1515
Annons

Barnens ”ekofeminist” intar scenen efter 50 år

De älskade barnböckerna om Kulla-Gulla blir teater, något som aldrig tidigare gjorts. Föreställningen är skapad med en pandemiskt anpassad metod och snart är det dags för den många gånger uppskjutna urpremiären på Kulturhuset Stadsteatern. 

Maria Sid och Maja Rung.
Maria Sid och Maja Rung.Foto:Jack Mikrut

För många är böckerna om den lilla flickan Kulla-Gulla synonymt med barndom. Första boken i Martha Sandwall-Bergströms litterära serie gavs ut under andra världskrigets sista år och nu ska alltså böckerna bli teater för första gången.

Föreställningen sätts upp vid 14 tillfällen på Stadsteaterns stora scen mellan 3 mars och 14 april inklusive en öppen generalrepetition.

Sinkad av pandemin har regissören Maria Sid, tillsammans med skådespelarensemblen, arbetat i över två år med pjäsen som beskrivs som en familjeföreställning.

”När man jobbar med teater börjar man ofta med att skapa interaktionen och närheten och sedan jobbar man utåt, det kunde vi inte på grund av pandemin. Vi startade istället med att skapa ett skal och har nu gått in på kärnan. Pandemin tvingade oss till en annorlunda process”, säger hon.

För den yngre publiken är berättelsen om Kulla-Gulla inte särskilt känd och tanken är att generationerna som läste Kulla-Gulla i sin ungdom ska kunna ta med barn och barnbarn för att gå och se föreställningen. 

Martha Sandwall-Bergström berättar historien om föräldralösa Kulla-Gullas tid som fattighjon på torpet Kulla. Böckerna har genom åren tolkats på flera olika sätt, bland annat som en skildring av fattigdomen i Sverige, men Kulla-Gulla har även setts som en tidig feminist.

Regissören Maria Sid jämför Kulla-Gulla med ett av dagens välkända ansikten, Greta Thunberg. 

”I en avhandling om böckerna beskrev de Kulla-Gulla som en ‘ekofeminist’ för att hon har ett förhållande till naturen men också står upp för rättvisan. Nu står en ung kvinna och demonstrerar för miljön utanför riksdagshuset. På ett sätt är det vår tids Kulla-Gulla”, säger hon.

För att få till atmosfären och känslan av ‘torparkamp’ är musiken i föreställningen central. Maria Sid tar hjälp av kompositören Iiro Rantala för att bland annat skapa det fiolspelet som är förknippat med torparliv under tidigt 1900-tal i Sverige.

Kulla-Gulla tar plats på Stadsteatern.
Kulla-Gulla tar plats på Stadsteatern.Foto:Jack Mikrut

För att skapa Kulla-Gullas värld används tidsenliga kläder och huvudkaraktären är ständigt i fokus. Även om kläderna stämmer överens med tiden vill regissören Maria Sid hitta en nutida linje i handlingen.

”Jag har valt att hålla Kulla-Gulla i centrum för att publiken hela tiden ska se hennes dilemma och kunna identifiera sig med hennes kamp. Vi har alla en kamp hela tiden där man ställer sig själv frågor om vem man är och vilka värderingar man har”, säger hon.

Berättelsen har tidigare tolkats som film och tv-serie, då med Jan Malmsjö i rollen som Patron och Lisa Jarenskog som Kulla-Gulla. I årets dramatisering på Stadsteatern är det istället Maja Rung, som tidigare spelat Desdemona i ”Othello”, som porträtterar huvudkaraktären.

”Jag har inte stått framför en publik på två år. Det kommer bli en chock när de kommer men samtidigt finns det inget jag längtar efter så mycket som uppträda framför publik”, säger hon.

Berättelsen om Kulla-Gulla har tillsammans med Astrid Lindgrens verk en särställning i den svenska barnlitteraturen. Mellan åren 1959 och 1965 lånades bokserien ut i snitt 250 000 gånger per år från svenska bibliotek.

Maja Rung har huvudrollen som Kulla Gulla.
Maja Rung har huvudrollen som Kulla Gulla.Foto:Jack Mikrut

 

Hur ska du göra för att uttrycka den unika karaktären på scen?

”Hon öser hela tiden villkorslöst ur sitt hjärta och det ska jag också göra. Jag måste öppna upp mitt bröst och ösa ur mig till publiken. Det är tolv böcker på tre timmar och publiken ska hinna känna de här brännpunkterna.”

Maria Sid, som också är teaterchef, har inga exakta siffror på vad en föreställning av den här arten kostar, men konstaterar att det är mycket.

”Det är en stor ensemble så det kostar ganska mycket. Men om föreställningen kan sprida någon slags styrka till framför allt den unga generationen är det värt det. När vi spelat den här flera gånger kan man börja mäta det i att om vi kunde få en person att börja lita på sig själv. Då är det hisnande värden vi talar om”, säger hon.

 

 


Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?