Barnläkare: Vaccinera barn och unga

Vaccinering av barn och unga kan bromsa pandemin, anser barnläkaren Petter Brodin vid Karolinska institutet, rapporterar Sveriges Radio Ekot. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Att inte vaccinera kan leda till ytterligare en pandemi med muterade virus som de nuvarande vaccinen är verkningslösa mot, enligt honom.

”Om det (viruset) fortsätter att finnas i barngruppen så finns dels en risk för ovanliga sjukdomar som hyperinflammation och långtidscovid, dels kommer också den fortsatta spridningen av viruset att leda till att nya muterade virusvarianter kan uppstå. De kan i värsta fall vara okänsliga för vaccinet och då kan en ny pandemi blossa upp”, säger Petter Brodin till Ekot.

Enligt Brodin krävs att åtminstone 80 procent av populationen är immun för att kunna stoppa spridningen och återgå till ett normalt liv, en siffra som kräver att åtminstone en del av barn och ungdomspopulationen måste vaccineras.

I nuläget vill inte Folkhälsomyndigheten rekommendera vaccinering av barn och unga och enligt ett uttalande av statsepidemiolog Anders Tegnell ligger barn och unga långt ner på prioriteringslistan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?