Hoppa till innehållet

Annons

Barclays ser abrupt stopp för Kinas ekonomi

Bankjätten Barclays spår att Evergrande-krisen kan dra ner Kinas BNP-tillväxt med 2 procentenheter i år. 

En byggarbetare går förbi en stor reklambanderoll för ett av Evergrandes fastighetsprojekt.
En byggarbetare går förbi en stor reklambanderoll för ett av Evergrandes fastighetsprojekt.Foto: Vincent Yu

Den senaste månaden har minst sagt varit tuff för den kinesiska ekonomin. I september kulminerade hotet från det förlusttyngda fastighetsbolaget Evergrande, något som fått världens börser att svaja. Kinas centralbank menar nu att krisen är kontrollerbar, men fastighetsjätten, som är världens just nu mest skuldsatta bolag, tynger fortfarande framtidsutsikterna i landet. 

Nu målar Barclays en dyster bild av Kinas ekonomi, rapporterar Business Insider

Ej publicerade siffror vittnar om att tillväxten i ekonomin stannar till kraftfullt under det tredje kvartalet. Det abrupta stoppet kopplas till att investeringarna i fastighetssektorn har minskat. 

Barclays spår även att Evergrande-krisen kan dra ner BNP-tillväxten med 2 procentenheter i år, bland annat till följd av att utlåningen minskar. Både hushållens lån liksom bostadsmarknaden har stannat av. 

Enligt analytiker på Barclays har kredittillväxten inte varit så här låg sedan september 2003. 

Därmed reviderar banken sin tillväxtprognos för Kina från 8,4 procent till 8,2 procent, men flaggar för att den kan sjunka till så lite som 6 procent. Hur stor minskningen blir beror enligt banken på om landet kommer fortsätta att begränsa energiproduktionen för att minska utsläppen av växthusgaser. 

Barclays Kina-analytiker Jian Chang menar att BNP för det tredje kvartalet lär ha ökat med 4,6 procent, att jämföra med 7,9 procent under årets andra kvartal. 

Även på längre sikt spår Barclays tuffare tider för Kina, som annars brukar visa på en årlig tillväxt på över 10 procent. 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera