1515
Annons

Barnen ryckte ut när sjukdomen knäckte glasmästaren

Plötsligt orkade Urban Carlsson inte med någonting. 

”På kontoret låg högar med papper och jag hade ingen aning om vad det var. Det var hemskt.”

Läkarna sa åt honom att sluta jobba helt. Då blev barnen hans räddning.

Syskonen Daniel Carlsson, Therese Ferm Carlsson och Andreas Carlsson.
Syskonen Daniel Carlsson, Therese Ferm Carlsson och Andreas Carlsson.Foto:Joey Abrait
”När det var som värst bara jobbade jag och sov. I samma veva trappade pappa ner och jag tog över alltihop”, säger Urban Carlsson.
”När det var som värst bara jobbade jag och sov. I samma veva trappade pappa ner och jag tog över alltihop”, säger Urban Carlsson.Foto:Joey Abrait
”Jag har alltid sommarjobbat här. Men jag är utbildad florist och har jobbat i sportbutik. Men efter ett tag har jag tröttnat och kommit tillbaka”, säger Therese Ferm Carlsson.Foto:Joey Abrait
Urban Carlsson med barnen Therese, Andreas och Daniel.
Urban Carlsson med barnen Therese, Andreas och Daniel.Foto:Joey Abrait

Bröderna Carlssons glas grundades 1953 i Uddevalla av Urban Carlssons farfar och dennes bror. Själv började han sommarjobba där när han var 12 år och ville tjäna ihop egna pengar till en systemkamera.

Efter grundskolan blev han kvar och nu följer barnen honom i fotspåren där den äldsta sonen har blivit en av delägarna. 

Men historien om Bröderna Carlssons Glas kunde ha fått ett abrupt slut för några år sedan. Urban Carlsson fick då diagnosen hypotyreos, en kronisk sjukdom där sköldkörteln producerar för lite hormoner och kroppen får en för låg ämnesomsättning. En sjukdom som det visade sig att han burit på i flera år.

”När det var som värst bara jobbade jag och sov. I samma veva trappade pappa ner och jag tog över alltihop. I början gick det bra, men till slut blev det för mycket jobb och jag blev allt sjukare. På kontoret låg högar med papper och jag hade ingen aning om vad det var. Det var hemskt.”

”När det var som värst bara jobbade jag och sov. I samma veva trappade pappa ner och jag tog över alltihop”, säger Urban Carlsson.
”När det var som värst bara jobbade jag och sov. I samma veva trappade pappa ner och jag tog över alltihop”, säger Urban Carlsson.Foto:Joey Abrait

När Urban Carlsson gick till läkaren som tog prover hittade de förklaringen. Han fick medicin och blev tillsagd att sluta jobba helt i upp till ett år. Men det var inte ett alternativ.

”Jag hade i alla fall fem familjer som var beroende av mitt jobb. När allting är så rörigt så finns inga val… Visst, jag kunde gått i konkurs och struntat i allt.”

Att ta hjälp av någon utomstående gick inte heller, Urban var för sjuk för att orka lära upp någon. Men då kom familjen till undsättning. 

Äldste sonen Andreas, som då var lärling på glasmästeriet, fick ta på sig en större kostym och Urbans faster klev in och tog hand om det administrativa. Snart tog även dottern Therese steget och började jobba heltid efter år som sommarjobbare. Och nu jobbar även yngste sonen Daniel på familjeföretaget.

”Man är ganska utsatt när man är egenföretagare. Det finns inga skyddsräcken, speciellt inte inom små hantverksyrken. Du kan inte bara gå ut och hämta någon på gatan, det finns heller ingen utbildning”.

”Jag har alltid sommarjobbat här. Men jag är utbildad florist och har jobbat i sportbutik. Men efter ett tag har jag tröttnat och kommit tillbaka”, säger Therese Ferm Carlsson.
”Jag har alltid sommarjobbat här. Men jag är utbildad florist och har jobbat i sportbutik. Men efter ett tag har jag tröttnat och kommit tillbaka”, säger Therese Ferm Carlsson.Foto:Joey Abrait

Året där Urban mådde som sämst har gett avtryck i bokslutet. 2016 gick företaget med drygt en halv miljon kronor i förslut. Men redan året efter lyckades han och barnen vända den negativa trenden och gå med nästan 200.000 kronor i vinst . Även omsättningen har ökat tre år i rad, i fjol ökade den med 30 procent. Dock syns återigen minussiffror i resultatet. Urban Carlsson förklara dem med en nedskrivning av lagret.

”Vi har ett så stort lager på nästan 700.000 inköp, men många av dem är gamla som har varit med i många år. Så efter vinsten fanns det utrymme att skiva ner dem.”

Nu ser han framtiden an med tillförsikt. Trots att det är svårt att få in nya glasmästare i verksamheten, det saknas för närvarade 800 i Sverige, har Urban anställt två nya medarbetare i år. Jobbalansen känns bättre än på länge.  

”Vi har börjat lägga en struktur som vi tycker fungerar. I år tog jag två veckor semester, det var två veckor mer än i fjol.”

För äldste sonen Andreas Carlsson har det sedan gymnasiet varit självklart att gå i pappas fotspår men för lillasyster Therese har vägen till glasmästeriet gått via några andra jobb.

”Jag har alltid sommarjobbat här. Men jag är utbildad florist och har jobbat i sportbutik. Men efter ett tag har jag tröttnat och kommit tillbaka.”

