ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Barbara Bergström: "Jag anklagades för drakoniska metoder"

När hon tröttnade på sin chefs frånvaro satsade Barbara Bergström på att bli chef själv. 

På lördag gästar grundaren till börsnoterade Internationella Engelska Skolan Di-podden Förnuft & Känsla. 

Chefen syntes aldrig till och gav aldrig feedback. Då tog Barbara Bergström saken i egna händer. År 1993 startade hon Internationella Engelska Skolan, som i dag är en börsnoterad koncern med ett 30-tal skolor. Men än gäller riktlinjerna om att rektorn måste vara synlig. 

"Den trygghet som en synlig ledare ger kan inte underskattas. Därför uppmanas alla våra rektorer att inte gå på en massa möten och barrikadera sig på tjänsterummet. De ska vara ute och lära känna eleverna och personalen så att alla vet att här är det någon som är chef", säger Barbara Bergström i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla. 

I dag är hon vice ordförande i koncernens styrelse, men berättar att hon gör skolbesök så ofta hon kan. Gärna utrustad med ett sudd - för att ta bort klotter. På skolorna ska det råda disciplin och ordning, enligt henne.

"Men i början var inte disciplin särskilt välkommet. Då blev jag anklagad för att jag höll på med drakoniska metoder. Men jag kallar det 'tough love'."

Vad innebär det? 

"Du kan inte älska någon utan att sätta gränser. Det gäller att få personen att förstå: hon känner mig och tycker om mig, men hon tycker inte om det jag gör."

Som ledare måste man hantera svåra situationer, den svåraste, enligt Barbara Bergström, är när ledarskapet på en skola inte fungerar. 

"Det fanns en tid då man frågade sig 'Who is she going to fire next time?' varje gång jag kom till Sverige. Men fungerar inte ledarskapet, fungerar inte skolan."

Vad gör du då? 

"Det är inga lätta beslut, men då måste man ha ett samtal med rektorn, mycket medveten om att personen man avskedar också har familj, också är bara människa. Men det är ofta så att rektorn innerst inne förstår att det inte går längre, och i bland är det en lättnad att man inte behöver våndas längre."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies