ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Banktoppen varnar för politiska risker

  • JP Morgans vd Jamie Dimon. Foto: Paul Morigi

Efter en ovanligt dyster vecka på Wall Street drar nu rapportsäsongen i USA igång på allvar. Först ut var storbanken JP Morgan, som överträffade marknadens förväntningar. Men vd Jamie Dimon varnar för geopolitisk oro framöver.

Fredagen innebar startskottet för det tredje kvartalets rapportsäsong, och sker i avslutningen av en av de sämsta börsveckorna i USA på flera år.

Förväntningarna är generellt något nedskruvade jämfört med årets två första kvartal. Analysföretaget Factsets sammanställning visar att analytikerkollektivet väntar sig en genomsnittlig vinsttillväxt på 19 procent för det tredje kvartalet. Det ska jämföras med 25 procent som noterades under årets två första kvartal.

De tre storbankerna som var först ut på fredagen presenterade dock relativt starka rapporter. Både JP Morgan Chase och Citigroup överträffade vinstförväntningarna, medan Wells Fargos vinst per aktie låg något under förväntningarna. 

Bolagen handlades upp på börsen och bidrog till det lättnadsrally som präglade New York-börserna under den inledande handeln på fredagen. Investerare tycktes ha skakat av sig oron över handelskonflikterna och stigande marknadsräntor, som plågat marknaderna i veckan. Wall Street följde därmed fredagens lugnare globala börstrend såväl i Europa som i Asien.

JP Morgans vd Jamie Dimon kommenterade bolagets rapport under ett konferenssamtal med medier på fredagen där han dessutom talade om utsikterna för den amerikanska ekonomin. Han sa bland annat att räntehöjningar och geopolitik kan sätta käppar i hjulets för landets tillväxt.

”Ekonomin är fortsatt väldigt stark, det gäller över hela skalan (…) och det kommer inte att ändras i närtid”, sa han och fortsatte:

”Detta trots att geopolitiska risker uppstår lite var stans just nu.” 

Han nämnde bland annat handelskonflikten mellan USA och Kina, brexit och Turkiet som exempel. 

Jamie Dimon konstaterade dock att det trots allt oftast är stigande räntor och inte geopolitik som brukar vara avgörande för hur länge en ekonomisk cykel varar. 

Andra nyheter som investerare tog fasta på under fredagen var uppgifterna om nästa veckas rapport från det amerikanska finansdepartementet kring eventuell kinesisk valutamanipulation. Enligt läckor kommer departementets utredning att visa att Kina inte håller sin valuta svag på konstgjord väg för att gynna exportbolagen – något president Donald Trump vid upprepade tillfällen har påstått. Stämmer uppgifterna och Trump-administrationen tar fasta på utredningens slutsats väntas oron kring handelskonflikten att mildras.

Finansminister Steve Mnuchin talade på samma tema i en intervju med tv-stationen CNBC på fredagen. Han sa att Vita huset har gått vidare med planerna på ett möte mellan Donald Trump och den kinesiske presidenten Xi Jinping nästa månad. Det handlar om en sittning i samband med G20-mötet i Buenos Aires i slutet av november. Ett möte skulle ses som ett framsteg jämfört med dagens låsta läge länderna emellan. Men det blir enbart av under förutsättning att Donald Trump anser att det finns ”potential för framsteg”, enligt Steve Mnuchin.

Finansministern tonade också ned veckans börsnedgång som han kallade ”en tillfällig och naturlig marknadskorrigering” – något många bedömare verkar hålla med honom om. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer