1515

”Barnslig” Johnson får kritik – vägrade skriva under EU-brevet

Storbritannien kommer att lämna EU den 31 oktober – trots att regeringen tvingats be unionen om ett uppskjutet utträde.

Det säger tunga regeringsföreträdare dagen efter premiärminister Boris Johnsons bakslag i parlamentet.

Brittiska premiärministern Boris Johnson och EU:s permanenta rådsordförande Donald Tusk.
Brittiska premiärministern Boris Johnson och EU:s permanenta rådsordförande Donald Tusk.
Foto:Frank Augstein
Foto:Frank Augstein
Foto:Jason DeCrow
Foto:Kirsty Wigglesworth

”Ja, det är vår fastslagna linje”, svarar Michael Gove på en fråga från Sky News om huruvida han kan garantera att brexit sker den 31 oktober.

I egenskap av minister i regeringen och kansler för hertigdömet Lancaster har Gove ansvar för att planera för en eventuell brexit utan avtal.

Han konstaterar att Johnson är fast besluten om att utträdet ska ske den 31 oktober oavsett hur situationen ser ut.

”Vi har medlen och förmågan för att verkställa det”, säger Gove.

Läs mer: Johnson: ”Jag förhandlar inte en försening med EU” 

Michael Gove i parlamentet under lördagens långa debatt.
Michael Gove i parlamentet under lördagens långa debatt.Foto:Jessica Taylor

Tanken var att parlamentet under lördagens extrainsatta sammanträde skulle fälla ett avgörande beslut om det nya brexitavtal Johnson förhandlat fram med EU. Men i stället godkändes ett tilläggsförslag som lagts fram av parlamentarikern Oliver Letwin och som skjuter upp beslutet till dess att all annan detaljlagstiftning som krävs för att genomföra brexit har röstats igenom.

Eftersom Johnsons avtal därmed fortfarande inte är godkänt aktiverades en annan lag som hans motståndare fick igenom förra månaden i syfte att hindra ett avtalslöst utträde. Den tvingade premiärministern att på lördagskvällen skicka ett brev till Bryssel med en begäran om att senarelägga brexit – vilket han lovat att inte göra.

Johnson valde att skicka begäran som en opersonlig not utan underskrift, följd av en fotostatkopia från lagtexten som tvingade honom att skicka den. Och bara minuter senare kom ett tredje brev, denna gång med premiärministerns underskrift. Där meddelar Johnson till EU:s rådsordförande Donald Tusk att senareläggningen är ett misstag och att han inte vill se en sådan.

En förlängning ”skulle skada såväl Storbritanniens som EU:s intressen och vårt förhållande”, skriver han där.

Hans regering planerar nu att redan i början av nästa vecka lägga fram brexitlagstiftning för en ny omröstning i parlamentet.

Och liksom Michael Gove lovar även utrikesminister Dominic Raab ett utträde den 31 oktober. Raab bedömer, efter lördagens heta debatt i parlamentet, att regeringen tycks ha samlat tillräckligt med stöd för att få igenom avtalet.

”Vi verkar ha siffrorna i underhuset på vår sida. Så varför har inte parlamentet redan röstat igenom detta? Det är i alla fall vad vi kommer att göra nästa vecka”, säger Raab till BBC.

Före detta ministern Amber Rudd – en av de 21 ledamöter som tidigare uteslöts ur Konservativa partiet när de motsatte sig Johnsons hot om en avtalslös brexit – säger att gruppen ska stödja Johnsons brexitavtal i parlamentet.

Det säger även Letwin, som också är en av de 21.

”Det kommer inte att bli några fler Oliver Letwin-tillägg i nästa vecka därför att det inte kommer att behövas. Jag stödjer avtalet”, säger han.

Det första brevet, där Johnson bad om en förlängning, tvingades fram av en lag signerad Labour-ledamoten Hilary Benn. Frågan om Johnson följer lagen är redan uppe i ett mål i en skotsk domstol.

