1515
Annons

Barnläkare: Vaccinera barn och unga

Vaccinering av barn och unga kan bromsa pandemin, anser barnläkaren Petter Brodin vid Karolinska institutet, rapporterar Sveriges Radio Ekot. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Att inte vaccinera kan leda till ytterligare en pandemi med muterade virus som de nuvarande vaccinen är verkningslösa mot, enligt honom.

”Om det (viruset) fortsätter att finnas i barngruppen så finns dels en risk för ovanliga sjukdomar som hyperinflammation och långtidscovid, dels kommer också den fortsatta spridningen av viruset att leda till att nya muterade virusvarianter kan uppstå. De kan i värsta fall vara okänsliga för vaccinet och då kan en ny pandemi blossa upp”, säger Petter Brodin till Ekot.

Enligt Brodin krävs att åtminstone 80 procent av populationen är immun för att kunna stoppa spridningen och återgå till ett normalt liv, en siffra som kräver att åtminstone en del av barn och ungdomspopulationen måste vaccineras.

I nuläget vill inte Folkhälsomyndigheten rekommendera vaccinering av barn och unga och enligt ett uttalande av statsepidemiolog Anders Tegnell ligger barn och unga långt ner på prioriteringslistan.

Höga virushalter i Göteborgs avloppsvatten

Nivån av coronaviruset i avloppsvattnet i Göteborg är fortsatt förhöjd, rapporterar 

Sveriges Radio Vetenskapsradion.

Enligt resultaten är andelen virus ungefär lika hög som vid de första virusvågorna.

Mätningarna, som genomförts av Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, sträcker sig fram till den 28 augusti och visar även att halten av sars-cov-2 inte längre går ner i botten mellan uppgångarna.

Enligt resultaten gör också kurvan för de uppmätta virusnivåerna i avloppsvattnet en sväng uppåt den senaste veckan.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera