1515

Bästa tipsen inför deklarationen: Chatta med Di:s expert

Vilka avdrag vill du inte missa? Nu är det bara några dagar till deklarationen ska vara inne. 
På fredagsförmiddagen chattade Di:s expert Hans Bolander med läsarna.
Här ser du svaren på frågorna som kom in.

Varför är det så krångligt att deklarera aktievinster? Den där förbaskade K4-blanketten är ju ett gissel?
I fonder sköter fondbolaget allt trassel, men i egna aktieaffärer får vi själva hålla koll på ex teckningsrätter, snittkurser, anskaffningsvärden och om vi ska använda schablonmetod eller vanlig reavinstskatt. Men nu är det ändå mycket lättare tack vare nättjänster, som för in värden på rätt ställen i blanketter.
för framtida aktieaffärer rekommenderar jag ISK eller kapitalförsäkring, så slipper man deklarera vinst och förluster.

Hej Hans! Vilken är den vanligaste deklarationsmissen som vi svenskar gör, enligt din erfarenhet?
En miss är att inte kolla alla kontrolluppgifter, åtminstone om de verkar rimliga. Jag känner till personer som i efterhand upptäckt att de missat ränteavdrag och förlustavdrag.
Tyvärr är det också många som missat att avsluta sitt avdragsgilla pensionssparande. Där bör alla kolla så att man inte fortsätter pensionsspara i den gamla modellen.

Vad händer om jag inte deklarerar i tid?
Har du otur kan du åka på en förseningsavgift, som nu är 1250 kronor. Har du giltiga skäl som sjukdom eller annat, bör du skicka in intyg som styrker det.
Drygt 70 000 personer åkte på den avgiften 2014, så det är inte helt ovanligt.

Jag har sålt min lägenhet. Kontraktet skrevs på i november 2016 men jag fick betalt och frånträdde stället i början av januari i år. När ska jag deklarera? Och visst är det bara en massa onödigt krångel att skjuta på vinstskattningen?
Enligt Skatteverket är det året då avyttringen sker, dvs kontraktsdatum, som gäller. Alltså 2016, då ska du deklarera i år. Fram med miniräknaren och kvitton.

Vilka är dina bästa deklarationstips? Vad glöms bort?
Det finns mycket, men den som hyr ut en bostad mycket bör kolla så att man inte kommer över fribeloppet på 50 000 kronor. Skatteverket har sagt att de kollar detta lite extra i år. vid Rut- och Rot bör man kolla att den skatt du ska betala inte är lägre än vad skattereduktionen är. Då blir du återbetalningsskyldig. Gäller den som med ganska låga inkomster maxat rot- och rutavdrag. det går då att fördela avdraget på annan part, om man exempelvis är 2 om att äga en bostad.

Hej, finns det några nya regler i deklarationen det här året som man ska veta om?
Inte mycket, men t ex är ju pensionssparavdraget slopat. Företagare och anställda på arbetsplatser utan tjänstepension kan dock fortfarande dra av för privat pensionssparande.
Skattereduktionen för gåvor, maximalt 1500 kronor i fjol, är borttaget. Detsamma gäller för avdrag för förvaltningsutgifter för kapital.

Får du pengar tillbaka? Jämför och hitta bästa sparkontot (extern tjänst)

Vilka är de vanligaste avdragen som man missar som egenföretagare?
Det vet jag tyvärr inte, men skatteexperter tipsar om att man ska kontrollera så det inte finns outnyttjat underskott från föregående år. Samt om periodiseringsfond ska återföras.

Vilka avdrag kan man som privatperson dra nytta av?
Det vanligaste avdraget är reseavdrag för resor till jobbet, runt 900 000 använder sig av det. Du måste komma över 10 000 kr i kostnader. Glöm inte dra av för förlust av exempelvis aktier eller fonder. Avdrag för dubbel bosättning går bra för den som jobbar på annan ort, minst 5 mil från hemmet. Då kan man dra av för en hemresa i veckan.

Om man upptäcker att man deklarerat fel hur långt tillbaka kan man göra justeringar? Har för mig att det tidigare var 5 år har detta ändrats?
Då gör du en begäran om omprövning, finns en särskild blankett för detta. Ja fem år är det som gäller. (beror på om du räknar inkomstår eller deklarationsår, så kolla med Skatteverket)


Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Mer från BenQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?