Det hör inte till vanligheterna att en 26-årig tjej väljer glasmästaryrket. Therese tror att okunskapen kring vad yrket innebär har hindrat många från att prova på.

Urban Carlsson med barnen Therese, Andreas och Daniel.
Urban Carlsson med barnen Therese, Andreas och Daniel.Foto:Joey Abrait

”Det är ett oerhört varierande jobb och man lär sig mycket. På senare tid har jag gjort mycket fönsterrenoveringar, både målat, kittat och glasat. Och i dag har jag lagt solfilmning på en bil, alltså tonat rutorna. Andra dagar är jag ute och byter ett isolerglas, jobbet är väldigt flexibelt.”

Therese har även fått ta över det administrativa jobbet mer och mer. Att hon kommer sluta på glasmästeriet ter sig som allt mer osannolikt.

”Det var inte min tanke att jobba här från början, men nu har det blivit så. Och det är kul, speciellt när man jobbar inom familjen.”

Att företaget kommer fortsätta leva vidare inom Carlsson-familjen verkar därmed glasklart.

Konjunkturinstitutet sprider lite ljus i räntemörkret

Nya besked från Konjunkturinstitutet och hård motvind för handeln pekar med hela handen mot sämre tider. Men prognosmyndighetens förväntan på Riksbanken skickar en strimma ljus i räntemörkret.

Erik Spector, enhetschef realekonomisk analys, presenterar Konjunkturinstitutets prognos under en presträff i Stockholm.
Erik Spector, enhetschef realekonomisk analys, presenterar Konjunkturinstitutets prognos under en presträff i Stockholm.Foto:Hanna Franzén/TT; Jessica Gow/TT

Hårdare ekonomisk inbromsning och högre inflation jämfört med juniprognosen var minst sagt väntat i Konjunkturinstitutet KI:s nya uppdatering. Aktivitets- och prisdata har tvingat mängder av andra analytiker till liknande revideringar de senaste månaderna.

Svensk BNP väntas nu lägga i backen och krympa 0,1 procent nästa år samtidigt som arbetslösheten vänder uppåt redan i höst, och stiger drygt en halv procentenhet till nära 8 procent i slutet av nästa år. Det är lika med lågkonjunktur 2023, enligt KI.

Onsdagens färska KI-barometer understryker inbromsningen. Samtliga branscher i näringslivet sänkte temperaturen betydligt i september och tidigare mycket offensiva anställningsplaner började skalas ned.

Även i den länge oväntat muntra industrin falnar nu optimismen. Inte minst orderingången fortsatte att tunnas ut. Det skvallrar om ytterligare nedväxling under kommande månader.

De redan dystra hushållen blev ännu deppigare om framför allt den egna ekonomin, under trycket av stigande räntor och inflation. Humöret är nu nere i nivå med 1990-talskrisens mörkaste stunder.

Framför allt handlarna känner av hushållens snabbt snörpta munnar. Detaljhandelns försäljning i augusti rasade med 5 procent jämfört med ett år tidigare - för första gången sedan 1993.

Däremot sticker KI ut med bedömningen att Riksbanken redan inom ett år tvingas byta fot igen och inleda en serie räntesänkningar med start nästa höst, efter att först ha höjt styrräntan till 2,5 procent under vintern.

Räntan är tillbaka nere på 1,75 procent till sommaren 2024 ”för att inflationen 2024-2025 inte ska falla långt under inflationsmålet samt för att motverka konjunkturnedgången”, skriver KI.

Dykande konjunktur, avtagande globala flaskhalsproblem och förväntat fallande energipriser från hysteriska nivåer - då slocknar inflationsbrasan lika snabbt som den har blossat upp. Efter en inflationstopp på 11 procent i februari nästa år (KPIF), är KI:s bästa bedömning att prisökningstakten rasar ned under Riksbankens inflationsmål 2 procent redan nästa sommar, och fortsätter ned mot noll nästa höst.

Det skulle innebära en betydligt mjukare ränteresa jämfört med Riksbankens egna färska räntebana. 

Ännu större är kontrasten mot marknadens förväntningar. Enligt terminsprissättningen väntas Riksbanken fortsätta att höja under 2023 till en topp omkring 3,75 procent, och möjligen sänka försiktigt först i slutet av 2024.

Mellan raderna bedömer KI att Riksbankens räntehöjningar biter betydligt hårdare än vad Riksbanken själv och ännu mindre ränteinvesterarna räknat med. 

Svensk ekonomi når en form av smärtgräns, där efterfrågan vänder tvärt ned under tyngden av höga räntor i kombination med högre konsumentpriser och iskyla på både bostads- och aktiemarknaden. Vikande exportefterfrågan när även omvärlden bromsar in kommer som lök på laxen.

Såväl de sedan i mars dalande bostadspriserna och den sedan halvårsskiftet krympande privatkonsumtionen fortsätter nedåt under 2023, bedömer KI.

Med vägrundade argument tecknar Sveriges kanske allra tyngsta prognosmakare ett förlopp som trots allt liknar ett slags guldlockscenario, möjligen frånsett de sjunkande bostadspriserna. Smällen mot BNP och jobb blir begränsad, inflationsvågen ebbar äntligen ut och räntesmärtan uppe på 2,5 procent blir kortvarig.

Men en påtagligt risken stavas förstås Vladimir Putin. En rysk upptrappning av invasions- och energikriget hotar att förvandla den milda lågkonjunkturen till en djupare kris. 

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera