1515

Bankkris skakar rysk finanssektor

Rysslands centralbank har tagit över kontrollen av två privata ryska storbanker de gångna veckorna.
Bankernas kris har tagit fart sedan statliga ryska bolag börjat tömma sina bankkonton.

Det ryska banksystemet domineras av stora statskontrollerade institutioner som Sberbank, Gazprombank och VTB. Det präglas dock sedan länge av stora problem med kreditförluster och problemlån bland mindre banker, hårt pressade efter år av rysk recession och västliga sanktioner.

Den ryska centralbanken, med Elvira Nabjullina som chef, har dragit in tillståndet för över 300 banker sedan 2013, rapporterar Financial Times. Det handlar om mindre långivare som ägnat sig åt olagliga aktiviteter för att täcka upp stora förluster.

De senaste veckorna har dock läget förvärrats, då betydligt större och systemviktiga banker hamnat i akuta problem.

Värst drabbade är de privata storbankerna Otkritie och B&N Bank, vars likviditetsproblem har fått statliga ryska bolag att plocka ut mångmiljardbelopp från konton i bankerna. Det har i sin tur tvingat centralbanken att ingripa och skjuta till kapital och ta över kontrollen över bankerna.

B&N Bank är Rysslands tolfte största bank mätt i tillångar, medan Otkritie på kort tid har vuxit till landet största privatägda långivare.

De båda bankernas problem hänger delvis ihop, då de har använt likartade upplägg under en tid av snabb expansion och även finansierat varandra med korsvisa köp av bankobligationer.

I fallet Otkritie har centralbanken i samband med att man gått in med kapitaltillskott avslöjat redovisningsfusk och prismanipulation i på obligationsmarknaden och hål i bankens balansräkning på 400 miljarder rubel (cirka 55 miljarder kronor).

Enligt ett uttalande av centralbanken på torsdagen är kapitalstödet som nu har beslutats till B&N Bank liksom i fallet Otkritie ovillkorat. Inga betalningar ska ställas in och banken ska stå för alla sina åtaganden mot kunder och långivare, rapporterar Reuters. Planen är nu att samarbeta med befintliga aktieägare och bankernas ledningsgrupper om en lösning på krisen.

B&N Bank största ägare är oligarken Michail Gutserjevs affärsimperium Safmar Group, där oljebolaget Russneft utgör flaggskepp.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?