”Boris Johnson lovade den skotska domstolen att han skulle följa lagen och inte motarbeta den. Det ser ut som att han har brutit båda löftena”, kommenterar Joanna Cherry från skotska SNP på Twitter.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk bekräftade sent på lördagskvällen på Twitter att han mottagit en förfrågan från Johnson om att senarelägga utträdet. Han har inte kommenterat det andra brevet.

EU-ambassadörerna från de övriga 27 EU-länderna träffades under söndagsförmiddagen för att diskutera de senaste turerna, bekräftar Sveriges EU-representation, som dock inte vill gå in på vad som sades under mötet.


Innehåll från Odin FonderAnnons

ODIN Fonder: Långsiktighet slår marknadstiming varje gång

Analytiker Carolina Elvind, förvaltare Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud på ODIN Fonder.
Analytiker Carolina Elvind, förvaltare Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud på ODIN Fonder.

Om det är något som verkligen riskerar att förstöra långsiktigt god avkastning så är det att försöka tajma marknaden genom att pricka bra och dåliga dagar. Tyvärr är det just det väldigt många gör.  

Som investerare är en av de viktigaste parametrarna långsiktigheten. När börskurserna fluktuerar vilt dagligen kan man frestas att sälja sina fonder för snabbt för att ta hem en liten vinst eller för att undvika förlust - trots att den ursprungliga investeringstesen om varför man köpte fonderna eller aktierna inte har förändrats alls. 

Vad händer med din avkastning om du missar årets bästa börsdag?

– På ODIN har vi har mätt avkastningen på Stockholmsbörsen sedan vår fond ODIN Sverige startade den 31 oktober 1994. Slutsatsen är att om man missar avkastningen den enskilt bästa dagen varje år, som oftast är en rekyl efter en tuffare period, så halveras nästan avkastningen över tid tack vare ränta-på-ränta, säger förvaltare Jonathan Schönbäck.

Effekten av att missa den bästa dagen varje år blir således förödande. Missar man de tre bästa dagarna försvinner all avkastning. Det slår naturligtvis även åt andra hållet, men det är tydligt att det är fler som missar de enskilt bästa dagarna på grund av att man försöker sänka risken i sin portfölj, än de som lyckas tajma ”rätt dagar” för sälj och köp. Fonden ODIN Sverige har haft en genomsnittlig årlig avkastning på 18,53 procent sedan den startade för 27 år sedan (per 31/9 2021), genom alla upp- och nedgångar.

Se film när Carolina Elvind berättar om ODIN-modellen 

På lång sikt är marknaden förnuftig

ODIN är väldigt långsiktiga och fokuserar inte på kortsiktiga kursrörelser. Aktie- och fondspararande är ett maratonlopp, inte ett sprintlopp. 

– Lägg tid på att göra genomtänkta, förnuftiga investeringar och låt dem sedan vara. Det finns en trygghet i det långsiktiga. På tio år är marknaden förnuftig, duktiga bolag premieras och de dåliga straffas. På kort sikt är det däremot helt oförutsägbart. På kort sikt handlar allt om mänsklig psykologi, volatilitet och förhållande mellan olika marknader. Människor är programmerade att undvika smärta och sträva efter glädje och trygghet. Därför kan det kännas rätt att sälja när alla runtomkring är rädda och köpa när alla mår bra. Det kan kännas rätt - men det är inte rationellt och det blir oftast väldigt dyrt, säger förvaltare Hans Christian Bratterud.

Börja spara i ODINs ISK här 

Om ODIN Fonder

Fond: ODIN Fonder har funnits sedan 1990 och har flera prisbelönta fonder. ODIN Sverige har nyligen avkastat 10 000 procent (1994-2021) och ODIN Small Cap blev Årets Nykomling 2020 av Fondmarknaden.se.

Team i Sverige: Förvaltare Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud och analytiker Carolina Elvind

Läs mer om ODIN Fonder här 

Risktext:

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk se fondernas faktablad och informationsbroschyr med fondbestämmelser under respektive fond eller skicka efter dem kostnadsfritt via kontakt@odinfonder.se eller 08-407 14 00. Avkastning visas alltid efter att förvaltningsavgiften är dragen.

Mer från Odin Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Odin Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?