1515

Bankras på Milanobörsen efter italienskt budgettrots

Börsen faller efter gårdagens besked att Italiens regering trotsar EU:s budgetmål.

Börshuset i Milano.
Börshuset i Milano.Bild:AP

Milanobörsens FTSE-index tappar 2,3 procent, medan det bredare bankindexet rasar 5,0 procent efter gårdagens besked om att Italiens regering trotsar EU:s budgetregler. Även euron faller efter gårdagens besked.

Regeringskoalitionen bestående av Femstjärnerörelsen (M5S) och främlingsfientliga Lega, har kommit överens om ett mål för budgetunderskottet på 2,4 procent.

"Det är en budget som går över gränsen för våra gemensamma regler", säger EU-kommissionären Pierre Moscovici till fransk radio.

Giovanni Tria, landets partioberoende finansminister, hade velat se ett budgetunderskott på 1,6 procent under 2019 – ett försök att möta EU:s krav på att landet minskar sin massiva statsskuld.

Även bankerna reagerar kraftigt på beskedet.

"Kompromissen har en bitter smak. Femstjärnerörelsen framstår som de stora vinnarna. Den visar på maktbalansen inom regeringen, nämligen att Tria har blivit överkörd. Det lämnar honom sargad", kommenterar Chritsoph Rieger, finansstrateg på tyska Commerzbank.

Italiens president Sergio Mattarella har vädjat till landets finansminister Giovanni Tria att stanna kvar på sin post, uppger flera italienska tidningar.

Mattarellas vädjan bottnar i att han vill undvika den förväntade marknadsturbulens som en avgång skulle innebära, enligt tidningarna. Samtidigt fortsätter osäkerheten kring siffrorna.

"Målet är att presentera en budget som respekterar våra löften", meddelade Claudio Borghi, ekonomiskpolitisk talesperson för regeringspartiet Lega till italiensk press.

Han tillägger dock att "siffrorna inte är skrivna i sten".


Innehåll från WorleyAnnons

Worley tillhandahåller hållbara lösningar för energi- och kemikalieindustrins komplexa miljöutmaningar

Foto:vagsund.se

Det pågår just nu en stor omställning inom vår industrisektor mot mer hållbara råvaror, processer och produkter. Där fokus ligger på resursförvaltning och omställning till renare energikällor. Branschen förändras när ny teknik implementeras med målet att minska företagens påverkan på vår miljö.

Som marknadsledande global projektleverantör med teknisk expertis inom energi-, kemikalie- och resurssektorerna är Worley en viktig del i denna omställning. Företaget är specialiserade på teknik och hållbara lösningar kring komplexa process- och miljöutmaningar, både internationellt och här i Norden.

Worley samarbetar för närvarande med flera stora kunder i projekt som till exempel kommer att ge hållbara sätt att återvinna CO2 och återanvända plast för att producera råvaror och förädlade produkter inom raffinaderinäringen och kemisk processindustri.

– Vi har för närvarande ett antal pågående projekt i Sverige och de nordiska länderna som innebär introduktion av nya råvaror när vi går mot en mer cirkulär produktion. Dessa projekt fokuserar också på återanvändning av produkter och införande av förnybar energi för att hjälpa våra kunder att nå sina hållbarhetsmål och netto noll klimatavtryck, säger Helene Altsten, General Manager Sverige.

Worley är exempelvis inblandade i ett stort kraft-till-bränsleprojekt i Örnsköldsvik som kan leverera eMetanol ut på marknaden i stor skala och därmed en potentiell väg till minskade utsläpp inom den marina transportindustrin.

– Komplexa omställningar krävs ofta när industrin måste förändras, speciellt kemi- och raffinaderianläggningar, men det finns många nya och spännande tekniska innovationer för att underlätta detta. Vi har goda förutsättningar att stötta våra kunder genom denna förändring. Vår förmåga att skala upp ny teknik efter kundens behov gör att vi kan gå i spetsen för dessa förändringsaktiviteter, fortsätter Helene Altsten.

Genom att arbeta nära sina kunder i långsiktiga samarbeten kan Worley skala upp och ner projekten efter behov och vilken fas de ligger i. 

– Från förstudier av olika nya tekniker och detaljkonstruktion av nya anläggningar, till stöd för drift och underhåll av de färdiga anläggningarna. Vi tittar på hela livscykeln i en investering för att se till att hitta en rimlig investeringskostnad över tid, säger Stefan Bergström, Green Energy Coordinator.

Som ett komplement till Worleys projektleveranstjänster har företagets kunder också tillgång till Worleys globala konsultverksamhet, Advisian.

– De tillhandahåller rådgivningstjänster inom miljö, teknik och hållbarhet, där även sociala aspekter tas omhand, fortsätter Stefan Bergström.

Med över 48 000 anställda globalt kan Worleys kunder även dra nytta av företagets stora internationellt förvärvade kunskap och utbyggda nätverk.

– Våra kunder drar nytta av vårt omfattande kunskapsutbyte och integrerade samarbete, som ger smartare helhetslösningar. Vi investerar och expanderar nu i Norden, samtidigt som vi stärker vår lokala närvaro här på västkusten genom vårt nya huvudkontor i Kungälv, avslutar Helene Altsten.

Om Worley

Worley levererar mer än konsulttjänster, teknik, upphandling och konstruktion: vi levererar en mer hållbar värld. Varje dag hjälper vår globala organisation kunder inom energi-, kemikalie- och resurssektorerna att komma ett steg närmare att lösa vår planets komplexa utmaningar.  Vårt arbete idag säkerställer att vi har en morgondag. En som vi alla kan trivas i.

Läs mer på worley.com där du också finner mer information om Advisian samt begreppet netto noll klimatavtryck.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Worley och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?