Hoppa till innehållet

Annons

Bankjättens analytiker: Köp fyra svenska börsklenoder – ”missförstådda”

Klas Bergelind, analytiker för europeiska verkstadsbolag på Citi, ser bra köplägen i flera svenska börsjättar.

”Här har vi vissa bolag som vi tycker är missförstådda”, säger han.

Klas Bergelind, analytiker på Citi.
Klas Bergelind, analytiker på Citi.Foto: Joey Abrait

Verkstadsbolagen möter stora utmaningar just nu, inte minst på grund av inbromsningen i Kina. Men Klas Bergelind ser flera köplägen.

”Det är ganska utmanande. Vi har mycket inflation, som brukar vara positivt för verkstadsbolagen, men vi har samtidigt avtagande tillväxt i synnerhet drivet av Kina”, säger han i Di TV.

Han tror inte att Kinas problem kommer att sprida sig lika brett som 2015, då oron för landets ekonomi slog mot marknader över hela världen och Stockholmsbörsen föll 10 procent under sommaren och hösten. Men Citi tror att Kinas energikonsumtion och industriproduktion riskerar att falla med över 10 procent i november och december. 

”Kina kommer sakta in under kommande ett till två kvartal. Det är drivet av svagare kreditutveckling men i synnerhet av nedstängningar beroende på högre energipriser. Fastighetspriser och nybyggnation har redan saktat in kraftigt och industridelen är nästa del att avta.”

Trots det tror Klas Bergelind att industribolag utanför Kina kan gå bra. 

”Vi tror att industri och anläggningsmaskiner går fortsatt bra, och även gruvsidan. Vi tror att flyg, olja och gas kommer vara lite starkare mot slutet av året”, säger han.

När det gäller lastbilar och bilar är efterfrågan i grunden väldigt bra, menar Bergelind. Men han ser stora produktionstapp under tredje och fjärde kvartalen i år, till följd av logistikproblem och halvledarbrist.

”I närtid går allt åt fel håll – logistik, energi, råmaterial. Det kommer vara ganska tufft.”

Under andra kvartalet 2022 tror Klas Bergelind dock att det vänder uppåt. Bolagen kommer att möta lättare jämförelsetal på kostnadssidan och priserna kommer att hålla sig kvar på en något högre nivå.

Så trots problemen ser Volvo ut som en av flera attraktiva svenska industriaktier, tycker han.

”Så klart vill man ha pricing power, men vi tittar också mycket på Kina-exponeringen. Här har vi vissa bolag som vi tycker är missförstådda. Atlas, Epiroc EPI B -0,51% Dagens utveckling , Sandvik SAND -1,57% Dagens utveckling och Volvo tror vi på mot slutet av året. De har bra pricing power och Kinariskerna är inte speciellt stora.”

Volvos största utmaning är logistikproblemen i USA, enligt Klas Bergelind. Men han framhåller att Europa är bolagets klart största marknad.

”Förväntansbilden för Volvo nästa år ser väldigt intressant ut och det är två saker som jag vill belysa. Först gäller det lastvagnarna, vi räknar med att den underliggande marginalen är 13-14 procent, och förväntansbilden är 12 procent nästa år.”

Klas Bergelind räknar dessutom med att halvledarbristen kommer att minska nästa år.

”Mer kapacitet kommer in i marknaden under 2022 och efterfrågan börjar gå ner lite”, säger han.

Den andra viktiga punkten för Volvo gäller anläggningsmaskinerna. Här tycker Klas Bergelind att marknaden feltolkar bolaget.

”Jag tror att Kinaexponeringen är ganska missförstådd. 2015 var Kina en stor del av ebit för anläggningsmaskiner, men Martin Lundstedt har gjort ett bra jobb och förbättrat marginalen utanför Kina.”

Han medger att Volvo kommer att tappa stort på anläggningsmaskiner i Kina, men ser att vinsterna i Europa och USA kan väga upp det.

”Omställningen till en grön ekonomi i Europa och USA kommer driva upp efterfrågan på anläggningsmaskiner, och det kommer nästan att kompensera för att Kina går ner.”

Men för att Volvos aktiekurs ska ta fart krävs en utlösande faktor, säger Klas Bergelind. Han tror att den kan komma av att estimaten justeras upp.

”Aktien prisar in en nedjustering av estimaten på ungefär 20 procent nästa år, vi tror att estimaten ligger ungefär 10 procent för lågt.”

Ett annat bolag som Klas Bergelind tror på inför 2022 är Sandvik. Aktien har backat cirka 13 procent sedan rekordnoteringen i april i år.

”Den är så klart cyklisk precis som Volvo, när PMI (inköpschefsindex) går ned och det finns oro kring Kina, då går Sandvik ner.”

