Verkstadsbolagen möter stora utmaningar just nu, inte minst på grund av inbromsningen i Kina. Men Klas Bergelind ser flera köplägen.
”Det är ganska utmanande. Vi har mycket inflation, som brukar vara positivt för verkstadsbolagen, men vi har samtidigt avtagande tillväxt i synnerhet drivet av Kina”, säger han i Di TV.
Han tror inte att Kinas problem kommer att sprida sig lika brett som 2015, då oron för landets ekonomi slog mot marknader över hela världen och Stockholmsbörsen föll 10 procent under sommaren och hösten. Men Citi tror att Kinas energikonsumtion och industriproduktion riskerar att falla med över 10 procent i november och december.
”Kina kommer sakta in under kommande ett till två kvartal. Det är drivet av svagare kreditutveckling men i synnerhet av nedstängningar beroende på högre energipriser. Fastighetspriser och nybyggnation har redan saktat in kraftigt och industridelen är nästa del att avta.”
Trots det tror Klas Bergelind att industribolag utanför Kina kan gå bra.
”Vi tror att industri och anläggningsmaskiner går fortsatt bra, och även gruvsidan. Vi tror att flyg, olja och gas kommer vara lite starkare mot slutet av året”, säger han.
När det gäller lastbilar och bilar är efterfrågan i grunden väldigt bra, menar Bergelind. Men han ser stora produktionstapp under tredje och fjärde kvartalen i år, till följd av logistikproblem och halvledarbrist.
”I närtid går allt åt fel håll – logistik, energi, råmaterial. Det kommer vara ganska tufft.”
Under andra kvartalet 2022 tror Klas Bergelind dock att det vänder uppåt. Bolagen kommer att möta lättare jämförelsetal på kostnadssidan och priserna kommer att hålla sig kvar på en något högre nivå.
Så trots problemen ser Volvo ut som en av flera attraktiva svenska industriaktier, tycker han.
”Så klart vill man ha pricing power, men vi tittar också mycket på Kina-exponeringen. Här har vi vissa bolag som vi tycker är missförstådda. Atlas, Epiroc EPI B -0,51% Dagens utveckling , Sandvik SAND -1,57% Dagens utveckling och Volvo tror vi på mot slutet av året. De har bra pricing power och Kinariskerna är inte speciellt stora.”
Volvos största utmaning är logistikproblemen i USA, enligt Klas Bergelind. Men han framhåller att Europa är bolagets klart största marknad.
”Förväntansbilden för Volvo nästa år ser väldigt intressant ut och det är två saker som jag vill belysa. Först gäller det lastvagnarna, vi räknar med att den underliggande marginalen är 13-14 procent, och förväntansbilden är 12 procent nästa år.”
Klas Bergelind räknar dessutom med att halvledarbristen kommer att minska nästa år.
”Mer kapacitet kommer in i marknaden under 2022 och efterfrågan börjar gå ner lite”, säger han.
Den andra viktiga punkten för Volvo gäller anläggningsmaskinerna. Här tycker Klas Bergelind att marknaden feltolkar bolaget.
”Jag tror att Kinaexponeringen är ganska missförstådd. 2015 var Kina en stor del av ebit för anläggningsmaskiner, men Martin Lundstedt har gjort ett bra jobb och förbättrat marginalen utanför Kina.”
Han medger att Volvo kommer att tappa stort på anläggningsmaskiner i Kina, men ser att vinsterna i Europa och USA kan väga upp det.
”Omställningen till en grön ekonomi i Europa och USA kommer driva upp efterfrågan på anläggningsmaskiner, och det kommer nästan att kompensera för att Kina går ner.”
Men för att Volvos aktiekurs ska ta fart krävs en utlösande faktor, säger Klas Bergelind. Han tror att den kan komma av att estimaten justeras upp.
”Aktien prisar in en nedjustering av estimaten på ungefär 20 procent nästa år, vi tror att estimaten ligger ungefär 10 procent för lågt.”
Ett annat bolag som Klas Bergelind tror på inför 2022 är Sandvik. Aktien har backat cirka 13 procent sedan rekordnoteringen i april i år.
”Den är så klart cyklisk precis som Volvo, när PMI (inköpschefsindex) går ned och det finns oro kring Kina, då går Sandvik ner.”
Sandvik har exponering mot bilindustrin och den delen kommer att ha en tuff period, men det är temporärt, menar Klas Bergelind.
”Sandvik har mindre exponering mot Kina jämfört med sektorn. Och så har vi gruvsidan som är väldigt intressant, särskilt batteridrivna maskiner som vi tror kommer öka eftermarknaden och göra den affären ännu mer stabil.”
Men det viktigaste med Sandvik nu, enligt Klas Bergelind, är bolagets förvärv inom mätteknik och CAM (computer aided manufacturing). Han tror också att Sandvik har bra motståndskraft när råvarupriserna går upp, inte minst i SMM, affärsområdet för skärande verktyg.
”Det tror vi gör att tillväxten i SMM, där de har vändskären, kommer att kunna vara 3 procent över tid. Just nu så prisar aktien in att den här affären inte ska växa alls, för att man är orolig att batteriomställningen på bilsidan kommer att tynga ner tillväxten.”
”Om vi tittar på SMM-sidan så har man en egen gruva, Wolfram Bergbau, som gör att Sandvik köper inte allt råmaterial på spot-nivå som vissa andra gör. Så de kommer inte ha samma inflation, tror vi. Vi känner oss ganska övertygade om att marginalen kommer att se bra ut både det här kvartalet och in i nästa kvartal.”
Dessutom påpekar han att Sandviks verksamhet för gruvmaskiner kommer att kunna höja priserna utan problem, när gruvindustrin får mer betalt för sina råvaror.