1515

Barcelona får miljardstöd från EU – ska bygga för cyklister och fotgängare

Barcelona får närmare en miljard kronor i finansiering av Europeiska Investeringsbanken, EIB, för att organisera om staden och prioritera för fotgängare, cyklar och kollektivtrafik med ”Superblock”-metoden.

Barcelona får finansiering från EIB för att bygga så kallade ”Superblocks” över hela staden för att prioritera för andra färdslag än bilen.
Barcelona får finansiering från EIB för att bygga så kallade ”Superblocks” över hela staden för att prioritera för andra färdslag än bilen.Foto:Most Photos

Sammanlagt 40 projekt får dela på 95 miljoner euro, motsvarande nästan en miljard kronor, för att främja stadsförnyelse, med fokus på miljön men också på social integration och sysselsättningsskapande för att öka den ekonomiska återhämtningen efter COVID-19-krisen, skriver sajten Intelligent Transport. 

En betydande del av pengarna – cirka 25 procent – kommer att gå till investeringar för att återskapa ett område som täcker cirka 200.000 kvadratmeter och omforma det kring konceptet ”Superblocks”. Det handlar i korthet om att gruppera byggnader i block, och endast tillåta trafik i dess omkrets. Inom själva blocket kommer fotgängare, låghastighetszoner, kollektivtrafik och grönområden att prioriteras.

”För att implementera superblockstrategin på kommunal nivå och för att maximera dess hälsofördelar, måste vi förbättra kollektivtrafiknätet i hela storstadsområdet - särskilt med fokus på att minska antalet pendlare som kör in och ut ur staden varje dag - och fortsätta att förbättra och utöka stadens nätverk av cykelfält”, säger Mark Nieuwenhuijsen, chef för initiativet för stadsplanering, miljö och hälsa vid Barcelona Institute for Global Health till sajten.

Barcelona förklarade en klimatnödsituation i början av året och investeringarna som nu främjas ligger i linje med de mål som sattes upp i samband med detta.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?