1515
Annons

Banktoppen varnar för börsfall på 40 procent

JP Morgan-toppen Daniel Pinto varnar för ett potentiellt börsfall på uppemot 40 procent inom de närmaste åren. Det rapporterar CNBC. 

Under de senaste månaderna har volatiliteten gjort comeback på världens aktiemarknader och enligt Daniel Pinto, chef för trading och investment banking på JP Morgan, kan det bli åka av framöver. 

"Aktiemarknaden har en bit till att gå de närmaste åren, men om vi får en korrektion kan den bli djup. Den kan bli på 20 till 40 procent beroende på värderingarna vid tidpunkten. Det viktigaste för sådana som oss är att vara förberedda", säger Daniel Pinto enligt CNBC. 

Daniel Pinto poängterar att en korrektion tenderar att bero på flera olika faktorer, men lyfter fram centralbankernas agerande som ett potentiellt orosmoln. 

"Jag tror det är viktigt att hålla ögonen på att inflationen inte stiger för snabbt och tvingar centralbankerna att gå fram lite snabbare än vad de gör nu. Så du vill hålla ögonen på ekonomiska indikatorer och du vill hålla koll på en del geopolitiska problem", säger han enligt CNBC. 

Boeing kände till brister – får böta två miljarder

Flygplanstillverkaren Boeing visste om säkerhetsbristerna på flygplansmodellen 737 Max, men hävdade att planen var säkra. Nu tvingas bolaget och dess förra vd betala miljardböter.

Boeing och bolagets förre vd Dennis Muilenburg har gått med på att betala böter till den amerikanska värdepappersmyndigheten Securities and Exchange Commission, SEC, rapporterar CNN.

Boeing och Muilenburg anses ha misslett marknaden om säkerheten för Boeings flygplan 737 Max.

Två krascher inträffade 2018 och 2019 där hundratals människor dog. Efter krascherna stoppades alla flygningar med flygplanstypen över hela världen, ett stopp som varade till i januari 2021. Bland annat det norska bolaget Norwegian drabbades hårt av stoppet.

Enligt SEC visste Boeing och Muilenburg att det fanns problem med 737 Max. Ändå sade bolaget och dess vd att testerna var okej, och att flygplanstypen var säker att flyga.

SEC har därför bestämt att Boeing ska betala böter. SEC och Boeing har kommit överens om att Boeing ska betala 200 miljoner dollar (2,2 miljarder kronor) och att Muilenburg ska betala 1 miljon dollar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera