1515
Annons

Bärodlaren kultiverar svensk mattradition

VARBERG. Familjen Andersson har odlat jordgubbar på Vareborgs Gård i över femtio år. Med gårdsbutik, kafé och självplock har det också blivit en populär destination för sommarturister.

Nu laddar ägarna Birgit och Kenneth Andersson för midsommar som är branschens viktigaste helg.

RÖTT GULD . Kenneth och Birgit Andersson är andra generationen som odlar jordgubbar med omsorg på Vareborgs Gård. Den tidiga sorten Honeoye följs av Sonata och i juli-augusti mognar Malwina.
RÖTT GULD . Kenneth och Birgit Andersson är andra generationen som odlar jordgubbar med omsorg på Vareborgs Gård. Den tidiga sorten Honeoye följs av Sonata och i juli-augusti mognar Malwina.Foto:Bo Håkansson
Foto:Bo Håkansson
HANDARBETE. I de upphöjda planteringsbäddarna planteras nya plantor för hand.Foto:Bo Håkansson
FAVORIT. Saft efter farmor Elsas recept säljs i gårdsbutiken.
FAVORIT. Saft efter farmor Elsas recept säljs i gårdsbutiken.Foto:Bo Håkansson

”Att det blir fel med en leverans i början av juni förlorar man inte någon kund på men om inte allt fungerar perfekt nu till midsommarhelgen på torsdag och fredag då har du inte den kunden nästa år, så viktig är jordgubbsförsäljningen för butiksägarna”, säger Kenneth Andersson, andra generationen jordgubbsodlare på Vareborgs Gård.

”Vi säljer sju gånger så mycket dessa två dagar jämfört med andra dagar på säsongen. Så vi är på tårna varje år inför midsommar.”

Blommande jordgubbsplantor och vita odlingstunnlar syns en bit bort när man följer jordgubbeskyltarna längs den smala väg som slingrar mellan odlingsfält framtill Vareborgs Gård. 

”Vi levererar dagligen jordgubbar till butiksägare längst västkusten från Halmstad upptill Kungsbacka och Göteborg från juni till september. Dessutom har vi ett par egna jordgubbskiosker och egen gårdsbutik”, säger Kenneth Andersson.

Och årets säsong fick en ovanligt tidig start.

”Redan 29 april hittade vi det första mogna bäret i en odlingstunnel och de första bären ute kunde vi skörda i början på maj, det är två veckor tidigare än ett normalt år”, säger Birgit Andersson.

För jordgubbsodlare kan omsättningen och lönsamheten öka eller minska med flera miljoner kronor beroende på väderleken. För Vareborgs Bärodling blev det ett rekordår 2020 med en omsättning på över 25 miljoner kronor och resultat efter finansnetto på 5 Mkr medan 2017 blev ett förlustår.

”För att få bäst betalt vill man att den stösta delen av skörden är mogen precis lagom till midsommar. För oss blev 2020 vårt bästa år hittills för våra bär klarade sig från frosten som slog ut många odlingar på andra håll i landet. Men 2017 var det tvärtom då slog frosten ut många av våra odlingar medan andra odlare klarade sig bättre”, säger Kenneth Andersson.

Verksamheten är personalintensiv. Förutom fyra heltidsanställda behövs närmare 200 säsongsarbetare som arbetar mellan tre veckor och tre månader. Att sommarjobba i gårdsbutiken och kaféet är populärt bland traktens skolungdomar. Medan kunniga bärplockare rekryteras bland annat från de baltiska länderna men brist på arbetskraft inom EU har blivit ett bekymmer.

”För att säkerställa kvaliteten på bären som plockas för hand behövs erfarna bärplockare. Innan pandemin åkte vi själva till Litauen och intervjuade sökande, nu gör vi intervjuerna via Skype. Men det är allt färre som söker så då måste vi leta även utanför EU och Ukraina var ett sådant land men kriget satte stopp för de rekryteringarna”, säger Birgit Andersson. 

Hon har precis rekryterat några bärplockare från Slovakien och går ifrån en stund för att hålla i ännu en anställningsintervju via Skype.

Det var Kenneths mamma Elsa och pappa Andrew som köpte gården 1967 och startade jordgubbsodling i mindre skala.

”De sålde sina jordgubbar under tre veckor runt midsommar och sedan åkte de på semester”, berättar Kenneth Andersson.

Då odlades ett par hektar. Men sedan Birgit och Kenneth, som träffades under utbildningen på naturbruksgymnasiet i Dingle, tog över 1991 har man blivit en åretruntverksamhet som expanderat till att odla på 30 hektar. Det motsvarar över en miljon jordgubbsplantor.

Det var år 2009 de bestämde sig för att satsa på tillväxt och investerade i droppbevattning från egen damm, upphöjda planteringsbäddar som ett mer miljövänligt odlingssätt och odlingstunnlar.

”Det fick bära eller brista. Vi vill vara en stabil och pålitlig leverantör för våra kunder och då måste man hålla jämn kvalitet och leverera under hela säsongen. Men trots att vi skalat upp verksamheten så är vi fortfarande en mindre aktör”, säger Kenneth Andersson.

Samtidigt öppnade de en gårdsbutik.

”Vi byggde om den gamla ladugården till kontor och gårdsbutik vilket blev en lyckad satsning som var helt rätt i tiden”, säger Birgit Andersson.

Det blev också startskottet för den fortsatta utvecklingen till en besöksdestination för sommarturister. Bara några kilometer från gården ligger nämligen de kända sandstränderna och campingplatserna i Varberg.

”Trenden med närodlat har de senaste åren ökat intresset för vårt självplock vilket lockar hit sommargästerna runt omkring”, säger Birgit Andersson.

Förutom att plocka jordgubbar kan besökare handla i gårdsbutiken. Och sedan 2017 har man också ett gårdskafé som drivs av dotter Simone Andersson under sommarsäsongen. Här kan man bland annat beställa dessertpizza med jordgubbar, vilket blivit en storsäljare. Även den omtyckta jordgubbssaften gjord efter farmor Elsas recept finns till försäljning.

”Under pandemin ringlade köerna långa så vi har fått bygga till nya sittplatser både inne och ute”, säger Kenneth Andersson.

För barnen finns lekplats och möjlighet att mata gårdens husdjur som är de lekande regnbågsforellerna i dammen.

”Barnen får mat till fiskarna i butiken och blir förtjusta när fiskarna hoppar upp för att ta maten och plaskar så att vattnet skvätter på de som står bredvid”, berättar Kenneth Andersson.

Vad är det bäst med att odla jordgubbar?

”Det finns inga andra som älskar jordgubbar så mycket som svenskarna så det är otroligt roligt att få arbeta med en produkt som är så omtyckt”, säger Kenneth Andersson. 

Hur föredrar ni själva att äta jordgubbar?

”Vi blir aldrig trötta på att äta jordgubbar. Under säsongen står det alltid en kartong med färska jordgubbar på köksbänken. De ska vara rumstempererade inte kylda. Och övriga delen av året då startar jag varje morgon med fil och jordgubbskräm”, säger Birgit Andersson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera