Bankjätten: H&M:s kris – slutet på en epok

H&M:s dagar som en tillväxtstory går mot sitt slut och aktiemarknadens prognoser är fortfarande för höga, varpå ytterligare nedjusteringar är att vänta.

Det skriver Morgan Stanley i en analys med rubriken "slutet på en epok" och där riktkursen för H&M sänkts till 120 kronor från 150.

Bild:TT

H&M HM B -1,3% Dagens utveckling stängde torsdagen på 165,38 kronor, den lägsta nivån på nästan nio år. Men Bankjätten Morgan Stanley tycker fortfarande att H&M-aktien är alldeles för dyr och sänker riktkursen till 120 kronor, alltså 27,5 procent under torsdagens stängningskurs. Senast H&M var nere på de nivåerna var 2005.

Med sin nya riktkurs ligger nu Morgan Stanley klart lägst bland de större banker och analyshus som följer H&M. Aktien föll drygt 2 procent under fredagshandelns första 30 minuter och och toppade kl 09.30 listan bland förlorarna på storbolagslistan.

Trots H&M:s klena vinsttillväxt de senaste åren har bolaget, i alla fall fram tills nyligen, sett som ett tillväxtbolag av investerarna, men huvudskälet till detta har varit H&M:s snabba butiksexpansion, skriver Morgan Stanley.

"Vi tror dock att tiden då investerarna betraktar H&M som en internationell "butiksutrullningsstory' är över och att synen på aktie därför förändras dramatiskt", heter det i analysen.

Morgan Stanley bedömer att H&M:s bromsade expansionstakt kommer att innebära att bolaget öppnar kring 100 nya butiker 2018 och färre än 100 butiker 2019. I analysen lyfts även utdelningsfrågan och att det är "mycket möjligt" att H&M kommer att bjuda på en sänkt utdelning i den kommande bokslutskommunikén. Morgan Stanley behåller dock tills vidare antagandet om en oförändrad utdelning i sitt grundantagande.

Morgan Stanley har länge varit negativt inställd till den svenska klädjätten. Redan i mars 2016 chocksänkte de H&M:s riktkurs till 160 kronor, från 240 kronor. Då handlades aktien kring 273 kronor och den näst mest pessimistiska analytikern hade en riktkurs på 235 kronor. I mitten av oktober sänkte de också riktkursen till 150 kronor, då handlades aktien kring 215 kronor.

Morgan Stanleys sänkta riktkurs kommer bara dagen efter att den spanska banken Santander sänkt sin riktkurs till 144 kronor. Även Société Générale har efter årsskiftet upprepat riktkursen 144 kronor samt rekommendationen sälj.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?