ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Makrorådet

Banktoppen: Världsläget bättre än du tror

Världshandeln krymper och inköparna i industrin deppar. Men läget är nog bättre än det verkar. Det säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i Makrorådet.

Den globala handeln minskade i februari med 1,7 procent. Den visar den nederländska statistikbyrån CPB senaste indikator över världshandeln. Tillsammans med tydliga nedgångar för inköpschefsindex över industrin väcker den utvecklingen frågor kring tillståndet i den den globala konjunkturen.

Men Andres Wallström, prognoschef på Swedbank, manar i Di-podden Makrorådet till lugn.

”Jag tycker nog att det ser lite bättre ut än många tänker sig och befarar. Det är förvisso sant att världshandeln utvecklats svagt på sistone och till och med fallit, vilket är ovanligt. Men det här verkar isolerat till några enskilda länder, däribland Tyskland. I andra länder har exporten istället nått rekordnivåer.”

Andreas Wallström noterar bland annat att rapporterna från de stora verkstadsbolagen, som i högsta grad är exponerade för de globala konjunktursvängningarna , var bra.

”Tittar vi på utvecklingen hittills under 2019 så har den generellt visat på fortsatt styrka. I Sverige visar månadsstatistiken på stora handelsöverskott under det första kvartalet. Och det är flera branscher som bidrar till detta.”

Också när det gäller utvecklingen den närmaste tiden finns anledning till viss optimism, enligt Andreas Wallström.

”Flera ledande indikatorer på handeln, som Baltic Dry Index, har börjat ticka upp lite. Det finns alltså en del gröna skott i världshandeln. Det är också den bild jag får när jag träffar företag runtom i Sverige.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer