften 2014, så det är inte helt ovanligt.

Jag har sålt min lägenhet. Kontraktet skrevs på i november 2016 men jag fick betalt och frånträdde stället i början av januari i år. När ska jag deklarera? Och visst är det bara en massa onödigt krångel att skjuta på vinstskattningen?
Enligt Skatteverket är det året då avyttringen sker, dvs kontraktsdatum, som gäller. Alltså 2016, då ska du deklarera i år. Fram med miniräknaren och kvitton.

Vilka är dina bästa deklarationstips? Vad glöms bort?
Det finns mycket, men den som hyr ut en bostad mycket bör kolla så att man inte kommer över fribeloppet på 50 000 kronor. Skatteverket har sagt att de kollar detta lite extra i år. vid Rut- och Rot bör man kolla att den skatt du ska betala inte är lägre än vad skattereduktionen är. Då blir du återbetalningsskyldig. Gäller den som med ganska låga inkomster maxat rot- och rutavdrag. det går då att fördela avdraget på annan part, om man exempelvis är 2 om att äga en bostad.

Hej, finns det några nya regler i deklarationen det här året som man ska veta om?
Inte mycket, men t ex är ju pensionssparavdraget slopat. Företagare och anställda på arbetsplatser utan tjänstepension kan dock fortfarande dra av för privat pensionssparande.
Skattereduktionen för gåvor, maximalt 1500 kronor i fjol, är borttaget. Detsamma gäller för avdrag för förvaltningsutgifter för kapital.

Får du pengar tillbaka? Jämför och hitta bästa sparkontot (extern tjänst)

Vilka är de vanligaste avdragen som man missar som egenföretagare?
Det vet jag tyvärr inte, men skatteexperter tipsar om att man ska kontrollera så det inte finns outnyttjat underskott från föregående år. Samt om periodiseringsfond ska återföras.

Vilka avdrag kan man som privatperson dra nytta av?
Det vanligaste avdraget är reseavdrag för resor till jobbet, runt 900 000 använder sig av det. Du måste komma över 10 000 kr i kostnader. Glöm inte dra av för förlust av exempelvis aktier eller fonder. Avdrag för dubbel bosättning går bra för den som jobbar på annan ort, minst 5 mil från hemmet. Då kan man dra av för en hemresa i veckan.

Om man upptäcker att man deklarerat fel hur långt tillbaka kan man göra justeringar? Har för mig att det tidigare var 5 år har detta ändrats?
Då gör du en begäran om omprövning, finns en särskild blankett för detta. Ja fem år är det som gäller. (beror på om du räknar inkomstår eller deklarationsår, så kolla med Skatteverket)

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies