Bästa året hittills för Ikea i Sverige

Samtidigt som Ikea säljer bättre än någonsin på hemmaplan, genomförs stora förändringar både för de anställda och för kunderna. 

Det säger den nya Sverigechefen Lena Herder som avslöjar receptet på hur Ikea ska utnyttja den fortsatt stora tillväxtpotentialen i Sverige.

Lena Herder, Sverigehef Ikea.
Lena Herder, Sverigehef Ikea.Foto:Bloomberg/Lars Jansson
”Jag är otroligt nöjd och stolt över medarbetarnas insats och vår utveckling”, säger Ikeas nya Sverigechef i en intervju med Dagens Industri.
”Jag är otroligt nöjd och stolt över medarbetarnas insats och vår utveckling”, säger Ikeas nya Sverigechef i en intervju med Dagens Industri.Foto:Peter Frennesson

Pilarna pekar uppåt för Ikea i Sverige. Försäljningen ökade med 6 procent till 17,8 miljarder kronor under förra verksamhetsåret som stängde 31 augusti. Och nya Sverigechefen, Lena Herder, jublar över utfallet, som är det hittills bästa sedan starten för 75 år sedan.

Det är fantastiska siffror med tanke på att vi inte öppnat några nya varuhus och är mitt i det största förändringsarbetet i Ikeas historia”, säger Lena Herder, som tog över som vd för Ikea Sverige för åtta månader sedan. 

Den onlinegenererade försäljningen växer klart snabbast, den lyfte med 33 procent och stod för 11,6 procent av total försäljningen förra verksamhetsåret. Men försäljningen i varuhusen, som i stort sett tvärstannade föregående år, har också börjat stiga.

”Samtliga 20 varuhus i Sverige ökade försäljningen, och totalt var uppgången i varuhusen 4 procent. Det visar att varuhusen, som varit en avgörande del av Ikeas framgång under alla år, fortsatt är viktiga.”

Men de klassiska Ikeavaruhusens roll förändras i snabb takt.

”Vi håller på att på olika sätt utveckla varuhusen och suddar ut gränserna mellan det fysiska och det digitala. Alla varuhus är exempelvis i dag också lokala lager för de som handlar online. Och vi satsar stort på att erbjuda mer service och tjänster vilket kunderna kommer att märka ännu mer framöver”, säger Lena Herder. 

Men efter att under en rad år investerat miljardbelopp i att öppna nya varuhus i Sverige, så är det i stället andra typer av format som sannolikt kommer att prioriteras när Ikea ska försöka fortsätta växa. Det handlar inte minst om mindre och mer central placerade butiker för att lättare kunna attrahera bland annat kunder utan bil.

”Exakt vad det blir är inte bestämt. Men köksbutiken i centrala Stockholm, som ökade försäljningen med 56 procent senaste året, har blivit en stor succé och visar att kunderna uppskattar nya sätt att ta del av vårt sortiment där inte minst hög service ökad tillgänglighet står i fokus”, säger Lena Herder, och pekar ut just Stockholmsområdet som ett prioriterat område för fler etableringar av mindre koncept framöver. 

Och trots att Sverige är den marknad där Ikea har funnits längst så är potentialen att fortsätta växa stor, hävdar Ikeachefen, utan att avslöja hur målen ser ut.

”Förutom att utveckla nya format och förbättra kundmötet både digitalt och i varuhusen, så är det genom att utveckla sortimentet och ha fortsatt låga priser som blir det mest avgörande. Inte minst ser vi ett enormt intresse för vår satsning att göra det möjligt att leva mer hållbart där vår lansering av solceller fått en rivstart”, säger Lena Herder. 

För personalen innebär den stora transformationen inte bara goda nyheter. 650 anställda inom Ingka-koncernen (där Ikea Sverige ingår) i Sverige har tidigare varslats om uppsägning. 

”Samtidigt som medarbetare tyvärr har fått lämna oss, nyanställer vi också en hel del, bland annat inom service, heminredningsspecialister och digital kompetens”, säger Lena Herder.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?