Sandvik har exponering mot bilindustrin och den delen kommer att ha en tuff period, men det är temporärt, menar Klas Bergelind. 

”Sandvik har mindre exponering mot Kina jämfört med sektorn. Och så har vi gruvsidan som är väldigt intressant, särskilt batteridrivna maskiner som vi tror kommer öka eftermarknaden och göra den affären ännu mer stabil.”

Men det viktigaste med Sandvik nu, enligt Klas Bergelind, är bolagets förvärv inom mätteknik och CAM (computer aided manufacturing). Han tror också att Sandvik har bra motståndskraft när råvarupriserna går upp, inte minst i SMM, affärsområdet för skärande verktyg.

”Det tror vi gör att tillväxten i SMM, där de har vändskären, kommer att kunna vara 3 procent över tid. Just nu så prisar aktien in att den här affären inte ska växa alls, för att man är orolig att batteriomställningen på bilsidan kommer att tynga ner tillväxten.”

”Om vi tittar på SMM-sidan så har man en egen gruva, Wolfram Bergbau, som gör att Sandvik köper inte allt råmaterial på spot-nivå som vissa andra gör. Så de kommer inte ha samma inflation, tror vi. Vi känner oss ganska övertygade om att marginalen kommer att se bra ut både det här kvartalet och in i nästa kvartal.”

Dessutom påpekar han att Sandviks verksamhet för gruvmaskiner kommer att kunna höja priserna utan problem, när gruvindustrin får mer betalt för sina råvaror.

Innehåll från XledgerAnnons

Experten: Så samlar du all data – och ökar lönsamheten

Allt på samma ställe, högre effektivitet – och ökad lönsamhet.

Här är expertens bästa råd för att lyfta företaget.

– Med rätt underlag kan du snabbare ta beslut och framför allt ta rätt beslut, säger Thomas Falk, vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Få kontroll och översikt över din verksamhet med ett affärssystem i molnet

Hur många system har ni på företaget? Ett för HR, ett annat för ekonomi, ett tredje för tidsrapportering och ett fjärde för CRM?

– En del vill inte lägga alla ägg i samma korg, men har du inte behov av superspecialiserade system för just din industrivertikal, går det absolut att samla all nödvändig och relevant data i samma affärssystem, säger Thomas Falk och fortsätter:

– I de fall man ändå behöver olika affärskritiska plattformar tror jag på en modell där dessa kan prata med varandra. Då får man leva med att vissa delar kanske inte kan skräddarsys exakt, men allt är ändå molnbaserat.

Enligt honom har just molnbaserade affärssystem stora fördelar mot andra varianter:

– Jag talar i egen sak, men du kan alltid lita på datan. Du har alltid rätt data och du kommer snabbt åt den. Vi gillar ordet realtid och det är precis vad du får. Vi har kunder vars bokslutsprocesser gått från sju-åtta dagar till en-två. Du kan agera på ett helt annat sätt.

Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Den digitala hotbilden mot företag och organisationer är ett annat argument för molnbaserade system, anser Falk:

– Det pratas mycket om säkerhet idag, med rätta. En äkta molnlösning har stora fördelar gällande säkerheten. Det är kraftfulla hårdvarusystem som i princip aldrig går ner och vi har flera höga säkerhetscertifieringar.

Dessutom tillkommer kostnader för säkerhet och IT om du själv ska ansvara för. Det är en kännbar post i utgifterna som man slipper, säger han.

En annan fördel är att manuellt redovisningsarbete kan automatiseras, påpekar Thomas:

– Många manuella processer, som fakturering, är bortbyggda. Det kan AI ta hand om. Istället kan medarbetarna titta på trendanalyser, förstå verksamheten bättre och i slutändan få ett effektivare företag, säger han och lägger till:

– Det är svårt att sätta exakta siffror, men vi har kunder som kunnat sänka sina kostnader med 20-30 procent inom de här områdena tack vare automatiseringen.

I slutändan kokas valet av affärssystem ner i kronor och ören – där har Xledger ytterligare fördelar mot andra, menar Falk:

– Det är fördelarna med skalbaret som avgör. Du får allt i samma databas, en hög grad av automatisering och AI, det är lätt att skapa insikter och rapporter. Det är ett modernt och högeffektivt system med en ärlig affärsmodell, du betalar bara för det du använder. Och behöver du skala upp eller ner så går det enkelt att lösa.

Varför väljer företag Xledgers system, tror du?

– När vi frågar nya kunder om anledningarna till att byta system återkommer nästan alltid tre huvudargument: Effektivisering, digitalisering, modernisering. Därefter listar många kostnad och säkerhet. Personligen tycker jag alla punkterna väl sammanfattar det Xledger vill stå för.

Allt i ett system – läs mer om Xledger här

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera